Το ελληνικό βέτο για το έγγραφο του ΝΑΤΟ - Ποιος ο ρόλος των ξένων ηγετών
Πού άσκησε βέτο η ελληνική πλευρά - Η Τουρκία επιμένει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη διενέργεια διαλόγου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Το παρασκήνιο της ανακοίνωσης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (την Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου) για έναρξη «τεχνικού» διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και το περιεχόμενο του κειμένου που θέτει ο κ. Στόλτενμπεργκ ως βάση συζήτησης σε Αθήνα και Άγκυρα αποκαλύπτει το Open TV.
Σύμφωνα με τη διπλωματική συντάκτρια του Open TV, Αλεξία Τασούλη, μέχρι στιγμής προκύπτει ότι στη συνάντηση στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες συμμετείχαν τρεις Έλληνες, τρεις Τούρκοι αξιωματούχοι καθώς και οι τρεις ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι που εκπροσώπησαν τον Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η συνάντηση διήρκεσε μόλις επτά λεπτά. Στο έγγραφο που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ περιείχε μία φράση που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Επί της ουσίας η συγκεκριμένη φράση έλεγε ότι «οι δύο χώρες σέβονται την κυριαρχία η μία της άλλης». Είναι γνωστό στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Επομένως, η συγκεκριμένη φράση δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Οι Έλληνες αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφεραν τη συγκεκριμένη θέση ενώ η Τουρκία από την πλευρά της επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει το διάλογο.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι πήραν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο έγγραφο, ωστόσο πριν ακόμα τελειώσει η συνάντηση ο Γενς Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στο Twitter επεσήμανε ότι ξεκινάει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ η συγκεκριμένη κίνηση αιφνιδίασε ακόμα και το υπουργείο Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το περιεχόμενο του εγγράφου.
Παράλληλα, μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώσει με τη σειρά της την ελληνική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Πάντως, την Τρίτη θα υπάρξει εκ νέου συνεδρίαση ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αντιπροσωπεία με τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, για να δουν ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις.
Ο Πομπέο άνοιξε τον... χορό του διαλόγου
Από την άλλη πλευρά οι Μεγάλες Δυνάμεις (ΗΠΑ, Ευρωπαίοι, ΝΑΤΟϊκοί) επιθυμούν τη διενέργεια διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. «Ο διάλογος δεν είναι κάτι κακό. Φτάνει όμως να γνωρίζεις τα όρια σου και να μην τα παραβιάζεις», τόνισε ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στα ελληνοτουρκικά.
«Αυτοί που ξεκίνησαν πρώτοι τις προσπάθειες για διάλογο ήταν οι Αμερικανοί. Ας μην ξεχνάμε ότι πρώτος ο Τραμπ τηλεφώνησε σε Μητσοτάκη και Ερντογάν. Παράλληλα ρόλο έπαιξε και ο Πομπέο με τις συναντήσεις που έκανε με Δένδια και Τσαβούσογλου, ενώ είχαμε και την προχθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έδωσε το έναυσμα για να τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι ηγέτες. Ο Πομπέο τα έβαλε με τη σειρά η οποία είχε ως εξής: α) αποκλιμάκωση, β) όχι πόλεμος, γ) διάλογος. Παράλληλα ζήτησε όλοι να κάνουν ένα βήμα πίσω. Ο Ερντογάν, όμως, αγνόησε την αμερικανική έκκληση και ακολούθησε η Άνγκελα Μέρκελ. Η Καγκελάριος τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ερντογάν και φέρεται να εισέπραξε άρνηση. Αμέσως μετά την Άνγκελα Μέρκελ ακολούθησε ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που ανακοίνωσε τη δημιουργία "τεχνικών" επιτροπών, υπονοώντας ότι ξεκίνησε ο διάλογος. Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δείχνει ότι δεν έχουν έτσι τα πράγματα», ανέφερε ακόμη ο Μιχάλης Ιγνατίου.
«Τι δείχνει η κίνηση Στόλτενμπεργκ; Το βασικότερο στοιχείο όλων, το οποίο είναι η απόσυρση των δυνάμεων για να ξεκινήσει ο διάλογος. Μου έκανε εντύπωση ότι ο γ.γ του ΝΑΤΟ έδειξε να αγνοεί εντελώς τις ελληνικές θέσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχουν πει πάρα πολλές φορές ότι πριν το διάλογο θα πρέπει να προηγηθεί η απόσυρση των δυνάμεων και να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις. Άρα κατά τη γνώμη μου ξεκίνησε μία προσπάθεια για τις διαπραγματεύσεις και από αυτές τις κινήσεις που βλέπουμε συμμετέχουν οι πιο ισχυροί παίκτες. Μόνο που υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Όλοι μαζί δεν δείχνουν να μπορούν να επηρεάσουν τον πρόεδρο Ερντογάν. Φοβάμαι ότι θα φτάσουμε σε Σύνοδο Κορυφής - και επειδή γίνονται προσπάθειες για διάλογο - δεν θα επιβληθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία», συμπλήρωσε ο ανταποκριτής του Open TV.
«Πληροφορηθήκαμε από τη Νέα Υόρκη δύο - τρία πράγματα για τις επαφές που είχε εκεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας θα μιλήσει το Σάββατο τηλεφωνικά με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ συναντήθηκε ήδη με εκπρόσωπο του Αντόνιο Γκουτέρες, στην κατοικία της Ελληνίδας πρέσβειρας στον ΟΗΕ. Ακόμη το πρωί συναντήθηκε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών και φαίνεται ότι τα πράγματα είναι καλά. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε ότι οι Αμερικανοί ενισχύουν τις προσπάθειες της γερμανικής πλευράς και σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η αμερικανική θέση είναι "πιο καθαρή από ποτέ". Ακόμη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εισέπραξε από τον συνομιλητή του ότι "του διαλόγου προηγείται η αποκλιμάκωση"», κατέληξε ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Κακοκαιρία Bora: Νεκρός κτηνοτρόφος στη Λήμνο που παρασύρθηκε από χείμαρρο
Το αδιαχώρητο στα πρώτα δρομολόγια του Μετρό Θεσσαλονίκης: Γεμάτοι συρμοί και σταθμοί - Δείτε φωτογραφίες
Πέθανε η ηθοποιός Χρυσάνθη Δούζη - Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα
Συναγερμός στο νοσοκομείο Ρεθύμνου λόγω έξαρσης ιογενών λοιμώξεων: Έκτακτα μέτρα σε εφαρμογή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr