Υπόθεση «σκοιλ ελικικου»: Το παρασκήνιο πίσω από το φιάσκο της τηλεκατάρτισης
Πώς φτάσαμε στην απόφαση Μητσοτάκη να «τελειώσει» τα προγράμματα, γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «γαλάζιο» σκάνδαλο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Να μαζέψει γρήγορα την επικοινωνιακή ζημιά που προκάλεσε στην κυβέρνηση το φιάσκο -που η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει σκάνδαλο- της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων μέσω συγκεκριμένων ΚΕΚ και ηλεκτρονικών πλατφορμών, οι οποίες ανήκουν σε πρόσωπα που φέρονται να αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές κυβερνητικών στελεχών, επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου.
Φράσεις χωρίς νόημα, όπως το «σκοιλ ελικικου» και το «Μέτζη του νέουκτη» που εντοπίστηκαν στις σελίδες των συγκεκριμένων προγραμμάτων, μετατράπηκαν γρήγορα σε ανέκδοτα στα κοινωνικά δίκτυα και εντός ολίγων ωρών οδήγησαν σε σφοδρή πολιτική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ανήγαγε τη συγκεκριμένη υπόθεση σε αιχμή του αντιπολιτευτικού του δόρατος.
«Γαλάζια» δυσφορία
Ηταν τόσο μεγάλη η έκταση που έλαβε η συγκεκριμένη υπόθεση, που εντέλει αναγκάστηκε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παρέμβει και να «τελειώσει» με συνοπτικές διαδικασίες τα εν λόγω αμφιλεγόμενα προγράμματα, «αδειάζοντας» τον εμπνευστή τους, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος τα υπερασπιζόταν δημόσια, παρά τη γενικευμένη κατακραυγή. Η δημόσια στάση του υπουργού Εργασίας αλλά και ο τρόπος που υπερασπίστηκε τα προγράμματα τηλεκατάρτισης ο Αδωνις Γεωργιάδης -ο οποίος έριξε επί της ουσίας το φταίξιμο για το φιάσκο στους επιστήμονες- προκάλεσαν τη δυσφορία ορισμένων «γαλάζιων» βουλευτών που προέρχονται επαγγελματικά από τους συγκεκριμένους επιστημονικούς χώρους.
Μάλιστα, παρά τη δημόσια στήριξη που παρείχε την Πέμπτη στον Γιάννη Βρούτση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν τις προηγούμενες μέρες ότι στο Μαξίμου υπήρξε δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του στην υπόθεση. Αλλωστε, το μείζον πρόβλημα δεν ήταν τα τέσσερα ορθογραφικά λάθη που εντοπίστηκαν σε 100.000 σελίδες -όπως δήλωσε ο Γ. Βρούτσης-, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο θα διένειμε τα κονδύλια για την κατάρτιση των επιστημόνων. Η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να στηρίξει και τους επιστήμονες που αναγκάστηκαν να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα χαιρετίστηκε από τα επιμελητήρια και τους συλλόγους των συγκεκριμένων κλάδων.
Τα χαμόγελα, όμως, σύντομα πάγωσαν. Οχι μόνο γιατί τα 600 ευρώ που δικαιούνταν ο καθένας ήταν πολύ λίγα αλλά και γιατί θα μπορούσαν να τα παραλάβουν μόνο με την «εξαργύρωση» ενός ειδικού voucher που θα λάμβαναν σε περίπτωση που ολοκλήρωναν έναν ηλεκτρονικό κύκλο εκπαίδευσης από κάποιο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Με απλά λόγια, μηχανικοί και δικηγόροι θα μπορούσαν να λάβουν κάποια ελάχιστα χρήματα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους μόνο αν τους «επιμόρφωναν» ΚΕΚατζήδες αμφιβόλου επαγγελματικής ικανότητας!
Οπως σύντομα αποδείχθηκε, είχαν απόλυτο δίκιο εκείνοι που αμφέβαλλαν για την ποιότητα των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Αν πάντως τα χρήματα ήταν ψίχουλα για τους επιστήμονες, δεν ισχύει το ίδιο για τις επτά πλατφόρμες που θα παρείχαν και στους υπόλοιπους παρόχους το εκπαιδευτικό υλικό και που ανήκουν σε πέντε ιδιοκτήτες. Το συνολικό κονδύλι έφτανε τα 193 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, όμως, τα 85 εκατομμύρια θα κατέληγαν στα ΚΕΚ, εκ των οποίων τα 36 εκατ. θα πήγαιναν απευθείας στους επτά! Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι εξ αυτών φέρονται να διατηρούν προνομιακές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη. Επίσης, υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική ομάδα θεωρείται παραδοσιακά ως μία από τις πλέον φιλικές προς τη Νέα Δημοκρατία.
Απομάκρυνση
Αυτός είναι και λόγος που η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει ανοιχτά για το «γαλάζιο» σκάνδαλο «σκοιλ ελικικου». Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, ενώ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας την απομάκρυνση του Γιάννη Βρούτση από τη θέση του. «Μου είναι αδιανόητο ότι μετά από αυτό το φιάσκο ο κ. Βρούτσης παραμένει υπουργός και μάλιστα κουνάει και το δάχτυλο στους επιστήμονες, ότι αυτοί ευθύνονται για το φιάσκο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η υπόθεση εντάσσεται στην κατηγορία των σκανδάλων, επειδή η κυβέρνηση προσπάθησε να μοιράσει τα χρήματα μέσω των ΚΕΚ, κάτι που δεν ήταν απαραίτητο κατά τη δική τους εκτίμηση. Σύμφωνα με την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ δεν ήταν απαραίτητη.
«Ηδη από τα τέλη Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι λόγω του κορονοϊού έκτακτο πακέτο ΕΣΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απευθείας ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ ή οποιαδήποτε είδους κατάρτιση» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός. Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κυρία Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι «υπήρχε μεθόδευση για να κατευθυνθούν χρήματα σε ΚΕΚ. Αν δεν μεσολαβούσαν τα ΚΕΚ και οι επιστήμονες έπαιρναν απευθείας 800 ευρώ -αντί για 600 μέσω των ΚΕΚ-, αυτό θα κόστιζε περίπου 150 εκατ. και όχι 190 εκατ. ευρώ. Μέσω ΚΕΚ οι επιστήμονες πήραν λιγότερα και υπήρχε μεγαλύτερη επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό».
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν εύκολα την υπόθεση που τους έδωσε τη δυνατότητα να επανέλθουν δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο εν μέσω κορονοϊού. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, «η κυβέρνηση δεν θα γλιτώσει με μια απλή συγνώμη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει εξηγήσεις», προετοιμάζοντας επί της ουσίας το έδαφος για τις επόμενες μέρες.
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τι γνωρίζουμε για τον δράστη – Η επιστολή στο AfD, ο θαυμασμός στον Μασκ και τα πυρά στη Μέρκελ
Εξάρχεια: Πώς εντόπισαν τον δράστη με το λοστάρι - Είχε συλληφθεί ξανά για επίθεση, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος
Η σκοτεινή και χιονισμένη Λαπωνία και το τετ α τετ του Μητσοτάκη με τον Άη Βασίλη
Κιμ Καρντάσιαν: Ποζάρει με κόκκινο δερμάτινο φόρεμα και βαθύ ντεκολτέ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr