Σκύλος και γάτα: Συμβουλές για αρμονική συμβίωση στο σπίτι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,
Πολλές φορές χρησιμοποιούμε την έκφραση «τρώγονται σαν τον σκύλο με την γάτα» που είναι μία αρνητική έκφραση για να δείξουμε ότι κάποιοι δεν μπορούν να συνυπάρξουν και να συμβιώσουν. Αν δούμε όμως, στην κυριολεξία της αυτή την έκφραση, τότε θα πούμε: ναι, και όμως, ο σκύλος και η γάτα μπορούν να συμβιώσουν. Αρκεί να γίνουν από την αρχή προσεκτικοί χειρισμοί και όλα θα κυλήσουν ομαλά.
Το πρώτο βήμα, όταν φέρουμε το νέο κατοικίδιο στο σπίτι είναι να το βάλουμε σε διαφορετικό χώρο από αυτό που είναι ήδη στο σπίτι. Η γνωριμία τους δεν πρέπει να γίνει ξαφνικά και απότομα αλλά να γνωριστούν σιγά- σιγά. Το καθένα έχει την δική του προσωπικότητα, τον δικό του χαρακτήρα και διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης.
Έτσι θα πρέπει εμείς να τα βοηθήσουμε να γνωριστούν και φυσικά να τα επιβλέπουμε. Να τα αφήσουμε να μυρίσει το ένα το άλλο κι έτσι να έχουν την πρώτη γνωριμία. Στην αρχή είναι καλό να έχουμε τον σκύλο μας με το λουράκι του για να μπορούμε να τον τραβήξουμε αν προσπαθήσει να επιτεθεί.
Για την γάτα, η οποία φοβάται συνήθως πιο εύκολα, καλό είναι να της έχουμε τρόπους διαφυγής: ένα ονυχοδρόμειο για να σκαρφαλώσει ή κάποιο ράφι που θα το φτιάξουμε ειδικά για εκείνη. Πρέπει να αρχίσουμε να αφιερώνουμε χρόνο και στα δύο, να παίζουμε μαζί τους, να χρησιμοποιούμε τα παιχνίδια τους και να τους τα αλλάζουμε κάποιες φορές μεταξύ τους.
Η λεκτική επιβράβευση είναι ένας θετικός παράγοντας που πρέπει να χρησιμοποιούμε κι επίσης αν χρειάζεται να τους δίνουμε και κάποια μικρή λιχουδιά. Καλό επίσης είναι να βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα, ώστε να μπορεί να εκτονώνει την ενέργεια του και να είναι πιο ήρεμος στο σπίτι. Ένα από τα βασικότερα στοιχεία που πρέπει να προσέξουμε είναι να έχουμε τα μπολ με τις τροφές τους σε διαφορετικούς χώρους.
Αν είναι στον ίδιο χώρο σίγουρα ένα από τα δύο θα πάει στην τροφή του άλλου. Αυτό δεν πρέπει να γίνει όχι μόνο για να μην μαλώσουν αλλά γιατί οι τροφές είναι διαφορετικές, με διαφορετικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνει το κάθε ένα. Κάποιο από τα δύο λοιπόν θα στερηθεί τα απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό του, που αν δεν το προσέξουμε μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Είναι, επίσης, σημαντικό να μην υπάρχει πάντα τροφή στο μπολ, παρά μόνο όταν είναι η προκαθορισμένη ώρα του φαγητού για να μπορεί να υπάρχει έλεγχος. Αυτό για το οποίο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί είναι το θέμα της υγεία τους και φυσικά η πρόληψη. Από την στιγμή που θα συνυπάρχουν στο σπίτι και θα έρχονται σε επαφή, δημιουργείται το ενδεχόμενο να μεταφέρει το ένα στο άλλο κάποια ασθένεια.
Κι αυτό συμβαίνει από την στιγμή που ο σκύλος βγαίνει βόλτα και είναι εκτεθειμένος σε ασθένειες και σε παράσιτα. Ενώ λοιπόν η γάτα, μέχρι τότε, δεν έκανε τα ίδια εμβόλια με τον σκύλο, τώρα θα πρέπει να τα κάνει. Θα ακολουθήσουν λοιπόν και τα δύο εμβολιαστικό πρόγραμμα, θα πρέπει να γίνεται αποπαρασίτωση, να παίρνουν χάπι για τα σκουλήκια κι ότι άλλο μας συμβουλεύσει ο κτηνίατρος που θα τα παρακολουθεί.
Αν, παρόλο που έχουμε προσέξει πολύ, έχουμε προσπαθήσει κι έχουμε χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο που μπορούσαμε, δεν καταφέρουμε να μάθουν να συμβιώνουν, τότε, είναι προτιμότερο να ζητήσουμε την βοήθεια ενός εκπαιδευτή.
Ένας ειδικός ξέρει περισσότερους τρόπους να τους μάθει να είναι υπάκουα και να μην επιτίθενται. Το καλύτερο είναι να τα αποκτήσουμε και τα δύο σε μικρή ηλικία. Να είναι και τα δύο μωρά και να μεγαλώσουν μαζί. Θα μάθουν το ένα την μυρωδιά του άλλου, θα εκπαιδευτούν μαζί και θα παίζουν μαζί.
Τότε θα είναι όλα πιο εύκολα και η συμβίωση θα είναι αρμονική. Όπως όμως και να έρθουν τα πράγματα, μπορούμε με προσπάθεια, με υπομονή, με προσοχή και πολλή, πολλή αγάπη να είμαστε όλοι μαζί και να είμαστε όλοι χαρούμενοι όντας μία μεγάλη οικογένεια!
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr