Pet|22.08.2024 05:00

Bullycat: Η αμφιλεγόμενη φυλή γάτας που προκαλεί οργή στους φιλόζωους

Newsroom

Οι φιλόζωοι και οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων σε όλο τον κόσμο ζητούν μποϊκοτάζ της γάτας Bully Cat, μιας άτριχης ράτσας που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των ανθρώπων που γοητεύονται από τα ακραία σχήματα σώματος.

Η συγκεκριμένη άτριχη ράτσα έχει κοντόχοντρα κοντά πόδια και έντονα ρυτιδωμένο δέρμα που οι ειδικοί των ζώων υποστηρίζουν ότι είναι επιρρεπές σε τρομακτικά προβλήματα υγείας. Πιστεύεται ότι προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις πριν από λίγα χρόνια, η bully cat έγινε γρήγορα δημοφιλής και στο εξωτερικό, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οργανώσεις προστασίας των ζώων άρχισαν πρόσφατα να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό που αποκαλούν μια μόδα σχεδιαστών με οδυνηρές συνέπειες για τα ζώα που εκμεταλλεύονται οι ασυνείδητοι εκτροφείς.

Τι λένε οι ειδικοί

«Η σκόπιμη επιλογή για μεταλλάξεις ασθενειών, όπως η τριχοφυΐα που οδηγεί σε ηλιακά εγκαύματα, ο νανισμός που οδηγεί σε προβλήματα κινητικότητας και πόνο στις αρθρώσεις και το πτυχωτό δέρμα που οδηγεί σε ισόβιες δερματικές μολύνσεις, σημαίνει ότι πολλές Bullycats θα υπομείνουν ζωές που θα στιγματίζονται από πόνο», δήλωσε στη Mail Online ο Δρ Dan O'Neill του Βασιλικού Κτηνιατρικού Κολλεγίου. «Η συμβουλή σε όποιον σκέφτεται να αποκτήσει μια γάτα ή έναν σκύλο είναι να βάζει πάντα πρώτα την ευημερία του ζώου και να σταματά και να σκέφτεται πριν αποκτήσει ένα ζώο με ακραίο και αφύσικο σχήμα σώματος που δεν υπάρχει συνήθως στη φύση».

 

Περιγράφονται ως «υπερβολικές γάτες Sphynx», αυτά τα άτριχα αιλουροειδή έχουν πολύ κοντά πόδια, γεγονός που επιβαρύνει πολύ τις αρθρώσεις τους, και οι υπερβολικές πτυχές του δέρματός τους τις καθιστούν ευάλωτες σε δερματικές μολύνσεις και ερεθισμούς. Και αυτό για να μην αναφέρουμε τα ελαττώματα των κανονικών γατών Sphynx, όπως ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος λόγω της άμεσης έκθεσης στο ηλιακό φως, η περιορισμένη ικανότητα να διατηρούν τη θερμότητα του σώματος όταν κρυώνουν και η αδυναμία να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους λόγω της έλλειψης κατάλληλων μουστάκια.

 

Ωστόσο, ο παραπάνω κατάλογος των πιθανών προβλημάτων που μπορεί να έχουν να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες γατών έχει επηρεάσει ελάχιστα τη δημοτικότητα της φυλής. Η αφύσικη, εντελώς παράξενη εμφάνιση αυτών των ζώων είναι προφανώς ελκυστική για έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων, και η ζήτηση τροφοδοτεί την ανεύθυνη εκτροφή. «Οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την εκτροφή αυτών των γατών και οι άνθρωποι που πληρώνουν χρήματα και επομένως ενθαρρύνουν την εκτροφή είναι συνένοχοι στην κακοποίηση των ζώων», σχολιάζει κάποιος, σύμφωνα με το odditycentral

«Όποιος αγοράζει αυτές τις ράτσες Φρανκενστάιν από γάτες και σκύλους δεν είναι φιλόζωος. Είναι ολοφάνερα ανθυγιεινές. Απολύτως τραγικό», έγραψε κάποιος άλλος.

ζώαγάτακατοικίδιακτηνίατροςειδήσεις τώρα