Σκληρή επίθεση Τσίπρα: «Συνένοχος ο Μητσοτάκης στα αμαρτωλά vouchers»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στην απομάκρυνση του Γιάννη Βρούτση από την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για σκάνδαλο με σκοπό να εξυπηρετήσει «δικούς της», «συγγενείς» και «κολλητούς» ακόμη και εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης, όπως η πανδημία του κορονοϊού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τις ρωγμές που υπέστη το κυβερνητικό προφίλ από την παρωδία του προγράμματος με τα vouchers αξιοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση, επιδιώκοντας να δώσει συνέχεια σε όλες τις πτυχές της αδιαφανούς διαδικασίας της τηλεκατάρτισης.
Πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα επιμείνει στην αξίωση για απομάκρυνση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση από την κυβέρνηση, βάζοντας συγχρόνως στο κάδρο της ευθύνης για ένα «σκάνδαλο» και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Εκ παραλλήλου θα επιδιώξει μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο να καταδείξει τη σκανδαλώδη διάσταση των προγραμμάτων κατάρτισης των επιστημόνων και να αποδομήσει το αφήγημα περί «αριστείας», πάνω στο οποίο πάτησε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία.
Για τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του η άρον άρον απόσυρση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης από τον πρωθυπουργό αποτελεί μία μεγάλη νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία με ερωτήσεις της στη Βουλή και δημόσιες καταγγελίες των στελεχών της ανέδειξε τη σκοτεινή πλευρά των προγραμμάτων από την πρώτη μέρα που η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αυτήν την επιλογή. Επιμένοντας συνεχώς στο ερώτημα: Γιατί να μην πάρουν και οι επιστήμονες το επίδομα των 800 ευρώ και να υποστούν τη διαδικασία μιας τηλεκπαίδευσης χαμηλού και προσβλητικού επιπέδου.
Στην Κουμουνδούρου αναφέρουν πως η δυναμική που απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανάδειξη του σκανδάλου με τα vouchers θα πρέπει να συνεχιστεί, για να καταδειχθεί η σπουδή της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει «δικούς της», «συγγενείς της» και «κολλητούς της» ακόμη και εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης, όπως η πανδημία του κορονοϊού. Ως εκ τούτου, η αξιωματική αντιπολίτευση εφάρμοσε τη βασική αρχή της «δεν κάνουμε επίθεση, ούτε όμως σιωπούμε» για την περίοδο της πανδημίας, διαχωρίζοντας την αναγκαία υποστηρικτική της διάθεση σε θέματα αμιγώς υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις περιπτώσεις που καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης είτε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, είτε να ευνοήσει συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες εις βάρος των εργαζομένων.
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει πει στους συνεργάτες του πως η ευθύνη του κ. Βρούτση είναι ορατή όχι μόνο γιατί πιστοποίησε ένα πρόγραμμα και σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες επέβαλε και τις «πλατφόρμες» για την υλοποίησή του, αλλά και γιατί στη θολή αυτή διαδικασία καταγράφεται άμεση εμπλοκή συνεργάτιδός του σε εταιρεία που είχε αναλάβει την εκτέλεση του ζοφερού αυτού έργου, κάτι που συνιστά σκάνδαλο. Παράλληλα όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η υπόθεση αυτή αγγίζει ευθέως και τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς από τη στιγμή που επέλεξε να διατηρήσει τον υπουργό Εργασίας στη θέση του, αντί να ζητήσει την παραίτησή του, είναι συνένοχος.
«Ηταν έμπνευσης του κ. Βρούτση ή το έφτιαξε κατ’ εντολήν του Μαξίμου;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή στη Βουλή, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: «Αποπέμποντας τον κ. Βρούτση από το υπουργικό αξίωμα. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί απόδειξη συνενοχής» είπε χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες για όλες τις «σκιές» αυτού του φιάσκου και επίσης για τους λόγους για τους οποίους διστάζει να αποπέμψει τον Γ. Βρούτση. Ο κ. Μητσοτάκης δεν εμφανίστηκε ωστόσο την Παρασκευή στη Βουλή, όπου μίλησε το σύνολο των πολιτικών αρχηγών.
«Δεν έχει τι να πει»
Ο Αλέξης Τσίπρας, που σχολίασε την απουσία λέγοντας «δεν έχει τι να πει», επιμένει πάντως πως ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσει απαντήσεις για τα αμαρτωλά vouchers και γι’ αυτόν τον λόγο θα επανακαταθέσει την επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, ενσωματώνοντας τα νεότερα στοιχεία που έχουν προκύψει γύρω από την υπόθεση με την τηλεκατάρτιση. Και οπωσδήποτε να δοθούν απαντήσεις για το εάν θα επιστραφούν τα χρήματα στα δημόσια ταμεία, που διατέθηκαν προς τους μεσάζοντες και τα ΚΕΚ για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά ισχυριζόμενη πως ανάλογα προγράμματα κατάρτισης «έτρεχε» και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως διευκρινίζουν στελέχη της, τα ευρωπαϊκά κονδύλια μπορούσαν να αξιοποιηθούν μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλιώς δεν μπορούσε να γίνει εκταμίευσή τους. Γι’ αυτό, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όποια κοινοτικά κονδύλια επιβάλλονταν από την ΕΕ να χρησιμοποιηθούν για καταρτίσεις, χρησιμοποιήθηκαν με διαφάνεια και με τήρηση των όρων του ΕΣΠΑ προς όφελος των ανέργων. Επισημαίνουν δε πως τώρα, λόγω κορονοϊού, η ΕΕ ρητά επέτρεψε τη χρήση κονδυλίων της για απευθείας ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων, χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση καταρτίσεων, διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Προσθέτουν πως η κυβέρνηση είχε την απόλυτη ελευθερία να χρησιμοποιήσει πόρους του ΕΣΠΑ για την άμεση στήριξη των επιστημόνων και μάλιστα θα μπορούσε να τους ενισχύσει με 800 ευρώ, αντί για 600, δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα. Για τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσε τα ίδια ΚΕΚ, από την αξιωματική αντιπολίτευση απαντούν πως γίνονταν στοχευμένες καταρτίσεις σε ανέργους με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και όχι εκπαίδευση επιστημόνων. Οπου υπήρξαν ατασθαλίες έγιναν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα σε δύο μεγάλα ΚΕΚ που απεντάχθηκαν από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ το 2015 και η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Εύβοια λόγω ανέμων
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Απελευθερώθηκε στον ωκεανό ο πιγκουίνος που είχε ταξιδέψει από Ανταρτική στην Αυστραλία
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr