Δύο τάσεις «διαδηλώνουν» στο ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο Χρυσοχοίδη
Ερωτηματικό, η στάση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μπροστά σε διλήμματα βρέθηκε η Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, παρότι η Φώφη Γεννηματά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει «ναι» μετά τις προτάσεις που κατέθεσε και έγιναν αποδεκτές από τον αρμόδιο υπουργό.
Μάλιστα η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής σκοπεύει να περιγράψει το σκεπτικό -το οποίο και αποτέλεσε την βάση της απόφασης του Κινήματος Αλλαγής για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου Χρυσοχοϊδη για τις διαδηλώσεις- με την ομιλία της στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης.
Λίγες ώρες ωστόσο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής παραμένουν αναμμένες οι φωτιές που άναψαν από τις έντονες διαφωνίες μεταξύ στελεχών του κόμματος για το «γράμμα και το πνεύμα» του νομοσχεδίου. Οι φωτιές άναψαν και εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, παρότι έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια για την έγκαιρη κατάσβεσή τους από την Χαριλάου Τρικούπη. Ο λόγος αυτονόητος. Μια πιθανή καταψήφιση από σημαίνοντα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας θα προκαλούσε ενδεχομένως ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας, την στιγμή που το ΚΙΝΑΛ παλεύει να ανέβει δημοσκοπικά προσεγγίζοντας ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και δη των «διστακτικών» απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι γεγονός ότι η συζήτηση που έγινε χθες στο συντονιστικό της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν ήταν μόνο ο έμπειρος Χάρης Καστανίδης αλλά και άλλοι βουλευτές που διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για το «ναι» στο νομοσχέδιο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Επιφυλάξεις διατύπωσαν , όπως λέγεται και ο Μιχάλης Κατρίνης και η Λίτσα Λιακούλη- όμως στο φινάλε της συζήτησης όλοι δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, ειδικά μετά τις τροποποιητικές παρεμβάσεις που πέτυχαν σε αυτό. Από την συνεδρίαση απουσίαζε πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει ήδη ενημερωθεί -όπως φυσικά και η Φώφη Γεννηματά- για τις έντονες αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο.
Οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου, των Νομαρχιακών Οργανώσεων ανά την Ελλάδα αλλά και βασικών Τομέων της Χαριλάου Τρικούπη.
Θα καταψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός; Το τοπίο παραμένει θολό. Άνθρωποι που συνομιλούν συχνά μαζί του στοιχημάτιζαν ότι θα ταχθεί κατά του νομοσχεδίου. Οι καλά γνωρίζοντες βέβαια σημείωναν με νόημα την πληροφορία ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αναλυτική συζήτηση με την αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά για το θέμα. Κι ότι αν επιμείνει στους όποιους λόγους της διαφωνίας του μπορεί να απουσιάζει από τη Βουλή την κρίσιμη ώρα, προκειμένου να μην φέρει το κόμμα του σε δυσκολότερη θέση.
Η Φώφη Γεννηματά σκοπεύει να στηρίξει την επιλογή του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή: ναι επί της αρχής και κατά σε ένα άρθρο, εφόσον δεν γίνουν και νέες αλλαγές την τελευταία στιγμή.
Όπως εξηγεί ο Μανώλης Όθωνας, στενός συνεργάτης της κυρίας Γεννηματά και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου «προτείναμε συγκεκριμένες αλλαγές, που παρενέβαιναν στην ουσία του νομοσχεδίου, άλλαζαν ουσιαστικά την αντίληψη του. Επομένως είχαμε μια συνεπή στάση σε αυτό που εμείς ισχυριζόμαστε, ότι είμαστε δύναμη μαχητικής όταν χρειάζεται αλλά ταυτόχρονα δημιουργικής εποικοδομητικής αντιπολίτευση γιατί αυτό χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Η εύκολη επιλογή είναι να πεις ένα «τυφλό» όχι, να ψηφίσει η κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο όπως το θέλει, να φαλκιδεύει δικαιώματα, απλά εσύ να έχεις κάνει τον "τσάμπα μάγκα" με κραυγές λαϊκισμού όπως επιλέγει παραδείγματος χάριν ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι η δική μας πολιτική αντίληψη αυτή, έχει τις δυσκολίες της, στην κατανόηση της αλλά εμείς θα επιμένουμε σε αυτή τη γραμμή». Στην ίδια «γραμμή» είναι και ο επίσης στενός συνεργάτης της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Πρωτόπαπας ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασης λέγοντας ότι: «Εμείς αναδείξαμε το χρήσιμο δρόμο της αντιπολίτευσης. Τον σωστό δρόμο».
«Απέναντι» παρά τις εξηγήσεις της Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθούν να βρίσκονται πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κυρίως από τον συνδικαλιστικό χώρο, που ζητούν την καταψήφιση του νομοσχεδίου.
Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr