Οδηγίες για την προστασία των κατοικιδίων από τη ζέστη – Τι πρέπει να προσέξετε
Δρ. Νικολέτα ΣερέτηΑγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,
Το καλοκαίρι έφτασε και η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η ζέστη.
Όσο δύσκολο είναι για μας να την αντιμετωπίσουμε, άλλο τόσο είναι και για τα κατοικίδια μας. Όπως λοιπόν φροντίζουμε να βρίσκουμε τρόπους για να δροσιζόμαστε εμείς, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και για τους μικρούς μας φίλους. Η θερμοκρασία του σώματός τους είναι υψηλότερη από την δική μας κι έτσι αντιλαμβάνονται πολύ πιο έντονα την ζέστη.
Θα παρατηρήσουμε αρχικά ότι λαχανιάζουν περισσότερο. Αυτή η ένδειξη, αν δεν είναι πολύ έντονη, είναι ο φυσιολογικός τρόπος για να δροσιστούν.
Τα κατοικίδια δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες στο σώμα τους, πέρα ίσως από τις πατούσες τους. Έτσι με το λαχάνιασμα εξατμίζεται ο ιδρώτας τους και δροσίζονται.
Ωστόσο, πρέπει να τα βοηθήσουμε με διάφορους τρόπους ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Υπάρχει η πεποίθηση ότι αν τα κουρέψουμε θα τα βοηθήσουμε. Αυτό είναι λάθος. Το τρίχωμα τα προστατεύει και από την θερμότητα. Η άμεση επαφή του δέρματος με τον ήλιο μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα και άλλα δερματικά προβλήματα. Ειδικότερα, αν το δέρμα τους είναι ανοιχτόχρωμο. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι καλό να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο μας ώστε να προμηθευτούμε κι ένα αντηλιακό σπρέι για μεγαλύτερη προστασία.
Τέλος, το βούρτσισμα του τριχώματος βοηθάει ώστε να αναπνέει καλύτερα το δέρμα. Καλό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο γενικότερα.
Έτσι θα πρέπει σίγουρα να αλλάξουμε το πρόγραμμα των εξόδων από το σπίτι και οι βόλτες να γίνονται ή νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Ακόμα κι έτσι όμως, πρέπει και πάλι να προσέξουμε γιατί η θερμοκρασία της ασφάλτου αργεί να πέσει και μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα στις πατούσες τους. Είναι προτιμότερο να κινηθείτε σε μέρη που υπάρχει γρασίδι ή χώμα.
Στην περίπτωση που είμαστε στη θάλασσα με το κατοικίδιο μας, θα πρέπει να του εξασφαλίσουμε ένα σκιερό και δροσερό μέρος. Μπορεί να πάθουν ηλίαση όπως και οι άνθρωποι. Αν παρατηρήσουμε έντονη δυσφορία και μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή, αν τα μάτια του είναι κόκκινα κι έχει αστάθεια, τότε έχει πάθει ηλίαση. Την αντιμετωπίζουμε βρέχοντας το κεφάλι του με νερό και κρατώντας μία βρεγμένη πετσέτα στο κεφάλι και στην κοιλιά του.
Προληπτικά κι εφόσον είναι στη σκιά, είναι καλό να το σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα. Επίσης, πρέπει να φροντίζουμε να πίνουν αρκετό νερό.
Πρέπει να το ανανεώνουμε συχνά και για να είναι δροσερό να προσθέτουμε και λίγο πάγο.
Σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε το κατοικίδιο μέσα στο αυτοκίνητο ακόμα κι αν αφήσουμε ανοιχτό παράθυρο. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι επικίνδυνες για την ζωή του.
Τέλος, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βοηθήσουμε και τα μικρά αδέσποτα τα οποία είναι εκτεθειμένα και στη ζέστη.
Ας τοποθετήσουμε σε ένα σκιερό μέρος λίγο νερό και λίγη τροφή, ενώ αν μπορέσουμε να τους εξασφαλίσουμε κι ένα δροσερό σημείο για να ξεκουραστούν, θα είναι ακόμα καλύτερα.
Το καλοκαίρι είναι μία πολύ όμορφη εποχή. Αν προσέξουμε, μπορούμε να την απολαύσουμε με τα κατοικιδία μας και να περάσουμε ξέγνοιαστα.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες