Περιπρωκτικοί αδένες: Οι κινήσεις του σκύλου σας που μαρτυρούν το πρόβλημα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς
αν δείτε τον σκύλο σας να σέρνεται στο δάπεδο με τον ποπό του, να ξύνεται, να γλύφει επίμονα ή και να δαγκώνει έντονα το σημείο κάτω από την ουρά του ή ακόμα να κάθεται με δυσκολία, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο που βρίσκονται οι περιπρωκτικοί σάκοι ή αδένες.
Οι περιπρωκτικοί αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά του πρωκτικού σωλήνα. Είναι γεμάτοι με υγρό το οποίο αδειάζει κατά την στιγμή της αφόδευσης. Το υγρό αυτό από την μία βοηθάει ώστε τα κόπρανα να γλιστρήσουν προς τα έξω από την άλλη, είναι η ταυτότητα του σκύλου. Έχει μία πολύ έντονη μυρωδιά, άσχημη για εμάς τους ανθρώπους, είναι όμως χαρακτηριστική και διαφορετική για τον κάθε σκύλο. Η μυρωδιά αυτή μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον και ουσιαστικά δίνει πληροφορίες στα άλλα σκυλιά για το φύλλο του, για την κατάσταση της υγείας του, την ηλικία του, ακόμα και για το στάδιο γονιμότητας στο οποίο βρίσκεται. Ουσιαστικά δηλαδή « μαρκάρει » την περιοχή του όπως κάνει και με τα ούρα.
Αν τώρα, παρατηρήσουμε τον σκύλο μας να κάνει τις περίεργες κινήσεις που αναφέραμε παραπάνω, σημαίνει ότι οι περιπρωκτικοί αδένες έχουν φράξει και δεν αδειάζουν κατά την αφόδευση. Αν περάσει ένα διάστημα και συσσωρευτεί το υγρό τότε μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή η οποία να οδηγήσει σε μόλυνση και ακόμα πιο άσχημα στην δημιουργία αποστήματος. Μια κατάσταση πολύ επώδυνη αλλά και επικίνδυνη καθώς μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Γενικά, να πούμε ότι είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο και δεν πρέπει να μας ανησυχεί.
Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στο να φράξουν οι περιπρωκτικοί αδένες οφείλονται κυρίως στην διατροφή του κατοικίδιου μας. Αν η τροφή του δεν περιέχει φυτικές ίνες, η σύσταση των κοπράνων θα είναι υδαρείς με αποτέλεσμα να μην πιέζονται οι αδένες κατά την αφόδευση και να μην αδειάζουν.
Θα πρέπει επίσης να προσέχουμε πάντα την ενυδάτωση του κατοικίδιου μας. Η μειωμένη λήψη νερού και η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσουν επίσης σε έμφραξη των αδένων.
Σε γενικές γραμμές, η σωστή διατροφή και ενυδάτωση παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία του κατοικίδιου μας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να έχει και το σωστό βάρος. Αν αυξηθεί το βάρος του πλέον του κανονικού, μπορεί και πάλι να προκληθεί έμφραξη των περιπρωκτικών αδένων. Το ίδιο και με την έλλειψη άσκησης. Όταν το κατοικίδιο μας κινείται, γυμνάζεται κι ασκείτε τότε το έντερο του λειτουργεί πιο σωστά και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Το να φράξουν οι περιπρωκτικοί αδένες του κατοικίδιου μας είναι, όπως είπαμε, ένα φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο. Δεν συμβαίνει σε όλους τους μικρούς μας φίλους . Μπορεί να μην χρειαστεί καμία φορά να γίνει απόφραξη των αδένων. Είναι όμως κάτι που πρέπει να ελέγχεται κατά διαστήματα από τον κτηνίατρο κι είναι εκείνος που θα κάνει το κάνει το άδειασμα των αδένων.
Εμείς από την πλευρά μας, θα πρέπει πάντα να προσέχουμε και να παρατηρούμε το κατοικίδιο μας. Όπως λέμε κάθε φορά, οποιαδήποτε αλλαγή στις κινήσεις ή την συμπεριφορά του, είναι ένδειξη ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα του ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Μπορούμε πάντα να αποτρέψουμε δύσκολες καταστάσεις όταν αντιδρούμε έγκαιρα κι όταν φροντίζουμε την διατροφή και τις συνήθειες του.
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr