Την απόσυρση της διάταξης για τον διορισμό αποφοίτων κολεγίων ζητούν οι εκπαιδευτικοί
Η διάταξη αυτή αποτελεί casus belli για την εκπαιδευτική κοινότητα, δηλώνουν δάσκαλοι και καθηγητές, τονίζοντας ότι οδηγεί στην εξίσωση των κολεγίων με τα πανεπιστήμια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την απόσυρση της διάταξης, με την οποία μπορούν να διορισθούν στη δημόσια εκπαίδευση και οι απόφοιτοι των κολεγίων ζητούν οι εκπαιδευτικοί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκπαιδευτικοί διεμήνυσαν -κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στη Βουλή-προς την υπουργό Παιδείας Nίκη Κεραμέως, ότι η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί αιτία πολέμου για τον κόσμο της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Νόμου, στο οποίο περιέχεται η επίμαχη διάταξη (άρθρο 50) πρόκειται να γίνει, στην Ολομέλεια της Βουλής, την άλλη εβδομάδα Πέμπτη ή Παρασκευή, ενώ σήμερα (15/1) συνεχίζεται η συζήτηση επί των άρθρων του Σχεδίου Νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί κ.ά.»
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά της ρύθμισης τάχθηκαν ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί), υποστηρίζοντας πως ο διορισμός αποφοίτων των οποίων οι τίτλοι σπουδών δεν έχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση καταστρατηγεί το άρθρο 16, υποβαθμίζει την ποιότητα του περιεχομένου σπουδών και απαξιώνει τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Από την πλευρά των καθηγητών, ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης, υπογράμμισε ότι πως η διάταξη αυτή αποτελεί casus belli για την εκπαιδευτική κοινότητα και τόνισε ότι η ρύθμιση οδηγεί στην εξίσωση των κολεγίων με τα πανεπιστήμια, παρακάμπτει την ακαδημαϊκότητα και ότι «εμπορευματοποιεί» τα πτυχία. «Δεν δεχόμαστε την υποβάθμιση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής και πρότεινε να αποσυρθεί η ρύθμιση και να δημιουργηθεί μια ευρεία επιτροπή όλου του εκπαιδευτικού και πολιτικού φάσματος ώστε η Ελλάδα και να εναρμονιστεί με την Ε.Ε. αλλά ταυτόχρονα να προστατευθεί ο πυρήνας της δημόσιας εκπαίδευσης.
Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων της ΟΙΕΛΕ, Στράτος Γεωργούδης, δήλωσε πως η ψήφιση μιας τέτοιας διάταξης δεν αποκλείεται να δημιουργήσει «ψευδοπτυχιούχους» εις βάρος των παιδιών που μόχθησαν στις πανελλαδικές εξετάσεις και φοίτησαν στα ελληνικά πανεπιστήμια.
«Η διάταξη στερείται σοβαρότητας»
Την απόσυρση της διάταξης ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπογράμμιση ότι στερείται σοβαρότητας η απόπειρα της κυρίας Κεραμέως να περιβάλλει με ευρωπαϊκό μανδύα τα σχέδιά της, «πουλώντας χάντρες στους ιθαγενείς» και εκφοβίζοντας για «ενδεχόμενη» παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Oπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, οι απόφοιτοι των κολεγίων εισάγονται στο Δημόσιο «από την πίσω πόρτα» και εξανεμίζονται οι ισχυρισμοί της ΝΔ περί «αριστείας» και «αξιοκρατίας».
Τα δημόσια πανεπιστήμια αξιολογούνται και το σύνολο των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ έχουν διδακτορικό και περνούν από αλλεπάλληλες διαδικασίες κρίσης για την εξέλιξή τους.
Αντίθετα, τα κολέγια δεν ελέγχονται ούτε ως προς τα προσόντα του εκπαιδευτικού τους προσωπικού, ούτε για την ποιότητα τους προγράμματος σπουδών τους. Την ίδια ώρα που η ηγεσία του υπουργείου κανοναρχεί την κοινωνία για τη «βάση του 10» σε ό, τι αφορά στην πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια, θεσπίζει ως προσόν διορισμού στο δημόσιο τίτλους σπουδών αποφοίτων από μη-αναγνωρισμένα και χωρίς καμιά αξιολόγηση Κολέγια και «βάση» το Ε1, το Ε2 και το Ε9 της οικογένειάς τους.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr