Γιατί οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μερική άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο
Αναλυτές και ειδικοί εξηγούν, μιλώντας στο OPEN, τη σημασία αυτή της εξέλιξης, που θα επηρεάσει, όπως εκτιμούν, τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ύστερα από 33 χρόνια και σε μία περίοδο όπου οι σχέσεις με την Τουρκία είναι τεταμένες οι ΗΠΑ αποφάσισαν να άρουν μερικώς το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Τι σημαίνει όμως αυτή η κίνηση;
«Πρώτον, οι ΗΠΑ θέλουν μία στενότερη αμυντική σχέση με την Κύπρο με το μέλλον να δείχνει τελικώς το ΝΑΤΟ και δεύτερον ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το ειδικό στάτους της Κύπρου με τις εγγυήτριες δυνάμεις και όλα αυτά είναι θέμα του παρελθόντος κάτι που στέλνει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα η οποία ήταν αναμενόμενο να ενοχληθεί από αυτή την αναβάθμιση αμυντικών σχέσεων ΗΠΑ και Λευκωσίας», τονίζει στο Open TV και την Ευλαμπία Ρέβη ο Κωνσταντίνος Λάβδας, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην Τουρκία. Σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τον εκπρόσωπο του κόμματος του Ερντογάν, αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αίροντας το εμπάργκο όπλων στην Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου επαναλαμβάνουν τα λάθη που έκανε η Ευρώπη στο νησί», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Φουάτ Οκτάι.
«Θα αναρωτηθεί εάν κάνουμε αυτό το βήμα ως αποτέλεσμα των πρόσφατων εξελίξεων στην περιοχή. Η απάντηση είναι όχι» υποστήριξε από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρέσβης στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ. Και μπορεί η Αμερικανίδα πρέσβης σε συνέντευξη Τύπου να επιχείρησε να αποσυνδέσει την κίνηση αυτή με τις ενέργειες της Τουρκίας, ωστόσο έμπειροι αναλυτές τη θεωρούν ξεκάθαρα πολιτική.
«Δείχνει την αλλαγή των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι μήνυμα στον Ερντογάν κυρίως. Δηλαδή, ότι έχει προβλήματα με τη Δύση και κυρίως με το αμερικανικό Κογκρέσο» σημειώνει ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής Χριστόφορος Γιαλλουρίδης, μιλώντας στο Open TV. «Είναι ένα πολύ ισχυρό, ένα πανίσχυρο μήνυμα προς την Τουρκία, ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική ξέρει καταλαβαίνει και δείχνει με τον πιο παραστατικό τρόπο ποιος είναι αυτός που δημιουργεί προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο» υποστηρίζει μιλώντας στο Ανοιχτό Κανάλι ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής.
Η ιστορική αμερικανική απόφαση αφορά τα λεγόμενα μη-φονικά όπλα και έχει διάρκεια ενός έτους. «Μη θανατηφόρα όπλα χρησιμοποιούν συνήθως οι αστυνομικές δυνάμεις, οι δυνάμεις καταστολής. Η κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ζητήσει διευκρινίσεις. Μήπως εννοούν άλλα μέσα, δηλαδή οχήματα, κράνη. Μπορούσε να τα προμηθευτεί αυτά και προηγουμένως. Ήδη η κυπριακή Δημοκρατία χρησιμοποιεί ελικόπτερα και η Εθνική Φρουρά και η Αστυνομία από τις Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Open TV, ο Αντρέας Πενταράς, πρώην διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
«Η άρση του εμπάργκο μπορεί να γίνει για δύο χρόνια, μπορεί να γίνει μόνιμη, μπορεί να περιλάβει όλα τα όπλα. Αυτό είναι ένα μήνυμα», τονίζει ο Κώστας Υφαντής. Η ισχύς της μερικής άρσης του εμπάργκο ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr