Πανεπιστήμια: Δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων
Λιγότεροι αναµένεται να είναι του χρόνου οι νέοι φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα της χώρας, ενώ ιδρύονται αγγλόφωνα τµήµατα µε δίδακτρα για ξένους σπουδαστές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μείωση του αριθµού των εισακτέων στα πανεπιστήµια, αγγλόφωνα τµήµατα µε δίδακτρα για ξένους φοιτητές, κατάργηση του ασύλου και άµεση δροµολόγηση των διαδικασιών για τις 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήµα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
O πρωθυπουργός τόνισε ότι τα πανεπιστήµια θα είναι αυτά τα οποία θα καθορίζουν στο τέλος τον ετήσιο αριθµό των εισακτέων, καθώς αυτό είναι δουλειά των πανεπιστηµίων και όχι του υπουργείου Παιδείας. Στην πράξη αυτό σηµαίνει ότι από του χρόνου ο αριθµός των εισακτέων θα µειωθεί δραµατικά. Είναι γνωστό ότι τα πανεπιστήµια και κυρίως τα κεντρικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κάθε έτος προτείνουν στο υπουργείο περιορισµένο αριθµό εισακτέων, µε την αιτιολογία ότι δεν µπορούν να εκπαιδεύσουν µεγάλο αριθµό φοιτητών και ιδιαίτερα στα τµήµατα τα οποία έχουν εργαστήρια.
Τα προηγούµενα χρόνια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τελικά δεν ελάµβανε υπόψη τις προτάσεις των πανεπιστηµίων. Ο εκάστοτε υπουργός αποφάσιζε και ανακοίνωνε τον τελικό αριθµό, ο οποίος φυσικά καµία σχέση δεν είχε µε αυτόν που πρότειναν τα ιδρύµατα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίµησε ότι στην Ελλάδα θα έρθουν 10.000 ξένοι φοιτητές µε δίδακτρα στα υπό ίδρυση πανεπιστηµιακά αγγλόφωνα τµήµατα. Γενικότερα για τα θέµατα της Παιδείας ανέφερε ότι δροµολογούνται οι διαδικασίες για 4.500 εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή, ενώ σταδιακά θα αντιµετωπιστεί και το ζήτηµα των αναπληρωτών καθηγητών.
Τόνισε επίσης ότι στα σχολεία τον πρώτο λόγο για το περιεχόµενο των σπουδών θα τον έχουν οι εκπαιδευτικοί και όχι το υπουργείο. Προανήγγειλε επίσης ότι το πρώτο πρότυπο σχολείο της νέας γενιάς θα ιδρυθεί στο Περιστέρι. Το άσυλο Σχετικά µε το άσυλο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «το άσυλο της ανοµίας και της παραβατικότητας καταργείται στο πρώτο µας νοµοσχέδιο. Και τα πανεπιστήµια αδειάζουν από µολότοφ, από µπαχαλάκηδες, από εµπόρους ναρκωτικών και επιστρέφουν στους φοιτητές, στους καθηγητές και στους εργαζοµένους τους».
Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραµέως, σε συνέντευξή της δήλωσε ότι η κυβέρνηση µελετά ένα νέο θεσµικό πλαίσιο για την Πρωτοβάθµια και τη ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση, για το οποίο «θα διαβουλευθούµε µε όλους τους φορείς και θα το εισαγάγουµε στον δηµόσιο διάλογο για µια ευρύτερη διαβούλευση, µόλις αυτό ετοιµαστεί».
Οσον αφορά στο σύστηµα εισαγωγής στα πανεπιστήµια επανέλαβε ότι παρά το γεγονός ότι η ΝΔ διαφώνησε για πάρα πολλούς λόγους, δυστυχώς έγινε νόµος του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Κεραµέως υπογράµµισε ότι θα ισχύσει το σύστηµα εισαγωγής στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση όπως αυτό ψηφίστηκε πριν από µερικούς µήνες, θα υπάρξουν ωστόσο «βελτιωτικές κινήσεις προκειµένου να διορθωθούν στρεβλώσεις». Η υπουργός τις επόµενες ηµέρες θα συναντηθεί µε τους καθηγητές, καθώς στο πρόγραµµα της κυβέρνησης είναι και η µείωση της εξεταστέας ύλης.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr