Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο
Οι ΗΠΑ αποδοκίμασαν την ανακοίνωση της Αγκυρας για την αποστολή του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκίμασαν την ανακοίνωση της 11ης Οκτωβρίου της Τουρκίας για την αποστολή του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας την Αγκυρα ότι οξύνει τις εντάσεις στην περιοχή και «σκοπίμως» περιπλέκει την επανάληψη των συνομιλιών με την Ελλάδα.
«Εξαναγκασμός, απειλές, εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορταγκους.
Με κλειστό σύστημα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis
Πάντως, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han βγήκε από το λιμάνι της Αττάλειας, συνοδεία περίπου πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων το πρωί της Δευτέρας και έκλεισε το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού λίγο πριν από τις 10 το πρωί της Τρίτης. Το τελευταίο στίγμα του εντοπίζεται σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου.
Πάντως, το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας. Μετά το τέλος των συζητήσεων θα ακολουθήσει δήλωση του πρωθυπουργού για τις τουρκικές προκλήσεις και την στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Παραλλήλως με τις συζητήσεις που ανακοινώνο νται, όπως το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός έχει και μια σειρά άλλων συνεννοήσεων με ξένους ηγέτες.
Oruc Reis: Οι τέσσερις λόγοι που επέστρεψε στην Ανατολική Μεσόγειο
Στο μεταξύ, τέσσερις είναι οι λόγοι που το Oruc Reis επέστρεψε στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι CNNTurk, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές - όπως μεταδόθηκε από την ανταποκρίτρια του Open Tv, Μαρία Ζαχαράκη.
Πρώτον, οι επίσημες πηγές αναφέρουν ότι δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη η επιστροφή του Oruc Reis στην περιοχή καθώς οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πολλές φορές ότι μόλις τελείωνε η συντήρηση το γεωτρύπανο θα επέστρεφε. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν αξιοποίησε σωστά αυτή την περίοδο.
Δεύτερον, υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν εγκατέλειψε τις μαξιμαλιστικές της αξιώσεις. Σύμφωνα με την Άγκυρα, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι απορρίπτουν τον Χάρτη της Σεβίλλης, από Ελλάδα δεν υπήρξε επίσημη δήλωση ότι δεν αναγνωρίζεται.
Τρίτον, η Σύνοδος της ΕΕ για την Τουρκία ήταν "μια απογοήτευση" ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο τουρκικό κανάλι ότι είχαν προειδοποιήσει από προηγουμένως ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον διάλογο.
Τέταρτον, οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Άγκυρα δεν βρήκε πλήρη ανταπόκριση στις εκκλήσεις της για ειλικρινή διάλογο.
Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις
Μετά και τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, με τη νέα παράνομη NAVTEX της Τουρκίας και την επανεμφάνιση του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και ο βαθμός ετοιμότητας είναι αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ενδεικτικό είναι ότι, το πρωί της Τρίτης 13 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Πεντάγωνο, όπου οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Όπως μετέδωσε το OPEN TV, στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια αποτίμηση της κατάστασης, ενώ ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκε το μεσημέρι στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ώστε να παρακολουθήσει ο ίδιος τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Πέτσας: Με το Oruc Reis στην περιοχή δεν πάμε σε διερευνητικές
«Όσο παραμένουν πλοία, όπως το Oruc Reis στην περιοχή, δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές, αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Υπογράμμισε επίσης πως «η ελληνική πλευρά δεν ξαφνιάστηκε» από τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε να συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και είπε πως αν η Τουρκία «συνεχίσει της εντάσεις θα αντιμετωπίσει κυρώσεις».
Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, «το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η διευθέτηση της μόνης μας διαφοράς, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
«Δεν μπορεί, όταν θέλεις να συνομιλήσεις για να διευθετήσεις αυτή τη διαφορά, κάποιος να δημιουργεί τετελεσμένα σ' αυτή την περιοχή. Επομένως, αυτό είναι ξεκάθαρο. Από κει και πέρα το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι ενεργό κι έχει αποτυπωθεί στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που είναι μια προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν: Ανασύρθηκαν 30 νεκροί και εντοπίστηκαν 28 επιζώντες - Τι εξετάζουν οι Αρχές
Χαλάνδρι: Στον εισαγγελέα ο αστυνομικός που χαιρέτησε ναζιστικά μπροστά σε πλήθος
Τρόμος στο Λονδίνο: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς στο κέντρο της πόλης - Τέσσερις τραυματίες
Η Πάρις Χίλτον ποζάρει μπροστά από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μόνο με έναν φιόγκο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr