Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν – Φιλόδοξο εξοπλιστικό ανακοινώνει ο πρωθυπουργός
Πρώιμη η πρωτοβουλία Μισέλ για πολυμερή διάσκεψη με συμμετοχή της Τουρκίας – Η θέση της Αθήνας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Πολύ κρίσιμη για το πού αναμένεται να… εκβάλλει η διάρκειας πλέον των 30 ημερών ελληνοτουρκική κρίση αναμένεται η τρέχουσα εβδομάδα, ενόσω η Αθήνα παραμένει σε κόκκινο συναγερμό, τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Τον τόνο έδωσε χθες μέσω του Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν φοβόμαστε τις απειλές του Ερντογάν, χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, έχουμε μόνο μία διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας». Εξάλλου, η στρατηγική της Αθήνας εμπερικλείεται στο προ ημερών μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη: σταματάτε τις προκλήσεις, ξεκινά ο διάλογος. Ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει, δε, πως η Αθήνα είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και υπερκείμενης ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, όχι όμως υπό κράτος εκβιασμών και χωρίς να παραβιάζεται η λογική.
Ορόσημα της εβδομάδος, η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Κορσική το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης, αλλά και οι διαδοχικές παρεμβάσεις του στη Θεσσαλονίκη με την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το προσεχές Σάββατο και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την επομένη. Μολονότι, παραμένει ανοιχτή η προοπτική συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν κατ’ ιδίαν στο περιθώριο της Συνόδου, που διοργανώνει η Γαλλία στο νησί της Μεσογείου. Και παρότι θεωρείται δύσκολο οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι να έχουν ωριμάσει τόσο εντός ολίγων 24ωρών, ώστε την προσεχή Πέμπτη να πέσουν υπογραφές για την απόκτηση των 18 νέων και μεταχειρισμένων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, 4ης γενιάς, τύπου Ραφάλ, Μητσοτάκης και Μακρόν αναμένεται να επισφραγίσουν στη μεταξύ τους συνάντηση την κοινή βούληση των δύο πρωτευουσών να υπογράψουν στρατηγική αμυντική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.
Πληροφορίες επιμένουν πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαδικασία ανταλλαγής και επεξεργασίας κειμένων και εκτιμάται πως εντός του 2020 θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Γαλλία για την απόκτηση των Ραφάλ, ενώ θα έχει οριστικοποιηθεί η αγορά τορπιλών βαρέως τύπου για τα αόρατα υποβρύχια τύπου 214, αλλά και η αναβάθμιση των Μιράζ 2000 – 5. Σε μεταγενέστερο χρόνο, από το 2021 και εντεύθεν προγραμματίζεται η αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, αλλά και η αγορά 4 νέων φρεγατών, καθώς η Αθήνα «σκανάρει» την αγορά των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προϊδεάζουν πως κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα του προσεχούς Σαββάτου ο πρωθυπουργός θα περιγράψει λεπτομερώς την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει σε ένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα σε βάθος 4ετίας και συνολικής αξίας περί τα 10 δισ. ευρώ. Πέραν αυτού σχεδιάζεται και η συνολική ενίσχυση του του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, μία πτυχή της οποίας είναι η πρόσληψη περί των 5000 επαγγελματιών οπλιτών. Τέλος, έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι του πρωθυπουργικού γραφείου ιδέες για την αποτελεσματική αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας μέσω κυρίως διαρθρωτικών παρεμβάσεων, όπως η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Μένει να φανεί κατά πόσον σε βάθος χρόνου η ειλημμένη στο Μέγαρο Μαξίμου απόφαση για μία νέα εποχή στην αμυντική βιομηχανία θα αποτυπωθεί και στο υπουργικό σχήμα, πιθανώς μέσω της δημιουργίας αυτοτελούς δομής, κάτι, πάντως, που παραπέμπεται προς τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2021, όταν έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές προσδιορίζουν τον χρόνο ενός πιθανού ανασχηματισμού.
Εν τω μεταξύ, η Αθήνα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διπλωματικές πρωτοβουλίες Ευρωπαίων αξιωματούχων να διευκολύνουν την αποκλιμάκωση της έντασης και ακολούθως την επανέναρξη του Ελληνοτουρκικού διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν εξαιρετικά πρώιμη την πρωτοβουλία, που δείχνει να επιθυμεί να αναλάβει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για πολυμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της θεσμικής ηγεσίας της ΕΕ, της Γερμανίας της Γαλλίας, της Ελλάδος, της Κύπρου και της Τουρκίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην επικοινωνία, που είχαν χθες Μισέλ και Ερντογάν.
Μολονότι, η Αθήνα ήταν ενήμερη εκ των προτέρων για την βούληση του κ. Μισέλ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως για την ώρα τουλάχιστον μένει να αποσαφηνιστούν κρίσιμες λεπτομέρειες γύρω από την εν λόγω, κυοφορούμενη προσπάθεια, έως ότου τοποθετηθεί επισήμως η ελληνική κυβέρνηση, όπως ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες και ποιο το πλαίσιο των συζητήσεων. Σε κάθε περίπτωση, από την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Μισέλ αναμένεται να πραγματοποιήσει γύρο επισκέψεων σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα. Την ίδια ώρα, η Αθήνα παρακολουθεί με ικανοποίηση νέες δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ότι σε περίπτωση, που ο Ερντογάν δεν λογικευτεί, την Τουρκία αναμένουν σκληρές κυρώσεις στην ειδική σύνοδο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr