Δημόσια πανεπιστήμια Κύπρου: Η δεύτερη ευκαιρία για τους υποψήφιους που πήραν μέρος στις πανελλήνιες
Ποιοι έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης μηχανογραφικού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μια επιλογή, που έχουν αλλά αγνοούν πολλοί μαθητές, οι οποίοι συμμετέχουν κάθε χρόνο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι η δυνατότητα συμπλήρωσης και ενός δεύτερου μηχανογραφικού δελτίου, διεκδικώντας την εισαγωγή τους στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου.
Συνεπώς μόλις ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στο τέλος του Ιουνίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν μηχανογραφικό και για τα δημόσια πανεπιστήμια του νησιού, διεκδικώντας μια θέση στα δημόσια ιδρύματα.
Οι μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις τα 3 τελευταία χρόνια, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για τις σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι υποψήφιοι απόφοιτοι του ΕΠΑΛ έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης νοουμένου ότι έχουν παρακαθίσει στις Πανελλαδικές εξετάσεις τα μαθήματα του Γενικού Λυκείου. Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο κ.Δημήτρης Μπαρλάκας, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, οι ενδιαφερόμενοι με μοναδικό κριτήριο τις βαθμολογίες που συγκέντρωσαν στις Πανελλήνιες και χωρίς να συμμετέχουν σε επιπλέον εξετάσεις, μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό της Κύπρου. Η διαδικασία αυτή κάθε χρόνο πραγματοποιείται τον μήνα Ιούλιο, σε μια προθεσμία περίπου 15-20 ημερών.
Πώς γίνεται η υποβολή της αίτησης του μηχανογραφικού δελτίου;
Η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Οι ενδιαφερόμενοι Ελλαδίτες συμπληρώνουν την αίτηση εισδοχής www.ucy.ac.cy/panelliniesexaminations, στις ημερομηνίες που ανακοινώνονται κάθε χρόνο και συμπληρώνουν τις προτιμήσεις τους στο αντίστοιχο μηχανογραφικό της Κύπρου με τις αντίστοιχες σχολές ανά επιστημονικό πεδίο.
Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατά την υποβολή της αίτησης;
Οι υποψήφιοι πρέπει να ανεβάσουν μαζί με την αίτησή τους, τα εξής πιστοποιητικά, σαρωμένα, σε μορφή pdf:
- Αστυνομική ταυτότητα
- Βεβαίωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις
- Απολυτήριο Λυκείου
Σε ποια γλώσσα γίνονται τα μαθήματα;
Στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου η διδασκαλία, αλλά και η εξέταση των μαθημάτων γίνεται στην Ελληνική Γλώσσα. Εξαίρεση αποτελούν τα ξενόγλωσσα τμήματα στο οποία απαιτείται και η γνώση της αντίστοιχης γλώσσας.
Είναι αναγνωρισμένα τα πτυχία;
Τα πτυχία είναι αναγνωρισμένα στην Ελλάδα, μέσα από τον ΔΟΑΤΑΠ και τις προβλεπόμενες διαδικασίες του. Αυτό σημαίνει πως είτε σπουδάσει κάποιος στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο εξασφαλίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα που απαιτούνται για εργασία στη χώρα μας.
Υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφής;
Μετεγγραφές φοιτητών επιτρέπονται αλλά μόνο από την Ελλάδα προς την Κύπρο, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις (ολοκλήρωση φοίτησης του 1ου έτους, απόκτηση 60 πιστωτικών μονάδων, μέσος όρος βαθμολογίας 6,5/10) και μέσα από μια διαφορετική διαδικασία και φιλοσοφία, από αυτήν που υπάρχει στην Ελλάδα.
Υπάρχει 2η ευκαιρία για τους Έλληνες υποψήφιους;
Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στις ιστοσελίδες των δυο Πανεπιστημίων περίπου την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και κοινοποιούνται, τόσο στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, όσο και στο Προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη. Σε περίπτωση που κάποιες θέσεις δεν συμπληρωθούν από την 1η κατανομή, δύναται να πραγματοποιηθεί και 2η κατανομή. Σχετική ανακοίνωση αναρτάται στα τέλη Αυγούστου και σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα λαμβάνουν όλοι οι υποψήφιοι της αρχικής κατανομής. Πρακτικά, με την πρώτη κατανομή στις αρχές Αυγούστου έχει τη δυνατότητα εγγραφής στα Πανεπιστήμια της Κύπρου ένας συγκεκριμένος αριθμός φοιτητών. Στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί, συνήθως κάποιοι υποψήφιοι δεν εγγράφονται στα Τμήματα της Κύπρου αλλά εκμεταλλεύονται τα αποτελέσματα των Πανελληνίων και επιλέγουν το τμήμα που πέτυχαν στην Ελλάδα. Στη 2η κατανομή δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι συμμετείχαν στην 1η. Η 2η κατανομή γίνεται για αυτούς που επιθυμούν να βελτιώσουν τη θέση τους ή για να εξασφαλίσουν θέση σε Τμήματα των Πανεπιστημίων.
Παρέχονται υποτροφίες σπουδών;
Κάθε χρόνο, η Κυπριακή Κυβέρνηση παραχωρεί σε Ελλαδίτες φοιτητές, 7 υποτροφίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και 6 υποτροφίες για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους €3.500 περίπου η κάθε μία, με βάση τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως απαραίτητη προϋπόθεση για ανανέωση της υποτροφίας για το επόμενο έτος, είναι η διατήρηση συνολικού μέσου σταθμικού Μέσου Όρου των προηγούμενων 2 εξαμήνων τουλάχιστον 6.50 (Λίαν Καλώς).
Προσφέρεται η δυνατότητα σίτισης και στέγασης στους Ελλαδίτες φοιτητές;
Κάθε εξάμηνο, η Κυπριακή Κυβέρνηση προσφέρει επίδομα σίτισης σε όλους τους Έλληνες υπηκόους ή Έλληνες της Διασποράς ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, νοουμένου ότι οι οικογένειές τους διαμένουν στο εξωτερικό και δεν τους έχει παραχωρηθεί υποτροφία από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Οι Ελλαδίτες φοιτητές, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο, δικαιούνται επίδομα σίτισης για όσο διάστημα διαρκούν οι σπουδές τους. Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πιστώνεται με το σχετικό ποσό η κάρτα κάθε φοιτητή/φοιτήτριας στην αρχή κάθε εξαμήνου από το Γραφείο Φοιτητικής Ζωής, ενώ σε ό,τι αφορά το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι δικαιούχοι φοιτητές από Ελλάδα, λαμβάνουν το επίδομα σίτισης σε μορφή εμβάσματος στον προσωπικό τους τραπεζικό λογαριασμό, στο τέλος κάθε εξαμήνου.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει Φοιτητική Εστία δυναμικότητας 208 δωματίων, στην Πανεπιστημιούπολη. Σαράντα συνολικά δωμάτια κατανέμονται σε Ελλαδίτες και Έλληνες της διασποράς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η κατανομή γίνεται με βάση καθορισμένα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Επίσης, λόγω του περιορισμένου αριθμού δωματίων, το Γραφείο Στέγασης της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ετοιμάζει παράλληλα κατάλογο με ανακοινώσεις για ιδιωτικά διαμερίσματα/οικίες προς ενοικίαση. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαχειρίζεται αριθμό κτιρίων στο κέντρο της πόλης της Λεμεσού, τα οποία περιλαμβάνουν διαμερίσματα/δωμάτια με 83 κλίνες. Επιπλέον, κατανέμει δικαιούχους σε 220 κλίνες στο κτίριο Απολλώνια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Είκοσι από τις κλίνες σε διαμερίσματα τύπου στούντιο στο κτίριο Απολλώνια κατανέμονται σε πρωτοετείς προπτυχιακούς φοιτητές από Ελλάδα, σε επιδοτημένη τιμή (350 ευρώ/μήνα), με κριτήριο τη σειρά υποβολής ενδιαφέροντος και ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Η Ρωσία κατασκευάζει κινητά πυρηνικά καταφύγια - Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο;
Προσωπικός γιατρός... από την αρχή: Γιατί πολίτες πρέπει να κάνουν νέες εγγραφές
Αττική: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μετανάστες και τους εξανάγκαζε σε επαιτεία
Θλίψη και οδύνη στην κηδεία του Λίαμ Πέιν - Παρόντες όλα τα μέλη των One Direction
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr