Pet|14.10.2022 07:40

Πώς να φροντίσετε σωστά τα δόντια του κατοικίδιου σας

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά στην στοματική υγιεινή του κατοικίδιου μας. Δυστυχώς, αρκετοί κατοικιδιογονείς δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να φροντίζουν τα δόντια, τα ούλα και γενικά για την στοματική υγιεινή του κατοικίδιου τους.  Τα γερά ούλα και δόντια όμως είναι πρωταρχικής σημασίας για την γενικότερη καλή υγεία του κατοικίδιου μας.

Με την λήψη τροφής μένουν στα δόντια τους υπολείμματα τα οποία με τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει το σάλιο τους, δημιουργείται πλάκα στα δόντια. Η πλάκα αν δεν καθαριστεί μετατρέπεται σε πέτρα, η πέτρα σε ουλίτιδα και αυτή οδηγεί στην περιοδοντίτιδα η οποία είναι το πιο προχωρημένο στάδιο και το πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ότι δηλαδή συμβαίνει και σε μας τους ανθρώπους. Το αποτέλεσμα είναι τα ούλα να ματώνουν, τα δόντια να μαυρίζουν, να σπάνε ή να πέφτουν. Μια κατάσταση γενικά δύσκολη και άσχημη. Τι πρέπει να κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτή την κατάληξη;

Όπως λέμε σε κάθε περίπτωση πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις από το να τις θεραπεύουμε. Γι αυτό, θα πρέπει πολύ συχνά να ελέγχουμε το στόμα του κατοικίδιου μας. Τα ούλα του πρέπει να έχουν ένα ωραίο ροζ χρώμα και τα δόντια να μην έχουν καφέ κηλίδες που προμηνύουν την δημιουργία πλάκας. 

Αν δεν κάνουμε συχνά αυτό τον έλεγχο τότε υπάρχουν άλλες ενδείξεις που θα μας κάνουν να καταλάβουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα δόντια του. Το πρώτο σύμπτωμα είναι η δυσάρεστη  μυρωδιά της αναπνοής. Επίσης μπορεί να διαπιστώσουμε ότι δυσκολεύεται να μασήσει ή να μην τρώει καθόλου. Εκτός από την απώλεια βάρους, μία οδοντική λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας αν εισέλθουν τα βακτήρια που προκαλούν την λοίμωξη στον οργανισμό του κατοικίδιου μας. Τότε απευθυνόμαστε άμεσα σε κτηνίατρο για περεταίρω φροντίδα και θεραπεία. 

Στη βάση της πρόληψης, πέρα από τον συχνό έλεγχο, πρέπει να ενταχθεί στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα φροντίδας και το βούρτσισμα των δοντιών. Βέβαια, να πούμε ότι δεν είναι μια ευχάριστη διαδικασία για τον μικρό μας φίλο. Ιδανικά, θα πρέπει να ξεκινήσουμε να την κάνουμε από την μικρή του ηλικία ώστε να την συνηθίσει. Αν όμως δεν γίνει αυτό, καλό είναι αρχικά, να το κάνουμε αφού το ηρεμήσουμε πρώτα και σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες ώστε να ενταχθεί κι αυτή η διαδικασία στην ρουτίνα του. Χρειάζεται αρκετή υπομονή αλλά σιγά-σιγά θα το συνηθίσει. Η επιλογή της βούρτσας γίνεται ανάλογα με το μέγεθος του στόματος του .  Ποτέ δε χρησιμοποιούμε την δική μας οδοντόκρεμα καθώς μπορεί να προκληθούν στοματικές διαταραχές. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλές οδοντόκρεμες ειδικές για το κατοικίδιο μας. Μπορούμε να επιλέξουμε μία οδοντόκρεμα με γεύση που ξέρουμε ότι του αρέσει. Καλό θα είναι, πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία του βουρτσίσματος, να του δώσουμε να δοκιμάσει και λίγη ώστε η γεύση να του γίνει ευχάριστη.                                                                                                    

Επιπλέον, υπάρχουν πολλά βοηθήματα για τον καθαρισμό κα την υγιεινή των δοντιών.                                              Υπάρχουν λιχουδιές οι οποίες βοηθούν στην μείωση της δημιουργίας πλάκας στα δόντια. Ακόμα,  ειδικά σχεδιασμένα κόκκαλα. Έτσι ο καθαρισμός των δοντιών παίρνει και την μορφή παιχνιδιού.  Όλα όμως πρέπει να δίνονται συνδυαστικά με το βούρτσισμα. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το αμελούμε ποτέ. 

Όπως δεν πρέπει να αμελούμε και το έλεγχο από τον κτηνίατρο. Ο ετήσιος έλεγχος για την στοματική υγιεινή του κατοικίδιου μας είναι ένα αρκετά μεγάλο διάστημα χρονικά. Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος πιο συχνά μέσα στον χρόνο. 

Η καλή στοματική υγεία του κατοικίδιου μας είναι βασική και θεμελιώδεις για την γενικότερη καλή υγεία του. Πρέπει να φροντίζουμε γι’ αυτήν με πολλή υπομονή κι αγάπη. Να προσέχουμε και να παρατηρούμε τα πάντα ώστε να είναι καλά και χαρούμενο κοντά μας. 



στοματική υγιεινήειδήσεις τώρακατοικίδια