Pet | 08.04.2022 07:40

Γκόλντεν Ρετρίβερ: Ο ευγενικός, πειθαρχημένος και έξυπνος σύντροφος

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα μιλήσουμε για μια από τις πιο διαδεδομένες φυλές σκύλων. Αυτή δεν είναι άλλη από τα γκόλντεν ρετρίβερ. Τον πανέξυπνο και πανέμορφο αυτό σκύλο που όλοι μας έχουμε την εικόνα να παίζει στην αυλή ενός σπιτιού με τα παιδιά της οικογένειας.

Ιστορία

Οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι η συγκεκριμένη φυλή πρωτοεμφανίστηκε κοντά στο 1900 στην Σκωτία. Σύμφωνα με την ιστορία τα γκόλντεν ρετριβερ συνδύαζαν υψηλή ικανότητα στο κυνήγι αλλά και συντροφικότητα στο σπίτι και για αυτό δεν άργησαν να ξεχωρίσουν ως φυλή.

Χαρακτήρας-Σχέση με τον άνθρωπο

Μερικά από τα πιο έντονα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης φυλής είναι η πειθαρχία, η «ευγένεια» και η υψηλή νοημοσύνη. Επίσης είναι πολύ φιλικά και κοινωνικά σκυλιά και για αυτό είναι ιδανικά για οικογένειες με μικρά ή και μεγαλύτερα παιδιά. Λόγω της υψηλής νοημοσύνης τους καθώς και της ευκολίας με την οποία εκπαιδεύονται χρησιμοποιούνται από την αστυνομία για τον εντοπισμό παράνομων ουσιών και από σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό αγνοουμένων σε φυσικές καταστροφές και συντρίμμια.

Μια επίσης ξεχωριστή ικανότητα τους είναι η εκπαίδευση τους ως «σκύλοι οδηγοί» (επίσης λόγω της υψηλής νοημοσύνης τους και της ευκολίας με την οποία εκπαιδεύονται).

Οι σκύλοι οδηγοί βοηθούν άτομα χωρίς όραση ή με χαμηλή όραση να κινηθούν, βοηθώντας τους να αποφύγουν εμπόδια. Επίσης κάποιες φορές μπορούν να εκπαιδευτούν στο να φέρνουν ορισμένα αντικείμενα στα συγκεκριμένα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Μορφολογία

Τα γκόλντεν ρετρίβερ έχουν ύψους 57 έως 62 εκατοστά όταν πρόκειται για αρσενικό και 53 έως 57 όταν πρόκειται για θηλυκό. Το βάρος στα αρσενικά σκυλιά φθάνει τα 37 κιλά και τα 34 κιλά στα θηλυκά.

Πρόκειται δηλαδή για μια φυλή μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους που μπορεί να ζήσει και σε μεγάλο διαμέρισμα (φυσικά με καθημερινές βόλτες εκτός) αλλά και σε σπίτι με αυλή.Ο χρωματισμός τους μπορεί να είναι χρυσάφι, καφέ, μπέζ ή γενικότερα αποχρώσεις του «κρεμ».

Υγεία

Το προσδόκιμο ζωής των Γκόλντεν ρετρίβερ μπορεί να ξεπεράσει τα 12 έτη. Προδιάθεση υπάρχει κυρίως σε μυοσκελετικά προβλήματα καθώς και στην «δυσπλασία των ισχύων» μια πάθηση στην οποία πλήττονται οι αρθρώσεις του ισχίου και επιδεινώνεται στα υπερήλικα σκυλιά.

Για τον λόγο αυτό απαιτείται η τακτική επίσκεψη στον κτηνίατρο (1 φορά στους 6 μήνες τουλάχιστον) καθώς και «προστασία» των αρθρώσεων στην καθημερινότητα(αποφυγή ολισθηρών δαπέδων, συχνές μετακινήσεις σε σκάλες και ενδεχομένως η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής). Αυτούς και άλλους τρόπους προστασίας της υγείας του σκύλου μας θα μας τους υπαγορεύσει και ο κτηνίατρος μας.

Καλλωπισμός

Το ξεχωριστό και λαμπερό τρίχωμα που έχουν τα Γκόλντεν ρετρίβερ απαιτεί τακτική και σχολαστική περιποίηση. Πιο συγκεκριμένα απαιτείται το συχνό χτένισμα με ειδική χτένα αλλά και η συχνή επίσκεψη από κάποιον εξειδικευμένο groomer. Φυσικά, μπορούμε και εμείς να αναλάβουμε τον καλλωπισμό του συγκεκριμένου σκύλου. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να εξοικειωθεί από κουτάβι με το χτένισμα και το μπάνιο. Η σωστή περιποίηση του τριχώματος θα μας βοηθήσει και στο να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε το πρόβλημα της τριχόπτωσης που μπορεί να δυσκολέψει την καθημερινότητα μας.

Συμπερασματικά, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, αν είστε έτοιμοι να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο για εσάς και για την οικογένειά σας τα γκόλντεν Ρετρίβερ είναι οι κατάλληλοι φίλοι.

κατοικίαειδήσεις τώρασκύλος