Σκύλοι και παχυσαρκία: Τι πρέπει να προσέξετε - Χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή τους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,
Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα φαινόμενο που έχει κάνει την εμφάνιση του τα τελευταία χρόνια και αφορά στην αύξηση της παχυσαρκίας του σκύλου! Η παχυσαρκία είναι μία ασθένεια πολύ σοβαρή που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά και χρόνια προβλήματα στη ζωή του κατοικίδιου μας.
Αρχικά να δούμε πώς θ’ αντιληφθούμε ότι ο σκύλος μας είναι παχύσαρκος. Αν ο σκύλος μας παρουσιάσει αύξηση βάρους πάνω από 10 έως 15% του συνηθισμένου, τότε ο σκύλος μας είναι παχύσαρκος. Αν η αύξηση βάρους ξεπερνά το 20% του συνηθισμένου, τότε είναι υπέρβαρος.
Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπ όψιν μας τις ιδιαιτερότητες της κάθε φυλής, πιθανές γενετικές τάσεις παχυσαρκίας, ορμονικές διαταραχές, την ηλικία του κατοικίδιου μας, το φύλο του.
Πέρα όμως από όλα αυτά δύο είναι οι κύριες αιτίες για την παχυσαρκία του κατοικίδιου μας :
- Η αύξηση της προσλαμβανόμενης τροφής και
- Η έλλειψη άσκησης.
Τι συμβαίνει λοιπόν, προσλαμβάνει περισσότερη τροφή, αυτή μετατρέπεται σε λίπος όταν δεν γίνονται καύσεις και το λίπος συσσωρεύεται στον οργανισμό του, διεισδύει μέσα και γύρω από τα ζωτικά του όργανα.
Η παχυσαρκία είναι ένας λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές ασθένειες όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, αρθριτικά, ηπατική λιπίδωση, υπέρταση, καρδιακά προβλήματα, αναπνευστικά, δερματικά και πολύ μεγάλο κίνδυνο στην αναισθησία, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει κάποια επέμβαση! Μειώνεται το ποσοστό ανοσίας σε λοιμώξεις με τελικό φαινόμενο την μείωση του προσδόκιμου ζωής του κατοικίδιου μας.
Γιατί όμως δίνουμε περισσότερη τροφή στον σκύλο μας από αυτήν που χρειάζεται;
Η καθημερινότητα του σκύλου μας, είναι συνυφασμένη με την δική μας καθώς και όλης της οικογένειας μας! Οι απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής είναι πολύ μεγάλες. Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου είναι τεράστια και η σωματική μας κούραση, ακόμα μεγαλύτερη. Έτσι λοιπόν, εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα να παίξουμε και ν’ ασχοληθούμε με τον κατοικίδιο μας, καταφεύγουμε στο να του δίνουμε να φάει κάτι θεωρώντας ό,τι έτσι του δείχνουμε ότι το αγαπάμε και το φροντίζουμε. Το ίδιο μπορεί να γίνεται και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μ’ αποτέλεσμα να συσσωρεύεται επιπλέον τροφή στο σώμα του, από αυτήν που θα έπρεπε κανονικά να λάβει!
Το γεγονός ότι ο σκύλος μυρίζει 10.000 φορές περισσότερο από εμάς, είναι μία μεγάλη παγίδα! Μυρίζει το φαγητό, του ανοίγει η όρεξη, έρχεται κοντά μας και ζητάει «μεζεδάκι» . Δεν πεινάει όμως στη πραγματικότητα!
Οι λιχουδιές, τέλος, είναι άλλη μία παγίδα που οδηγεί τον σκύλο μας στην παχυσαρκία! Είναι πολύ νόστιμες, φυσικά, αλλά με πολλά λιπαρά συστατικά και καθόλου θρεπτικά!
Πώς θα βοηθήσουμε το κατοικίδιο μας ώστε να μην γίνει παχύσαρκο ή να χάσει το περιττό βάρος;
Ξεκινάμε από αυστηρή διατροφή! Θα υπάρχει ένα άτομο στην οικογένεια που θα είναι υπεύθυνο για το φαγητό του και δεν θα του δίνει κανένα άλλο μέλος να φάει κάτι παραπάνω. Όλες οι συσκευασίες τροφών, αναγράφουν στο πίσω μέρος τους, την δοσολογία που πρέπει να παρέχουμε καθημερινά στο κατοικίδιο μας ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά. Πάντα με την καθοδήγηση του κτηνίατρου που παρακολουθεί το κατοικίδιο μας, μπορεί να χρειαστεί ν’ ακολουθήσουμε μία διατροφή χαμηλών λιπαρών, χαμηλών υδατανθράκων, πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
Ακόμα, για τις λιχουδιές, ακολουθήστε την συνιστώμενη δόση που αναγράφεται στη συσκευασία αν δεν θέλετε να τις αλλάξετε. Καλό θα είναι βέβαια να προτιμήσετε φυτικές ή χαμηλών λιπαρών, χωρίς περιττές θερμίδες.
Το επόμενο βήμα είναι η άσκηση! Αργά αλλά σταθερά πρέπει να παρακινούμε το σκυλάκι μας να παίξει, να τρέξει, να ασκηθεί. Αυτό φυσικά είναι κάτι που θα βοηθήσει κι εμάς. Οι βόλτες πρέπει να γίνονται καθημερινά, αυξάνοντας σιγά-σιγά την διάρκεια τους,. Προσοχή τους θερινούς μήνες να γίνονται τις πρωινές ώρες ή αργά το βράδυ που δεν έχει ήλιο! Η ανάγκη να δραστηριοποιηθεί είναι τεράστια οπότε πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν γι΄ αυτό. Τα μικρόσωμα σκυλάκια μπορούν να παίξουν και μέσα στο σπίτι. Με αντικείμενα που τους πετάτε και τα ξαναφέρνουν, με παιχνίδια που τα κρύβεται και τα βρίσκουν κα. Προσοχή, δεν τα προτρέπουμε ν΄ ανεβοκατεβαίνουν σκάλες γιατί αυτό θα επιβαρύνει τις αρθρώσεις τους.
Οπότε, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, αν δεν ταΐζετε πολύ το κατοικίδιο σας, δεν σημαίνει ότι δεν το αγαπάτε. Αν όμως προσέχετε πάρα πολύ την διατροφή του, ελέγχετε συχνά το βάρος του, παίζετε, ασκείστε και γενικά ασχολείστε μαζί του, θα είναι υγιές κι ευτυχισμένο. Κι εσείς ακόμα περισσότερο καθώς θα το έχετε κοντά σας πολλά χρόνια!
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων
«Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα»: Τι λένε οι επιστήμονες για τον σεισμό στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας
Ρόδος: Ο μεγάλος νικητής του ελληνικού τουρισμού - Εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών το 2024
Το χαριτωμένο υποκοριστικό που έχουν δώσει στον Πρίγκιπα Τζορτζ οι συμμαθητές του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr