Σύνοδος ΕΕ: Ελλάδα και Κύπρος πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανές τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Στις αρχές της εβδομάδας οι διερευνητικές επαφές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πυρετώδεις είναι στο παρασκήνιο τα τελευταία 24ωρα οι διεργασίες στο τρίγωνο Αθήνα – Βερολίνο – Άγκυρα, με προφανή στόχο πλέον να επανεκκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος μέσω των διερευνητικών επαφών, που είχαν διακοπεί το Μάρτιο του 2016, πριν από τις 24/25 Σεπτεμβρίου, όταν και θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες η ειδική Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας εξ αιτίας της επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το επικρατέστερο σενάριο, εκτός, βεβαίως, απροόπτου, «θέλει» τις δύο πλευρές να κάθονται στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος. Στις συνεννοήσεις, που έχουν προηγηθεί στο τρίγωνο Σουρανή – Χέκερ – Καλίν, η Αθήνα έχει διαμηνύσει με σαφήνεια πως η τάση για αποκλιμάκωση, που ξεκίνησε με τον ελλιμενισμό του Ορούτς Ρέις στη βάση του στην Αττάλεια πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια.
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει να υιοθετήσει η τουρκική ηγεσία μία μετριοπαθέστερη φρασεολογία και να απέχει από εμπρηστικές δηλώσεις που σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνουν τον διάλογο. Όρο, επίσης, για να επαναρχίσουν οι Ελληνοτουρκικές συνομιλίες αποτελεί για την Αθήνα και ασφαλώς για τη Λευκωσία, που σε αντίθετη περίπτωση απειλεί να μπλοκάρει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και η απομάκρυνση των γεωτρύπανων, Μπαρμπαρός και Γιαβούζ από την Κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Σημάδια περαιτέρω αποκλιμάκωσης προδίδει και η σύμφωνα με πληροφορίες απόσυρση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού της γείτονος στη βάση του Ακσάζ.
Νέα επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ - Δεν αποκλείεται τηλεφώνημα του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει εντός της ημέρας και νέα επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο για ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό, δύο ημέρες μετά την επικοινωνία της κ. Μέρκελ με τον Ερντογάν. Είναι σαφές πως η Γερμανίδα Καγκελάριος... τρέχει, προκειμένου να έχει καταστεί πραγματικότητα η επανέναρξη του Ελληνοτουρκικού διαλόγου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης.
Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, στη νέα επικοινωνία αναμένεται εκτός απρόοπτου να οριστικοποιηθούν κρίσιμες λεπτομέρειες για το πλαίσιο της νέας φάσης του ελληνοτουρκικού διαλόγου με την Αθήνα να έχει ξεκαθαρίσει πως η μόνη υφιστάμενη διαφορά, που είναι προς συζήτηση με την Άγκυρα, είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και υπερκείμενης ΑΟΖ. Μέρος της διαμεσολαβητικής προσπάθειας αποτελεί κατά πληροφορίες και μία τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ερντογάν λίγες ώρες, προτού επαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές, εξέλιξη, που, εφόσον επαληθευθεί, θα φέρει τον ξεκάθαρο συμβολισμό πως οι δύο χώρες έχουν μπει σε τροχιά διαβουλεύσεων. Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικώς χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν απέκλεισε μία τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών αρκεί, όπως είπε, να πληρούνται τα κριτήρια της εμπιστοσύνης και της καλής προετοιμασίας.
Μηχανισμό για αυτόματη ενεργοποίηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας αποφασίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Κρίσιμο για την Αθήνα, αλλά και για τη Λευκωσία σκέλος των εν εξελίξει παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, παραμένει η εξεύρεση του τρόπου, που θα «αυτοματοποιεί» τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εφόσον ο Ερντογάν διολισθήσει εκ νέου στο μονοπάτι της επιθετικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Δηλώσεις, όπως η προ ημερών του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Ακάρ, αλλά και η χθεσινή του Υπουργού Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, πως το Ορούτς Ρέις δεν έχει ολοκληρώσει την δραστηριότητα του στην Ανατολική Μεσόγειο προβληματίζουν Ελλάδα και Κύπρο, δημιουργώντας υποψίες πως η αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά είναι πρόσκαιρη και προσχηματική με μοναδικό στόχο να αποσοβηθούν οι κυρώσεις κατά της τουρκικής Οικονομίας και των επιχειρήσεων το διήμερο 24/25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Ως εκ τούτου, το «επίδικο» πλέον για Αθήνα και Λευκωσία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες είναι να συμφωνηθεί ένας μηχανισμός, εν είδει ασφαλιστικής δικλείδας, κατά τον οποίο πιθανή υποτροπή από την πλευρά της Τουρκίας και εκ νέου διολίσθηση της σε τροχιά προκλητικότητας να ενεργοποιεί άμεσα μέρος των κυρώσεων, που έχουν ήδη αποφασισθεί. Πέραν του «μαστιγίου», στην απόφαση της ειδικής Συνόδου θα υπάρχει και «καρότο», καθώς, εφόσον η Τουρκία αφήσει πίσω της την περίοδο της έντασης, θα προβλέπονται συγκεκριμένα οφέλη σε ό, τι αφορά στο κεφάλαιο της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr