Επέτειος Πολυτεχνείου: Ο φόβος των επεισοδίων κλείνει τα πανεπιστήμια
Κάθε χρόνο τα περισσότερα πανεπιστήμια της Αττικής, προτιμούν ν΄ αναστείλουν τέτοιες μέρες τη λειτουργία τους καθώς φοβούνται καταλήψεις στους χώρους τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο φόβος για σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οδηγεί τα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας σε αναστολή της λειτουργίας τους έως και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αποφάσεις των διοικήσεων κλειστά θα παραμείνουν εκτός από το Οικονομικό και το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής , το Γεωπονικό και το πανεπιστήμιο Πειραιά.
Κάθε χρόνο τα περισσότερα πανεπιστήμια της Αττικής, προτιμούν ν΄ αναστείλουν τέτοιες μέρες τη λειτουργία τους καθώς φοβούνται καταλήψεις στους χώρους τους, επιθέσεις και καταστροφές. Φέτος η ανησυχία είναι μεγαλύτερη μετά τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και την επέμβαση των δυνάμεων της Αστυνομίας. Αυτός είναι και ο λόγος που κλείνουν τις «πόρτες τους» από αύριο τα περισσότερα ιδρύματα της Αθήνας. Εκτός από το ΕΚΠΑ, το Πάντειο και το ΕΜΠ όλα τα υπόλοιπα ιδρύματα ανακοίνωσαν ότι αναστείλουν την εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία τους.
«Την Πέμπτη 14, Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 όλα τα κτίρια του Πανεπιστημίου θα παραμείνουν κλειστά, στο πλαίσιο τριήμερου εορτασμού για την Επέτειο του Πολυτεχνείου», αναφέρει η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πειραιώς με ανακοίνωση της στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ιδρύματος. Το Γεωπονικό πανεπιστήμιο δεν λειτούργησε ούτε σήμερα. «Στο πλαίσιο του εορτασμού της Επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ανακοινώνεται ότι από την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, και ώρα 17:00 έως και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019, δε θα πραγματοποιηθούν οι ακαδημαϊκές, διοικητικές και λοιπές δραστηριότητες του ΠΑ.Δ.Α.», αναφέρουν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Ανοιχτά τα ΑΕΙ της περιφέρειας
Στα πανεπιστήμια της περιφέρειας η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς κανένα πανεπιστήμιο δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία του, παρά το γεγονός ότι κάποια τμήματα μπορεί να τελούν υπό κατάληψη μετά από αποφάσεις των φοιτητών . Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) θα λειτουργήσει κανονικά στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Όπως τόνισε ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου, «το Αριστοτέλειο δεν αναστέλλει τη λειτουργία του και με εκδηλώσεις που διοργανώνει θα τιμήσει την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα -καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενοι- περιφρουρεί το πανεπιστήμιο και πιστεύουμε ότι στις 18 του μηνός δε θα βγούμε λαβωμένοι». Για τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ τόνισε πως «η βία σε οποιαδήποτε μορφή της, σωματική ή ψυχολογική, από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν έχει καμία θέση στα πανεπιστήμιά μας». Όπως υπογράμμισε ο πρύτανης «στόχος μας είναι το άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην κοινωνία και για τον λόγο αυτό ελπίζουμε ότι η εκδήλωση θα αγκαλιαστεί από τους φοιτητές μας, τους συλλόγους τους, τους καθηγητές, αλλά και από απλούς πολίτες, οικογένειες με παιδιά, ώστε όλοι μαζί να τιμήσουμε ουσιαστικά τα μηνύματα της εξέγερσης, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με θλιβερές εικόνες καταστροφής στη δημόσια περιουσία, που συχνά βλέπουμε τα τελευταία χρόνια».
«Κλείνουμε για να μην μπλέξουμε»
Στην Αθήνα, όμως, οι πρυτανικές αρχές όλων των ιδρυμάτων έχουν εκφράσει φόβους για σοβαρά επεισόδια αυτές τις μέρες και όπως τόνισε στο ethnos.gr, πρύτανης κεντρικού ιδρύματος «προτιμήσαμε να κλείσουμε το πανεπιστήμιο παρά να εμπλακούμε σε "δύσκολες" καταστάσεις. Τα ιδρύματα δεν αντέχουν άλλο την καταστροφή της περιουσίας τους ούτε μπορούν να παίζουν διαρκώς… κρυφτούλι με άτομα που δεν έχουν σχέση με τον πανεπιστημιακό χώρο»
Από την πλευρά του ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπύρος Κίντζιος, τονίζει στο ethnos.gr ότι «η απόφαση αφορά την αναστολή των εκπαιδευτικών και διοικητικών λειτουργιών του ιδρύματος. Δεν βάλαμε "λουκέτο" στο πανεπιστήμιο . Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε όσους θέλουν να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εμείς πιστεύουμε στα ανοιχτά ΑΕΙ και στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ανθρώπων. Προσωπικά είμαι ενάντια στην όξυνση στο εσωτερικό των ιδρυμάτων και επιδιώκω τον διάλογο».
Πάντως και όπου τα ιδρύματα δεν έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους, με αποφάσεις των πρυτανικών αρχών, υπάρχουν καταλήψεις από φοιτητικούς συλλόγους έως και την Κυριακή, κάτι που σημαίνει ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στα ΑΕΙ της Αθήνας είναι πλήρως αποδιοργανωμένη ολόκληρη την εβδομάδα. Η μία σχολή μετά την άλλη έκλεισαν καθώς οι φοιτητικοί σύλλογοι μετά από γενικές συνελεύσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καταλήψεις για την κατάργηση του ασύλου, την επέμβαση στην ΑΣΟΕΕ και την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Οι κλειστές σχολές στην Αθήνα είναι:
- Ιατρική
- Νομική .
- Παιδαγωγικό
- Πάντειος
- Μαθηματικό
- Φυσικό
- Αρχιτεκτονική
- Πολιτικοί Μηχανικοί
- Μηχανολόγοι
- Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΕΜΠ)
- Χημικοί Μηχανικοί
- Μεταλλειολόγοι
- Ηλεκτρολόγοι (ΕΜΠ)
- ΑΣΚΤ
- Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
- Ναυπηγών ΕΜΠ
- Αρχιτεκτονική ΕΜΠ
Καταλήψεις έχουν προγραμματιστεί και σε σχολές της περιφέρειας και πιο συγκεκριμένα στις εξής:
- Φιλολογία Θεσσαλονίκης
- Ιστορικό - Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης
- Αγγλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης
- Μαθηματικό Πάτρας
- Βιολογικό Πάτρας
- Τμήμα Διοίκησης
- Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων Άμφισσας
- Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) Χανίων
- Ψυχολογία Θεσσαλονίκης
- Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας
- Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Θεσσαλονίκης
- Αγγλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης.
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr