ΝΑΤΟ: Το παρασκήνιο των συναντήσεων Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτικών
Δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Τουρκία προσπάθησαν να μάθουν και να ξεδιαλύνουν λίγο τον καπνό του μυστηρίου που περιβάλλει αυτές τις συναντήσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, η ελληνική και η τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία συναντήθηκαν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για 4η φορά, ενώ στις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η 5η τέτοιου είδους συνάντηση. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι αυτό που συζητούν οι δύο επιτροπές είναι τρόποι πρόληψης συμβάντος στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που δεν αναφέρεται είναι τι ακριβώς συζητούν οι δύο πλευρές σε στρατιωτικό επίπεδο, ποιοι τρόποι πρόληψης.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Τουρκία προσπάθησαν να μάθουν και να ξεδιαλύνουν λίγο τον καπνό του μυστηρίου που περιβάλλει αυτές τις συναντήσεις. Σύμφωνα με πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, στις συγκεντρώσεις ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες και μέθοδοι, που έχουν καθοριστεί από το ΝΑΤΟ. Κανονικά, σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη, είναι ξεκάθαροι οι μέθοδοι πτήσης και διέλευσης που ακολουθούνται εν ώρα αποστολής, ωστόσο μετά την πρόσφατη ένταση που έχει προκύψει στην Ανατολική Μεσόγειο, συζητείται η προσθήκη επιπλέον μεθόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας δεν κάθονται αντικριστά σε ένα τραπέζι για να διαπραγματεύονται. Τους δίδεται ένα έγγραφο με μια βάση δεδομένων για τον προορισμό και την αποστολή των πλοίων, προκειμένου να μην «συναντηθούν» σε «επίμαχες» περιοχές κι έτσι να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη σύρραξη. Και οι στρατιωτικοί, που μετέχουν στις επιτροπές, εκφράζουν επί του εγγράφου τη γνώμη τους για το τι μπορεί να γίνει, προκειμένου να μην «διασταυρωθούν» τα πλοία των δύο χωρών. Κανονικά, αυτό το ζήτημα δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί ή αποφασιστεί από τους στρατιωτικούς της κάθε χώρας. Οι στρατιωτικοί συνεννοούνται με την πολιτική αρχή των κρατών τους και στη συνέχεια εκτελούν οδηγίες.
Στο επίκεντρο, φυσικά, όπως επισημαίνεται, είναι η ναυτική δύναμη που έχει αναπτύξει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο με τα πλωτά γεωτρύπανα, τα ερευνητικά σκάφη και τα πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή για την προστασία ακόμη και των εμπορικών πλοίων που διέρχονται και μπορεί και με αυτά να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε επεισόδιο. Οι πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εντάθηκαν αφότου η Άγκυρα έστειλε το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία σε μια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου στις 10 Αυγούστου.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr