Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Πούτιν για τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και Αγία Σοφία
Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή - Η ανακοίνωση από το Κρεμλίνο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.
Το Κρεμλίνο για τη συνομιλία Πούτιν – Μητσοτάκη
Στην επικοινωνία αναφέρεται με ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, σημειώνοντας ότι έγινε «με ελληνική πρωτοβουλία» και κατά τη διάρκειά τής «συζητήθηκε αναλυτικά η κατάσταση σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη».
«Υπογραμμίστηκε η εξαιρετική πολιτιστική, ιστορική και πνευματική σημασία αυτού του μοναδικού μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς. Επισημάνθηκε η σημαντικότητα της διατήρησής του ως πανανθρώπινου επιτεύγματος, συμβόλου ειρήνης και συνεργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η οποία σημειώνει με εξαιρετική λιτότητα ότι «εθίγη επίσης σειρά ζητημάτων της περιφερειακής ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης στη Λιβύη και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο».
Κατά τη συνομιλία «εξετάστηκαν περιεκτικά οι οδοί περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνορωσικής συνεργασίας σε ποικίλους τομείς», στην οποία θα συμβάλει η ενεργοποίηση της Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία, σημειωτέον, συνεδρίαζε παλαιότερα μία φορά ετησίως και τα τελευταία χρόνια ακόμη αραιότερα, επιβεβαιώνοντας το ναδίρ, στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι διμερείς σχέσεις.
Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι έχουν συναντηθεί στο παρελθόν επίσης μία φορά, κατά την επίσκεψη του Β. Πούτιν στην Ελλάδα το 2016, όταν ο Κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερη σημασία του Έτους Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας, όπως έχει χαρακτηριστεί το 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Και συμφώνησαν, τέλος, να συνεχίσουν τις περαιτέρω επαφές τους.
Nνωρίτερα σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ο συντονισμός Ελλάδας - Κύπρου εν όψει και της αυριανής επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, επίσης, το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της NAVTEX ανοιχτά του Καστελόριζου από την Τουρκία.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, «η κυρία Μέρκελ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας».
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr