Φοιτητές: Ηχηρό «όχι» στις διαγραφές από τα ΑΕΙ
Το 49% είμαστε εργαζόμενοι παράλληλα με τις σπουδές μας και χωρίς καμία διευκόλυνση από το κράτος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η διαγραφή από τα ΑΕΙ, των φοιτητών, που έχουν ξεπεράσει τα όρια φοίτησης, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στο 2025, καθώς τα πανεπιστήμια θα πρέπει να εφαρμόσουν τον σχετικό νόμο, φέρνει τις πρώτες αντιδράσεις.
Φοιτητές της Αθήνας διοργανώνουν συλλαλητήριο την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στα Προπύλαια, απαιτώντας να σταματήσουν οι διαγραφές όσων έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών της σχολής τους. Από την πλευρά, του υπουργείου Παιδείας, έχει ήδη υπογραμμιστεί ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί και ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να προχωρήσουν σε ξεκαθάρισμα μητρώων, δείχνοντας έτσι την πόρτα της εξόδου από τα ΑΕΙ σε περίπου 333.741 άτομα.
Από την πλευρά τους όμως οι φοιτητές τονίζουν ότι το κόστος των σπουδών τους έχει εκτοξευθεί και ότι αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές ώστε να καταφέρουν κάποια στιγμή να πάρουν το πτυχίο τους. «Στη διαλυμένη-εμπορευματοποιημένη φοιτητική μέριμνα με τις ελάχιστες εστίες και τα πανάκριβα ενοίκια προστίθεται συνολικά η ακρίβεια που έχει εκτοξεύσει το συνολικό κόστος σπουδών που ξεπερνά τα 900€ για τα ελάχιστα μηνιαία έξοδα.
Έτσι το 47% των συμφοιτητών μας αναγκάζεται να εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του για να ανταπεξέλθει χωρίς να μπορεί να σπουδάζει απρόσκοπτα και χωρίς κανένα μέτρο διευκόλυνσης. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις σπουδές ως εμπόρευμα και τους φοιτητές πελάτες που είναι δική τους ατομική υπόθεση να τα βγάλουν πέρα», δηλώνουν οι φοιτητές.
Η ανακοίνωση των φοιτητών
Όπως ανακοίνωσε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ): Για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε και για να πάρουμε ένα πτυχίο με αξία δεν υπάρχει άλλο δρόμος από το να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε και μας στερεί η πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ – επιχειρηματικών ομίλων! Για να κερδίζουν αυτοί βρισκόμαστε χαμένοι εμείς και οι ανάγκες μας.
Η επιλεκτική υποχρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας είναι η άλλη όψη της ροής εκατομμυρίων για τους πολέμους και τις επιχειρηματικές μπίζνες. Από την πρώτη μέρα οι σχολές μας εκπέμπουν «SOS». Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καταρρίπτει τα ψέματα της κυβέρνησης και του υπουργείου για δήθεν εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων, αφού κάθε χρόνο και …χειρότερα.
Το τεράστιο κόστος ζωής και σπουδών γίνεται ανυπέρβλητο εμπόδιο! Η αγωνία χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους είναι έκδηλη με χαρακτηριστικά παραδείγματα φοιτητών που έχουν παρατήσει τις σπουδές τους ή πρωτοετών φοιτητών που επέλεξαν σχολή με μοναδικό κριτήριο το κόστος στέγασης. Η ομολογία ότι υπάρχει «οξύ θέμα υποστελέχωσης» σε καθηγητές, υποστηρικτικό προσωπικό, τεχνικούς εκθέτει την κυβέρνηση και την εικονική πραγματικότητα που προβάλει.
Μόνο τον τελευταίο χρόνο είχαμε μείωση κατά -2.325 εργαζόμενων όλων των κατηγοριών στα Πανεπιστήμια. Έτσι από την πρώτη μέρα ακυρώνονται μαθήματα και διαλέξεις, δεν προσφέρονται βασικά μαθήματα του προγράμματος σπουδών, υποβαθμίζονται οι όροι διεξαγωγής των εργαστηρίων κτλ. Την ίδια στιγμή δεκάδες ιδρύματα δεν έχουν εξασφαλίσει τα αναγκαία χρήματα για την θέρμανση και το ρεύμα. Αυτός είναι ο «εκσυγχρονισμός τους»;
Οι υποδομές των ΑΕΙ έχουν γίνει «κοιλάδες των Τεμπών»
Η πρόσφατη πτώση του ασανσέρ στις εστίες του ΑΠΘ (ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς) είναι ένα περιστατικό που επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση στις υποδομές πολλών ιδρυμάτων και εστιών. Οι επικίνδυνες εγκαταστάσεις, οι ακατάλληλες αίθουσες, τα εργαστήρια χωρίς μέτρα προστασίας, οι πεσμένοι σοβάδες, η επικίνδυνη κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (απαρχαιωμένα λεωφορεία, ΗΣΑΠ) δεν είναι «κανονικότητα», ούτε «φυσικό φαινόμενο». Αλλά αποτέλεσμα της πολιτικής υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών, της μεταφοράς κρίσιμων υπηρεσιών για την ασφάλεια των φοιτητών σε εργολάβους και εταιρίες που κερδοφορούν στις πλάτες μας.
Εντείνεται η επίθεση στα πτυχία μας!
Κόντρα στην συντριπτική απόρριψη του νόμου για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και την περεταίρω εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης από τους φοιτητές και τους καθηγητές η εφαρμογή αυτής της πολιτικής προχωράει. Το κατακαλόκαιρο ψηφίστηκε στη Βουλή η Σύμβασης της Λισαβόνας που αναγνωρίζει πλήρως επαγγελματικά και ακαδημαϊκά τα πτυχία των κολεγίων πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω το μεγάλο παζάρι πτυχίων και τελικά την υποβάθμισή τους.
Την ίδια ώρα το υπουργείο σχεδιάζει την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, σειρά από συγχωνεύσεις τμημάτων, ενώ παραμένουν δεκάδες τμήματα δημοσίων ΑΕΙ χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση! Αυτό είναι το όραμα της κυβέρνησης και των κομμάτων που μας δικαιολογούν την πολιτική τους με το να «γίνουμε Ευρώπη» όταν… «είμαστε ήδη» αφού εδώ και χρόνια προωθείται η πολιτική της ΕΕ των πλήρως εμπορευματοποιημένων πανεπιστημίων, των πτυχίων που δεν μετρούνται με αξία αλλά με «τιμή» στο μεγάλο παζάρι που «ότι πληρώνεις παίρνεις», με την γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr