Αμμόχωστος: Ανοίγει -μερικώς- με ευλογίες Ερντογάν η περίκλειστη πόλη
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «από την Πέμπτη το πρωί θα είναι επισκέψιμη η παραλία της κλειστής πόλης»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ανοίγει την Πέμπτη το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρόντος του λεγόμενου πρωθυπουργού, Ερσίν Τατάρ, στην Άγκυρα.
«Σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν αλλά μέχρι σήμερα οι Τ/Κ και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει αργότερα ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων, η πόλη-φάντασμα που κατελήφθη από τον τουρκικό στρατό το 1974.
«Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος της ΤΔΒΚ», είπε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει ότι «υποστηρίζουμε πλήρως την απόφασή σας να διατεθεί η όμορφη παραλιακή λωρίδα των Βαρωσίων στο κοινό. Προσωπικά και εκ μέρους του έθνους μου, σας συγχαίρω για αυτήν την γενναία απόφαση. Ως πρώτο βήμα, είμαστε ικανοποιημένοι που ο τουρκοκύπριος λαός θα μπορέσει να εισέλθει στην κλειστή περιοχή από την Πέμπτη το πρωί για να επωφεληθεί από την παραλία των Βαρωσίων. Οι αντιρρήσεις των αντιπάλων είναι ήδη μάταιες, καθώς δεν υπάρχει εκεί ιδιωτική περιουσία, που ανοίγεται για χρήση. Ελπίζουμε ότι οι εργασίες, που πραγματοποιούνται με σεβασμό στα δικαιώματα ιδιοκτησίας, θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και τα Βαρώσια θα ανοίξουν πλήρως για χρήση. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κάθε είδους υποστήριξη στις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σε αυτό το θέμα».
Το άνοιγμα της παραλίας θα γίνει την Πέμπτη το πρωί, όπως δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.
«Μετά την ειρηνευτική επιχείρηση, η πόλη της Αμμόχωστου εγκαταλείφθηκε στη μοίρα της. Παρά το γεγονός ότι το θέμα έφτασε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πολλές φορές στη δεκαετία του '90, δεν μπόρεσε να υπάρξει συμφωνία εξαιτίας της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μία από τις υποσχέσεις που δώσαμε στους ανθρώπους μας το 2019 ήταν το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων. Έχουμε φέρει το έργο μας σε ένα στάδιο και κάνουμε το πρώτο απτό βήμα. Ξεκινάμε τις προσπάθειές μας να παραδώσουμε την παράκτια λεωφόρο και τη λεωφόρο Δημοκρατίας και την παράκτια ζώνη, προς χρήση από το λαό μας. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κόσμο μας από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης. Βλέπουμε το ζήτημα της Αμμοχώστου ως εθνικό σκοπό πάνω από κάθε πολιτικό ανταγωνισμό. Η επιτροπή ακινήτων συνεχίζει τις ενέργειές της για την παροχή σε κατόχους ιδιοκτησίας πριν από το ‘74 των σπιτιών και των χώρων εργασίας τους. Φυσικά, λαμβάνονται επίσης υπόψη κι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προχωράμε σε ένα νέο στάδιο στο ζήτημα της Αμμοχώστου. Εύχομαι αυτό το μη αναστρέψιμο βήμα που κάναμε στην Αμμόχωστο. να είναι επωφελές για την ΤΔΒΚ, για όλους τους πολίτες μας και ολόκληρο το νησί». είπε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός».
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε κατηγορήσει την Κυπριακή Δημοκρατία λέγοντας ότι «η έγνοια των Ε/Κ είναι μόνο να σφετεριστούν τα δικαιώματα των Τ/Κ» και ότι «το δήθεν κράτος τους θέλει να κάνει μειονότητα τους Τ/Κ». «Είδαμε πάλι η Ευρώπη να αγνοεί τους Τ/Κ», είπε και το ίδιο ανέφερε και σήμερα κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.
Ο Τούρκος πρόεδρος και ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ συνδέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης με την περιοχή των Βαρωσίων. Ο Τ/Κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, και αντίπαλος του Ερσίν Τατάρ την Κυριακή, ήδη αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας λάθος τη χρονική συγκυρία που ανακοινώνεται κάτι τέτοιο, πριν από τις εκλογές.
Πέρυσι, στις 15 Φεβρουαρίου 2019, με μία αιφνιδιαστική απόφαση το ψευδοκράτος ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, που έχει χαρακτηριστεί ως ‘πόλη-φάντασμα’ μετά την εκκένωσή της το 1974, και ότι θα κατοικηθεί ξανά. Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου αποτελεί σημαντικό μέρος των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σε περίπτωση λύσης η τ/κ πλευρά έχει συμφωνήσει να την επιστρέψει στους Ε/Κ. Για το λόγο αυτό τώρα, η κίνηση αυτή της Τουρκίας αναμένεται να προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις σε μία περίοδο που η ένταση στην ανατ. Μεσόγειο έχει κλιμακωθεί.
Στις 4-9-20 η εφημερίδα «Τουρκιγέ» είχε προαναγγείλει την κίνηση, γράφοντας ότι η Τουρκία με 6 στρατηγικά βήματα ετοιμάζεται να απαντήσει στην ανατ. Μεσόγειο απέναντι στις αντίπαλες χώρες. «Η Άγκυρα θα απαντήσει στη Δύση και τη συμμορία του φυσικού αερίου με 6 στρατηγικά βήματα, που θα λάβει στην καυτή ζώνη αλλάζοντας τις ισορροπίες», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Στα σχέδια της Άγκυρας, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο είναι:
- Να κατασκευαστούν θαλάσσιες και αεροπορικές βάσεις τόσο στα Κατεχόμενα όσο και στη Λιβύη
- Στρατός, μονάδες τεθωρακισμένων και αντι-πυραυλικά συστήματα να σταλούν στα Κατεχόμενα
- Να ανοίξει τα Βαρώσια στα Κατεχόμενα
Αντίστοιχα στις 24-8-20 η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» έγραψε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει βάση για τα γεωτρύπανά της είτε στην Αμμόχωστο (Gazimağusta), είτε στο Τρίκωμο (Iskele).
Επίσης, στις 17-9-20 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει για τα κλειστά Βαρώσια: «Είπαμε ας τα ανοίξουμε και ας μη χάσει κανείς τα δικαιώματά του. Διεξάγεται μια μελέτη απογραφής για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, αν πέθανε ή το πούλησε. Επιθυμούμε να τα ανοίξουμε προστατεύοντας τα δικαιώματα όλων».
Ο Πούτιν ανοιχτός για συνομιλίες με τον Τραμπ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, μετά από 1.000 μέρες πολέμου
Και 5η αθλήτρια ακυρώθηκε, μετά από 12 χρόνια - Μια από τις πιο βρόμικες κούρσες Ολυμπιακών Αγώνων
«Θα 'μαστε για πάντα μαζί»: Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του Δημήτρη Σούρα
«Δε μπορώ να σου πω ότι μετανιώνω»: Η απάντηση της Μαρίνας Σάττι για το χασμουρητό απέναντι στην εκπρόσωπο του Ισραήλ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr