Pet|12.06.2024 07:19

Η γλώσσα του σώματος του κατοικίδιου μας

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Η επικοινωνία με το κατοικίδιό σας μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη όταν κατανοείτε τη γλώσσα του σώματός του. Οι σκύλοι, οι γάτες και τα άλλα κατοικίδια έχουν διάφορους τρόπους έκφρασης που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τις ανάγκες τους και τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε ορισμένα παραδείγματα: 

Οι ουρές των σκύλων

Όταν ο σκύλος σας κινεί την ουρά του με έναν ελαφρώς κυκλικό τρόπο, συνήθως υποδηλώνει ότι είναι χαρούμενος και ανοιχτός στην επικοινωνία. Αντίθετα, μια γρήγορη κίνηση αυξημένης ταχύτητας μπορεί να υποδηλώνει αναστάτωση ή ένταση.

Η στάση του σώματος των γατών

Οι γάτες μπορεί να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσω της στάσης του σώματος τους. Για παράδειγμα, μια γάτα που είναι χαλαρή και ανοιχτή είναι πιθανό να είναι άνετη και ευτυχισμένη, ενώ μια γάτα που έχει την ουρά της τεντωμένη προς τα πάνω και το τρίχωμα των ποδιών της όρθιο μπορεί να είναι ενοχλημένη ή ανήσυχη.

Οι εκφράσεις του προσώπου

Και οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να εκφράσουν συναισθήματα μέσω των εκφράσεων του προσώπου τους. Για παράδειγμα, ένας σκύλος που κοιτάει με χαρούμενα και χαλαρά μάτια είναι πιθανόν να νιώθει αγάπη και ευτυχία, ενώ ένας σκύλος που έχει συγκεντρωμένη έκφραση με με τα μάτια του εστιασμένα σε ένα σημείο  μπορεί να νιώθει τρομοκρατημένος ή ανήσυχος.

Η κατανόηση της γλώσσας του σώματος του κατοικίδιου σας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ εσάς και του κατοικίδιό σας, καθιστώντας τη ζωή και για τους δύο πιο ευχάριστη.

σκύλοςγάτακατοικίδιακατοικίδιο