Pet|04.09.2022 09:44

Ερλιχίωση: Η ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους σκύλους - Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς!

Το καλοκαίρι έχει φτάσει κι όπως εμείς κάνουμε τις απαραίτητες ετοιμασίες για να περάσουμε όμορφα και ξέγνοιαστα, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε για τα ζωάκια μας. Θα μιλήσουμε λοιπόν σήμερα για μία ασθένεια που προσβάλει τους σκύλους κυρίως και σπανιότερα τις γάτες, την Ερλιχίωση. Η ερλιχίωση είναι μία σοβαρή ασθένεια η οποία εμφανίζεται συχνότερα τους καλοκαιρινούς μήνες! Προκαλείται από το τσίμπημα των κροτώνων ή τσιμπουριών τα οποία μεταδίδουν τον μικροοργανισμό Erlichia Canis στο αίμα.

Μορφές

Η ερλιχίωση εμφανίζεται σε τρείς μορφές:

  • Οξεία
  • Υποξεία
  • Χρόνια

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα στην οξεία μορφή εμφανίζονται με πυρετό, ανορεξία, σωματική κατάπτωση, αναιμία, διόγκωση λεμφαδένων.

Στην υποξεία μορφή εμφανίζεται ανορεξία, απώλεια βάρους, κακή διάθεση. Πτώση των λεμφοκυττάρων με συνέπεια την εμφάνιση δερματικών ή αναπνευστικών μολύνσεων. Μείωση των αιμοπεταλίων με συνέπεια την εμφάνιση αιμορραγιών από την μύτη, τα ούλα ή από πληγές που δεν κλείνουν.

Στη χρόνια μορφή, δυστυχώς δεν υπάρχουν εμφανή εξωτερικά συμπτώματα. Είναι εσωτερικά και αφορούν στην καταστολή του μυελού των οστών και στην κυτταροπενία. Καταστρέφονται τα λευκοκύτταρα και τα αιμοπετάλια με αποτέλεσμα ο σκύλος να κινδυνεύει να καταλήξει αν δεν διαγνωστεί άμεσα.

Διάγνωση

Η διάγνωση είναι αρκετά εύκολη. Γίνεται με ένα ειδικό τέστ για τη συγκεκριμένη ασθένεια και με γενικές αιματολογικές εξετάσεις από τις οποίες μαθαίνουμε τον αιματοκρίτη, αν υπάρχουν αιμοπαράσιτα, τον αριθμό των αιμοπεταλίων κλπ.

Θεραπεία

Όσο σοβαρή ασθένεια κι αν είναι η ερλιχίωση ευτυχώς, θεραπεύεται εφόσον βέβαια έχει γίνει έγκαιρη διάγνωση. Η θεραπεία γίνεται με την χορήγηση αντιβίωσης για περίπου 20 με 30 ημέρες. Να σημειώσουμε εδώ ότι είναι απαραίτητο να μην διακοπεί η θεραπεία ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις επεκτείνεται. Επίσης, ο κτηνίατρος θα προχωρήσει και σε συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών ή σιδήρου αν το κρίνει απαραίτητο. Μετά το τέλος της θεραπείας είναι απαραίτητη η επανάληψη των αιματολογικών εξετάσεων. Θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι έχουν καταστραφεί τα αιμοπαράσιτα, έχουν καταπολεμηθεί οι μολύνσεις κι ο οργανισμός πλέον παράγει νέα λεμφοκύτταρα.

Πρόληψη

Σε κάθε περίπτωση η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε ν΄ αποφύγουμε σοβαρές ασθένειες και θεραπείες που υποβάλλουν κι εμάς αλλά κυρίως το ζωάκι μας σε κίνδυνο και ταλαιπωρία. Γι αυτό, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, του φοράμε αντιπαρασιτικό κολάρο και το αλλάζουμε κάθε τρείς μήνες ή ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Το ψεκάζουμε με σπρέι ή τοποθετούμε αμπούλα. Επίσης, κάνουμε γενικές αιματολογικές εξετάσεις ή την ειδική εξέταση για ερλιχίωση. Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε την ύπαρξη τσιμπουριού στο σώμα είναι προτιμότερο να αφαιρεθεί από κτηνίατρο γιατί αν το κάνουμε εμείς μπορεί να παραμείνει η προβοσκίδα του στο δέρμα του ζώου μας και πάλι να μολυνθεί.

Με πολλή προσοχή και φροντίδα η ερλιχίωση προλαμβάνεται ή θεραπεύεται κι εμείς έχουμε το ζωάκι μας υγιές και χαρούμενο.

σκύλοισκύλοςκατοικίδιοκατοικίδια