Προσλήψεις, µέτρα στήριξης και εκλογές σε εννέα µήνες-Όσα είπε ο Τσίπρας στο υπουργικό
Ο πρωθυπουργός επιθυµεί να αποσυνδέσει το θέµα των εκλογών µε τις εξελίξεις γύρω από τη Συµφωνία των Πρεσπών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ορίζοντα ακόµη εννέα µηνών δίνει στην κυβέρνησή του ο Αλέξης Τσίπρας, διαψεύδοντας εµµέσως σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο, σε άµεση σύνδεση µε τις εξελίξεις στο «Μακεδονικό».
Ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συµβούλιο ζήτησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και προγραµµατισµό για το επόµενο εννεάµηνο, υπονοώντας εκ των πραγµάτων ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν τον Σεπτέµβριο του 2019.
Είναι γεγονός πως το Μέγαρο Μαξίµου, έως ότου ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών, θα προσδιορίζει τις κάλπες για το επόµενο φθινόπωρο, για πολλούς και προφανείς λόγους. Και για να µην υπάρξει χαλάρωση των υπουργών, εάν θεωρήσουν ότι η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία µίας προεκλογικής περιόδου, και για να υπάρχει πάντα το στοιχείο της αµφιβολίας στην αξιωµατική αντιπολίτευση για τον χρόνο της εκλογικής αναµέτρησης. Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυµεί να αποσυνδέσει κάθε υπόνοια πως τις αποφάσεις του για εκλογές µπορεί να επηρεάσουν οι εξελίξεις γύρω από τη Συµφωνία των Πρεσπών, καθώς επιθυµεί να δείξει ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης ακόµη και σε συνθήκες αποχώρησης του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ.
Κατά τα άλλα, το χθεσινό Υπουργικό -και τελευταίο για το 2018- συζήτησε και ενέκρινε τις προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι προσλαµβάνονται 4.500 καθηγητές Ειδικής Αγωγής για το 2019, 5.250 δάσκαλοι και καθηγητές γενικής εκπαίδευσης για το 2020, καθώς και άλλοι 5.250 δάσκαλοι και καθηγητές γενικής εκπαίδευσης για το 2021. Το σύστηµα διορισµού θα υλοποιηθεί στη βάση τριών αξόνων: Μέσω ΑΣΕΠ µε σύστηµα µοριοδότησης κριτηρίων, µε ενιαίο σύστηµα µοριοδότησης-κατάταξης τόσο για µόνιµους διορισµούς όσο και για προσλήψεις αναπληρωτών, και επίσης µε σύστηµα µοριοδότησης που θα αποτελεί συνδυασµό αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών, κοινωνικών κριτηρίων και ακαδηµαϊκών προσόντων. Με αυτόν τον τρόπο θα λαµβάνεται υπόψη η εκπαιδευτική πείρα, χωρίς να αποκλείονται και οι κάτοχοι µεταπτυχιακών που δεν έχουν ασκήσει εκπαιδευτικό έργο.
Με βάση την εισήγηση του πρωθυπουργού, από τη νέα σχολική χρονιά σε 300 δήµους θα εφαρµοστεί η διετής δηµόσια εκπαίδευση για παιδιά 4, 5 και 6 ετών (νήπια και προνήπια), ενώ ο µέγιστος αριθµός µαθητών ανά τάξη θα είναι οι 22. Για τη Γ’ Λυκείου το όριο θα είναι οι 25 µαθητές.
Στον κυβερνητικό προγραµµατισµό ιεραρχούνται η ψήφιση του στεγαστικού επιδόµατος ύψους 410 εκατ. ευρώ, ο νέος νόµος για την προστασία της α’ κατοικίας (ίσως και µε παράταση του νόµου Κατσέλη-Σταθάκη), καθώς και η αύξηση του κατώτατου µισθού περί τα τέλη Ιανουαρίου. Η µισθοδοσία των κληρικών Επιπλέον, η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδιο νόµου για τη µισθοδοσία των κληρικών, που προβλέπει τη δηµιουργία Ειδικού Λογαριασµού που θα χρηµατοδοτείται από το ∆ηµόσιο και η διαχείρισή του δεν περνάει από τους µητροπολίτες. Το θέµα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου και το νοµοθέτηµα θα σταλεί αρχές του χρόνου στην ειδική επιτροπή που έχει συγκροτήσει η Εκκλησία για να το αξιολογήσει.
Σηµειωτέον πως, εφόσον υπάρξει τελικώς συµφωνία µεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, αυτή θα επικυρωθεί από τη Βουλή, ως µία µορφή διεθνούς συµφωνίας, εποµένως δεν θα αποτελεί ένα απλό νοµοθέτηµα που θα µπορούσε να ακυρωθεί από µία µελλοντική κυβέρνηση. Ετσι θα διασφαλίζεται και η απρόσκοπτη µισθοδοσία των κληρικών όπως επίσης και τα εργασιακά/ασφαλιστικά ζητήµατα των ιερέων.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr