Ιμπραχίμ Καλίν: Η Ελλάδα να εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στα νησιά
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο θέμα της έναρξης διαλόγου με την Αθήνα τώρα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην εφημερίδα «Χουριέτ» ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, κάλεσε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις «μαξιμαλιστικές» απαιτήσεις της στα νησιά και την ανατ. Μεσόγειο, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο θέμα της έναρξης διαλόγου με την Αθήνα τώρα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
«Η Τουρκία ήταν πάντα εποικοδομητικός παράγων. Απλώς και μόνο επειδή η Τουρκία γίνεται νέος παράγων στον τομέα της ενέργειας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συγκρουστούμε με άλλες χώρες. Τουναντίον, στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το γεγονός ως επιπρόσθετη αξία και να το καταστήσουμε εκ νέου ως ένα από τα εποικοδομητικά στοιχεία τόσο της ενέργειας όσο και της εξωτερικής μας πολιτικής. Όμως το ζήτημα στην ανατολική Μεσόγειο, οι διαφιλονικούμενες περιοχές, παραμένουν στο τραπέζι», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν για να συνεχίσει ότι «η Τουρκία δεν θα δώσει βάση σε δηλώσεις όπως απειλές, κυρώσεις από την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα».
«Η Ελλάδα σαμπόταρε το διάλογο»
«Στην πραγματικότητα, είχαμε φέρει αυτό το ζήτημα σε καλό σημείο. Η Τουρκία και η Ελλάδα θα ανακοίνωναν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά, μία ημέρα πριν, η Ελλάδα ανακοίνωσε συμφωνία με την Αίγυπτο και σαμποτάρισε ολόκληρη τη διαδικασία. Υπήρξε μια σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης. Ο εποικοδομητικός ρόλος, που διαδραμάτισε ο πρόεδρός μας, για να φέρει τις διαπραγματεύσεις σε αυτό το σημείο, ήταν επίσης κρίσιμος. Ο ρόλος της Γερμανίας ως διαμεσολαβητή ήταν επίσης καίριας σημασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «με αυτή τη στάση της Ελλάδας, εισερχόμαστε τώρα σε μια νέα διαδικασία. Επειδή υπάρχει και η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τρόπος να δράσουμε σαν να μην συνέβη τίποτα».
Η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω
Ο Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα προβεί σε παραχωρήσεις και θα υποχωρήσει από τα νόμιμα συμφέροντά της.
«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και των ‘Τ/Κ’ τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην Κύπρο. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».
Μόνο απευθείας διάλογος – Καταδικασμένη η μεσολάβηση της Ε.Ε.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας χαρακτήρισε «λανθασμένη στρατηγική» για την Ελλάδα να χρησιμοποιεί ως εργαλείο την Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας.
«Η προσπάθεια επίλυσης διμερών ζητημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, έχοντας την στήριξη της Ε.Ε., είναι ένας τρόπος προσέγγισης καταδικασμένος να αποτύχει από την αρχή. Πρώτα απ' όλα, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτήν τη στρατηγική, τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις. Μπορούμε να επιλύσουμε διμερή ζητήματα μεταξύ μας».
Μουσουλμανική μειονότητα – Μονή της Χώρας
Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν, τα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν αφορούν μόνο την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, η εκλογή μουφτή κλπ. Δυστυχώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν προβεί σε ικανοποιητικά βήματα, βάσει θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν σχολίασε ότι δεν συμβάλλουν θετικά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
«Είδαμε τα σχόλια της προέδρου της Ελλάδας για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος. Δεν συμβάλλουν στη διαδικασία. Η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να καθίσουν κάτω και να διαπραγματευτούν αυτά τα θέματα».
Δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για διάλογο
«Από καιρού εις καιρόν, βλέπουμε ότι η Ελλάδα επαναφέρει εκ νέου τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τα νησιά. Πρέπει να τις εγκαταλείψουν έτσι ώστε τόσο το πολιτικό κλίμα όσο και οι συνθήκες να είναι κατάλληλες για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων. Δείχνουν παντού έναν χάρτη που ονομάζεται χάρτης της Σεβίλλης. Από την αρχή, απορρίπτουμε αυτόν τον χάρτη. Αυτός ο χάρτης δεν έχει δεσμευτικό, νομικό καθεστώς, δεν έχει υπόσταση. Βασίζεται εξ ολοκλήρου σε μια διαίρεση που λαμβάνει υπόψη τη θέση της ελληνικής πλευράς.
Θέλουμε το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν μια θάλασσα ειρήνης. Θέλουμε οι πόροι εκεί να είναι διαθέσιμοι σε όλους. Και δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας», είπε ενώ σε ερώτηση αν θεωρεί εφικτές τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα απάντησε ότι «μπορεί πάντα να γίνουν. Μπορεί να είναι διμερείς ή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της ανατολικής Μεσογείου. Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά δεν επιτρέπουμε και σε κανέναν να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας».
«Λάθος» των ΗΠΑ να θέτουν στην Τουρκία θέμα S-400
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας παραχώρησε συνέντευξη και στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σχετικά με το θέμα του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400, χαρακτηρίζοντας «λάθος» των ΗΠΑ να παρεμβαίνουν στο ζήτημα.
«Τώρα θέτουν ως προϋπόθεση τους S-400, την άρση της αγοράς και λειτουργίας τους και αυτό είναι τελείως απαράδεκτο. Εμείς είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Λάβαμε αυτή την απόφαση με βάση την κυριαρχία μας».
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας σημείωσε πως τα S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία δεν είναι ενεργά αυτή τη στιγμή, αλλά η διαδικασία συνεχίζεται. «Δεν είναι δυνατό να ανακληθεί αυτή η απόφαση. Η συμφωνία S-400 που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία περιλαμβάνει και την μεταφορά τεχνολογίας και δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό». Ο Καλίν σημείωσε πως θέλουν να λύσουν τις διαφωνίες ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ και κυρίως τα δυο βασικά προβλήματα που αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας (τη στήριξη των ΗΠΑ στη PYD/YPG στη Συρία και την απραξία τους κατά των μελών της οργάνωσης FETÖ).
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Διχασμένοι στις κάλπες οι Αμερικανοί για το απόλυτο ντέρμπι μεταξύ Χάρις και Τραμπ - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Αμπελόκηποι: Σήμερα απολογείται ο 31χρονος που φέρεται να εμπλέκεται στην τρομοκρατική ομάδα - Τι θα υποστηρίξει
Επίδομα θέρμανσης: Στην τελική ευθεία η πλατφόρμα - Τα εισοδηματική κριτήρια
Σε τεντωμένο σχοινί η Αμερική: Το καυστικό εξώφυλλο του New Yorker με το Άγαλμα της Ελευθερίας
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr