Σκύλοι στην τρίτη ηλικία: Πώς θα φροντίσετε καλύτερα τα κατοικίδιά σας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,
Η ζωή με τον σκύλο μας είναι γεμάτη όμορφες στιγμές, πολύ χαρά, πολλές δραστηριότητες γενικά μια ζωή πλήρη ωραίων συναισθημάτων! Έρχεται όμως η περίοδος εκείνη που το κατοικίδιο μας περνάει στην 3η ηλικία! Τι σημαίνει αυτό;
Δυστυχώς, το κατοικίδιο μας αρχίζει και γερνάει. Αυτό βεβαίως το γνωρίζαμε καθώς τα σκυλάκια ζουν πολύ λιγότερα χρόνια από εμάς, ήρθε λοιπόν η ώρα να το αντιμετωπίσουμε.
Η χρονική περίοδος κατά την οποία ένας σκύλος μπαίνει στην 3η ηλικία, διαφέρει ανάλογα με την φυλή και το μέγεθος του καθενός.
Υπάρχουν μεγαλόσωμοι σκύλοι οι οποίοι στην ηλικία των 5 ετών θεωρούνται ηλικιωμένοι. Κι άλλα, μικρόσωμα σκυλιά τα οποία είναι ηλικιωμένα από τα 15 έτη και μετά. Ένας μέσος όρος πάντως θεωρείται από την ηλικία των 8 έως 12 ετών.
Πώς θα καταλάβουμε ότι ο σκύλος μας είναι πια ηλικιωμένος
Υπάρχουν εμφανή εξωτερικά σημάδια που μας προειδοποιούν. Οι λευκές τρίχες στο σώμα του, η δυσκολία στη βάδιση, ο αποπροσανατολισμός, η μεγάλη ανάγκη για ξεκούραση, η ακράτεια είναι μερικά ενδεικτικά στοιχεία. Υπάρχουν όμως και αλλαγές στην ψυχολογία του και στη συμπεριφορά του. Είναι όλα απόλυτα φυσιολογικά και αναμενόμενα. Πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να δώσουμε στον σκύλο μας την δυνατότητα να ζήσει με αξιοπρέπεια τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Στο χέρι μας είναι να είναι πολλά!
Αρχικά, θα πρέπει ν’ αλλάξουμε την διατροφή του. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι έχουν ανάγκη από 10 έως 20% λιγότερη τροφή. Πάντα με την υπόδειξη του κτηνιάτρου που το παρακολουθεί και γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του, θα πρέπει ν’ αυξήσουμε τα θρεπτικά συστατικά των τροφών του. Μιλάμε πάντα για Ωμέγα 3 λιπαρά και πόσο καλό κάνουν στο τρίχωμά τους. Σε μεγάλη ηλικία όμως βοηθούν και στην καλή λειτουργία της καρδιάς τους.
Τα προβλήματα στις αρθρώσεις μπορούν να μειωθούν αν στη διατροφή τους εντάξουμε και τις γλυκοζαμίνες , ώστε να τα βοηθήσουμε. Επίσης, θα πρέπει να μειώσουμε τα επίπεδα φωσφόρου στις τροφές ώστε να υποστηρίξουμε την καλή λειτουργία των νεφρών.
Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να ενταχθεί στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα για τουλάχιστον μία φορά. Με απαλές και ήρεμες κινήσεις τα καθαρίζουμε ώστε να προλάβουμε τον σχηματισμό πλάκας στα δόντια. Συνδυαστικά, μπορούμε να ρίχνουμε δύο-τρείς σταγόνες από το ειδικό απολυμαντικό υγρό στο νεράκι του για να μην μαζεύονται βακτήρια στο στοματάκι του.
Η διατροφή και η μείωση του βάρους του ηλικιωμένου σκύλου μας είναι ότι πιο σημαντικό για την διατήρηση της καλής υγείας του.
Η άσκηση είναι απαραίτητη στη ζωή ενός ηλικιωμένου σκύλου! Προσφέρει σωματική και ψυχική υγεία! Δεν είναι δυνατόν βέβαια να κάνει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που έκανε σε μικρότερη ηλικία. Μια χαλαρή βόλτα όμως, καθημερινά θα του προσφέρει ευεξία. Προτιμήστε τις πρωινές ή βραδινές ώρες το καλοκαίρι και τις μεσημεριανές ώρες τον χειμώνα. Το κολύμπι ακόμα, αν του αρέσει, αποτελεί εξαιρετική άσκηση.
Θα πρέπει επίσης, να γίνουν κάποιες αλλαγές στο σπίτι. Μικρές αλλά θα το βοηθήσουν πολύ! Όπου υπάρχουν σκάλες, ακόμα κι ένα-δύο σκαλιά, καλό θα ήταν να τοποθετηθούν ράμπες. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε θα πρέπει να το παίρνουμε αγκαλιά και να το μεταφέρουμε εμείς.
Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται κι όταν θέλει ν΄ ανέβει στον καναπέ ή στο κρεβάτι. Οι αρθρώσεις του είναι πια ευαίσθητες και δεν πρέπει να επιβαρύνονται. Ακόμα, αν υπάρχουν σημεία στο πάτωμα που γλιστρούν καλό θα είναι να τοποθετήσουμε αντιολισθητικά πατάκια για να αποφύγουμε κάποιο ατύχημα!
Καλό θα είναι επίσης να τον απασχολούμε με δραστηριότητες ήπιες που θα βοηθήσουν το πνευματικό το επίπεδο. Βασικές εντολές εκπαίδευσης, παιχνίδια εύρεσης τροφής ή παιχνιδιού είναι αρκετά για να διατηρήσουν την πνευματική υγεία του σκύλου μας σε καλό επίπεδο.
Γενικά, θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον ήρεμο και ασφαλές! Το άγχος και η νευρικότητα δεν θα βοηθήσουν κανένα. Όλες οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και λειτουργίας του οργανισμού του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ηρεμία. Σίγουρα θα πρέπει να γίνονται συχνά εξετάσεις και να ελέγχεται η λειτουργία των ζωτικών οργάνων του.
Από κει και πέρα, το σκυλάκι μας χρειάζεται τώρα περισσότερη αγάπη και φροντίδα από ποτέ. Μεγαλώνει κι αυτό πρέπει να το σεβαστούμε και να του προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε! Ν΄ ανταποδώσουμε τα χρόνια αγάπης, πίστης κι αφοσίωσης που μας πρόσφερε απλόχερα!
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Τα πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα της κάλπης – Τι θα συμβεί σε περίπτωση ισοπαλίας
Αμπελόκηποι: Στη φυλακή οδηγείται ο 31χρονος - Την Πέμπτη απολογείται η σύντροφός του
Επίδειξη δύναμης από το Ιράν: Έδειξε σε βίντεο υπόγεια τούνελ γεμάτα βαλλιστικούς πυραύλους
«Κόβει» το τσιγάρο η Βρετανία: Το απαγορεύει στους εφήβους και σε εξωτερικούς χώρους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr