Βασίλης Κικίλιας: Το παρασκήνιο για το «κούρεμα» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Φουντώνουν τα σενάρια για κακές σχέσεις Μαξίμου - Κικίλια μετά τις αλλαγές στις αρμοδιότητες του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ανατροπή στα δεδομένα του υπουργείου Υγείας έφερε ένα ΦΕΚ που δημοσιοποιήθηκε εν μέσω Δεκαπενταύγουστου και με το οποίο αφαιρούνται οι περισσότερες αρμοδιότητες από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και μεταφέρονται στον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη. Για τους καλά γνωρίζοντες, πάντως, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να «κουρέψει» τον Βασίλη Κικίλια, δεν αποτέλεσε έκπληξη. Εδώ και καιρό οι φήμες οργίαζαν ότι ο πρωθυπουργός είχε εξαιρετικά κακές σχέσεις με τον ένοικο της οδού Αριστοτέλους. Γεγονός στο οποίο συνέβαλαν πολλά γεγονότα. Κάτι που άλλωστε είχε αποκαλύψει και το ethnos.gr σε ρεπορτάζ του.
Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο, ότι με απόφαση Μαξίμου, ο Βασίλης Κικίλιας σχεδόν παραμερίστηκε από τη διαχείριση της κρίσης της επιδημίας με τον κορονοϊό, αφού όλες τις αποφάσεις τις λαμβάνουν ακόμη και σήμερα οι Νίκος Χαρδαλιάς και Σωτήρης Τσιόδρας, συνεπικουρούμενοι σε θέματα πολιτικής υγείας από τον υφυπουργό, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Ο υπουργός Υγείας εδώ και μήνες και ειδικά την περίοδο την καραντίνας είχε περιοριστεί σε διαδικαστικά ζητήματα, με αποτέλεσμα μάλιστα να προκληθεί - όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr - και μία μίνι κρίση με το υπουργείο Εξωτερικών.
Η τριάδα πάντως Χαρδαλιά, Κοντοζαμάνη, Τσιόδρα ήταν εκείνη που επί μήνες και εν μέσω καραντίνας εμφανιζόταν στους τηλεοπτικούς δέκτες για να ενημερώσει για την εξέλιξη της επιδημίας και πολλοί είχαν σχολιάσει την απουσία Κικίλια από πολλές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου όταν λαμβάνονταν οι αποφάσεις για τη διαχείριση της κρίσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είχε σπεύσει να πει σχετικά: «Δεν ξέρω άμα τους έχει ήδη απολύσει» αναφερόμενος στη μη συμμετοχή των υπουργών Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και Υγείας, Βασίλη Κικίλια σε κρίσιμη διυπουργική επιτροπή για τον κορονοϊό.
Οι αρμοδιότητες
Η σφραγίδα ωστόσο έπεσε με το ΦΕΚ που φέρει την υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με την οποία - όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr- έδειξε ξεκάθαρα τη διάθεσή του απέναντι στον υπουργό Υγείας. Οι νέες αρμοδιότητες που προσδιορίστηκαν εν μέσω εορτασμού Παναγιάς, μόνο …ευλογία δεν ήταν για τον Βασίλη Κικίλια. Πλέον κυρίαρχος παίκτης στην Υγεία αναδεικνύεται ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Και το ζήτημα είναι πως οι αλλαγές αυτές γίνονται σε μία περίοδο όπου τα κονδύλια στον τομέα της Υγείας θα ρέουν από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ και να ισχυροποιηθεί απέναντι σε ένα πιο δυνατό κύμα του κορονοϊού. Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση, ο υφυπουργός αναλαμβάνει ουσιαστικά όλες τις αρμοδιότητες για τα νοσοκομεία, τις προσλήψεις όλου του προσωπικού, ενώ εκτός των άλλων στις νέες αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται και οι διορισμοί των Διοικητών των Νοσοκομείων αλλά και των Διοικητών των ΥΠΕ.
Να σημειωθεί ότι στην απόφαση διευκρινίζεται πως κάποιες από τις νέες αρμοδιότητες μπορεί να τις ασκεί μαζί με τον υπουργό Υγείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είναι πλέον επικεφαλής και του νέου Οργανισμού του ΟΔΙΠΥ που θα ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών όλων των δημοσίων νοσοκομείων, αλλά και των ιδιωτικών κλινικών. Με τις αλλαγές που επέρχονται πλέον ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης αναβαθμίζεται άρδην, αφού πλέον καθίσταται ουσιαστικά σε νούμερο ένα πρόσωπο του ΕΣΥ. Από τις νέες αρμοδιότητες του υφυπουργού Υγείας εξαιρούνται όσες άπτονται της ψυχικής υγείας που έχει αναλάβει πια η νέα υφυπουργός Ζωή Ράπτη.
Οι αρμοδιότητες Κικίλια
Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση που υπογράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, από τις αρμοδιότητες που ανατίθενται στον Υφυπουργό εξαιρούνται και παραμένουν στον υπουργό:
α) η νομοθετική πρωτοβουλία
β) η αποδοχή γνωμοδοτήσεων και πρακτικών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Η δυσαρέσκεια
Πάντως πολιτικοί κύκλοι έλεγαν στο ethnos.gr ότι πρόκειται για μια κίνηση Μητσοτάκη που αναμενόταν εδώ και καιρό, αφού οι πληροφορίες έλεγαν πως επρόκειτο να μετακινήσει τον Βασίλη Κικίλια στον ανασχηματισμό. Ένας ανασχηματισμός που τελικά δεν είχε την έκταση που αναμενόταν, γι αυτό και δεν μετακινήθηκε τελικά. Υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr έλεγαν πάντως ότι η δυσαρέσκεια Μητσοτάκη στο πρόσωπο του Βασίλη Κικίλια, έχει ξεκινήσει πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα πρώτα δείγματα τα είχε δείξει ο πρωθυπουργός από τον περασμένο Οκτώβριο Νοέμβριο, χωρίς όμως να υπάρξουν επίσημα προειδοποιητικά μηνύματα. Βέβαια όσοι γνωρίζουν καλά τον πρωθυπουργό εδώ και καιρό έλεγαν ότι η στάση του ήταν εξαιρετικά ψυχρή απέναντι στον υπουργό Υγείας, γεγονός που ερμήνευαν ως δυσαρέσκεια για το έργο του.
Μάλιστα κακές γλώσσες έλεγαν στο ethnos.gr ότι ο πρωθυπουργός μελετώντας το excel με το έργο που πρέπει να ολοκληρώσουν όλοι οι υπουργοί του σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, διαπίστωνε σημαντικά κενά στο υπουργείο Υγείας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει από τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ με 800 γιατρούς και ακόμη και σήμερα οι συμβάσεις δεν έχουν γίνει. Αντίστοιχα πάντως και οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που είχαν ούτε λόγο ούτε πολύ προαναγγελθεί ότι θα γίνουν μέσω νομοσχεδίου, το οποίο όμως επίσης δεν είδε κανείς μέχρι σήμερα. Πιθανώς γι αυτό και να ορίσθηκε πρόσφατα ο Μάριος Θεμιστοκλέους ως νέος Γενικός Γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που είναι και ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης Μητσοτάκη.
Πάντως όσοι γνωρίζουν καλά τη συνήθη τακτική του Κ.Μητσοτάκη, υποστηρίζουν στο ethnos.gr ότι ο επόμενος δομικός ανασχηματισμός δύσκολα θα βρει τον Βασίλη Κικίλια στην οδό Αριστοτέλους. Να σημειωθεί ότι ο δομικός ανασχηματισμός προσδιορίζεται προς το τέλος του έτους και μετά το «ξεκαθάρισμα» με την πανδημία.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr