Εξελίξεις στη Λιβύη: Συνάντηση Σάρατζ – ΕΝΙ στην Τρίπολη
Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος και τι δήλωσε από το Λονδίνο ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Οι πρώτοι καρποί των επαφών και των ταξιδιών των Ιταλών αξιωματούχων σε Τουρκία και Λιβύη άρχισαν να αποδίδουν… Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Σάρατζ συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) της ιταλικής εταιρείας ενέργειας ENI, τον Claudio Descalzi και την αντιπροσωπεία του, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Τρίπολη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού της Λιβύης, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν ζητήματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τρόποι ανάπτυξης αυτής, τρόποι εξόρυξης και διανομής του πετρελαίου, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και τεχνικές ζημιές που προκλήθηκαν από τη μείωση της παραγωγής». Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι συζητήθηκαν σχέδια για επενδύσεις της εταιρείας ENI στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων και σχεδίων για έργα υποδομής στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αντίστοιχα σε γραπτή δήλωση της ENI, σημειώθηκε ότι διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Τονίστηκε επίσης ότι η ENI αποτελεί τον κύριο παραγωγό υδρογονανθράκων με 170 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στη Λιβύη.
Γενί Σαφάκ: Οι φούρνοι ανθρώπων του Χαφτάρ
Στο πρωτοσέλιδό της σήμερα η τουρκική εφημερίδα προβάλλει ένα αποτρόπαιο θέμα από τη Λιβύη, που έφερε στο φως το πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» σχετικά με κολαστήρια που είχε δημιουργήσει ο στρατάρχης Χαφτάρ για να υποβάλει σε βασανιστήρια τους εχθρούς του.
Ανάμεσα σε αυτά και «φούρνους ανθρώπων», όπως αποκαλούνται, στην πόλη Ταρχούνα.
Η τηλεόραση «Φεβρουάριος», που εδρεύει στην Τρίπολη, μετέδωσε εικόνες από μπουντρούμια στην Ταρχούνα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους πολιτοφύλακες του Χαφτάρ, για να φυλακίζει τους αντιπάλους του και να τους υποβάλλει σε βασανιστήρια. Αυτά τα κελιά περιφραγμένα με σιδερένιες μπάρες ήταν μόνο για ένα άτομο (σ.σ. πήραν ιδέα από Casa de Papel J). Τα κελιά αυτά αναφέρονται ως «φούρνοι ανθρώπων», καθώς μέσα σε αυτά οι άνθρωποι υποβάλλονταν σε βασανιστήρια, τοποθετώντας φωτιές στην πάνω πλευρά των μπαρών, προκειμένου να εκθέτουν σε υπερβολική ζέστη τους φυλακισμένους και στο τέλος να… λυγίζουν.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τα εν λόγω μπουντρούμια ανήκαν σε μαχητές της φυλής Kani που συνεργάζονται με τον Χαφτάρ. Όπως αναφέρεται στον τουρκικό τύπο «ο λαός της Λιβύης παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ αντιδρώντας με τρόμο».
Τζουμχουριέτ: Μοντέλο Συρίας στη Λιβύη
Αρθρογράφος στην εφημερίδα της τουρκικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι όπως επετεύχθη συμμαχία στη Συρία -ελέω Ρωσίας- μεταξύ Τουρκίας και Ιράν, το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στη Λιβύη –πάλι ελέω Μόσχας- αλλά αντί του Ιράν τώρα με την Αίγυπτο. Δηλαδή να υπάρξει μία συμμαχία Ρωσίας-Τουρκίας-Αιγύπτου που θα διασφαλίσει όχι μόνο τη σταθερότητα στη Λιβύη αλλά και την επικυριαρχία των τριών χωρών στην ανατ. Μεσόγειο.
Τσαβούσογλου από Αγγλία: Η μόνη λύση στη Λιβύη είναι η πολιτική
Στο Λονδίνο βρέθηκε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συναντήθηκε με Βρετανό ΥΠΕΞ Ντομινίκ Ρααμπ και υπουργό αρμόδια για θέματα ΕΕ, Γουέντι Μόρντον.
Τα κύρια σημεία των δηλώσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν ότι:
- Άγκυρα και Λονδίνο πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η πολιτική λύση στη Λιβύη
- Πρέπει να επιταχύνουμε τις διεργασίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ
- Ο Σαράζ έχει κάποιους όρους σε σχέση με την κατάπαυση πυρός ώστε να μην παραβιαστεί ξανά.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr