Ανάλυση Δεσποτόπουλου στο ethnos.gr: Η Τουρκία ποντάρει σε θερμό επεισόδιο
Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος θα αναλύει καθημερινά στο ethnos.gr όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τα ελληνοτουρκικά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Για τις κινήσεις του Oruc Reis και τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο μιλά στο ethnos.gr, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. Όπως εξηγεί ο κ. Δεσποτόπουλος, η Άγκυρα «με τις NAVTEX που εκδίδει για το Αιγαίο και σε σχέση με τις ασκήσεις που νομίμως διεξάγει η χώρα μας, προσπαθεί να κρατάει στην επικαιρότητα το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου». Ο διεθνολόγος επισημαίνει πως η γειτονική χώρα «συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες ευελπιστώντας ότι η Ελλάδα θα παρασυρθεί και θα μπει σε μία κατάσταση "θερμού επεισοδίου"». Παράλληλα εκτιμά ότι οι Τούρκοι «είναι πολύ πιθανό να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τις κινήσεις τους, εισερχόμενοι με ερευνητικό σκάφος στα νότια της Κρήτης».
Την ίδια ώρα ο κ. Δεσποτόπουλος υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει παράνομη τουρκική NAVTEX που να μένει αναπάντηση από την ελληνική πλευρά. Κάνει αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Οκτάι λέγοντας πως «εάν η Τουρκία κάνει έρευνες σε ΑΟΖ που έχει οριστεί με διεθνή σύμβαση τότε η Ελλάδα νομιμοποιείται αδιαμφησβήτητα να κάνει χρήση επιχειρησιακών μέτρων για να αποτρέψει τις έρευνες. Είναι άλλο θέμα εάν θα το κάνει. Εκεί πια θα μιλάμε για μία κλιμάκωση που δεν θα αγγίζει απλά αλλά θα ξεπερνάει πια τις "κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει η Ελλάδα».
Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει τα θέματά της με τη λογική των όπλων
«Οι Τούρκοι προσπαθούν να θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πάρα πολλά θέματα, κυρίως εκείνα που δεν θέλει να συζητήσει η ελληνική πλευρά. Η Τουρκία προσπαθεί να τα επιβάλλει με τη λογική των όπλων και να ακυρώσει ελληνικά δικαιώματα. Ένα τέτοιο δικαίωμα που προσπαθεί να ακυρώσει η Άγκυρα είναι αυτό με τις NAVTEX και τις έρευνες του Oruc Reis. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η επέκταση από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων. Επειδή η Άγκυρα καταλαβαίνει ότι ένα τέτοιο θέμα η Ελλάδα ούτε το συζητάει ούτε πρόκειται να το συζητήσει προσπαθεί να το ακυρώσει εν τοις πράγμασι και προσπαθεί να το φέρει στην ατζέντα. Δηλαδή προσπαθεί να δείξει στο δυτικό κόσμο ότι "σε αυτό το θέμα υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να συζητηθεί και αυτό". Με τις NAVTEX που εκδίδει για το Αιγαίο και σε σχέση με τις ασκήσεις που νομίμως επιτελεί η χώρα μας, προσπαθεί να κρατάει στην επικαιρότητα το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
Ευελπιστούν ότι θα παρασυρθούμε και θα μπούμε σε μία κατάσταση «θερμού επεισοδίου»
Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες ευελπιστώντας ότι η Ελλάδα θα παρασυρθεί και θα μπει σε μία κατάσταση "θερμού επεισοδίου". Τι θέλει η Τουρκία; Επιθυμεί η συζήτηση όλων των θεμάτων να ακούγεται καλά στον διεθνή παράγοντα. Αυτό θα αποτελεί μία λύση αποκλιμάκωσης. Το επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη προκλητικότητα. Μέχρι σήμερα ότι κινήσεις έχουν κάνει οι Τούρκοι, τις έχουν κάνει ανατολικότερα του 28ου Μεσημβρινού. Είναι πολύ πιθανό στο επόμενο δίμηνο να κινηθούν και στα δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Δηλαδή να προχωρήσουν και να κάνουν έρευνες νοτίως της Κρήτης. Αυτό θα το κάνουν γιατί θα θέλουν να αμφισβητήσουν εν τοις πράγμασι το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο.
Πιθανή κλιμάκωση με είσοδο ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης
Είναι πολύ πιθανό να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τις κινήσεις τους, εισερχόμενοι με ερευνητικό σκάφος στα νότια της Κρήτης. Δηλαδή πηγαίνοντας μεταξύ 26ου και 28ου Μεσημβρινού. Είναι το κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ελληνική ΑΟΖ. Μάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο έχει οριοθετηθεί ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα - Αίγυπτο και είναι το κομμάτι που κατά την Τουρκία είναι δική της υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, σύμφωνα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Δεν υπάρχει παράνομη NAVTEX που να μένει αναπάντητη από την Ελλάδα
Άρα το επόμενο διάστημα έχουμε να περιμένουμε και άλλα βήματα από την Τουρκία. Πάντως δεν δημιουργεί νομικά αποτελέσματα καθώς δεν υπάρχει παράνομη NAVTEX της Τουρκίας που να μένει αναπάντητη από την Ελλάδα. Όσο οι Τούρκοι προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες, αυτό δεν είναι καλό για εμάς, διότι δημιουργούνται ερωτήματα και θέματα ασφάλειας. Άρα σε αυτή τη λογική δεν δημιουργείται νομικό τετελεσμένο. Όμως δημιουργείται μία κατάσταση που στο μέλλον μπορεί να στρέψει κάποιες χώρες και κάποιες ξένες δυνάμεις για να συζητήσουμε θέματα αποστρατικοποίησης των νησιών μας. Φυσικά ένα τέτοιο θέμα είναι παράλογο. Είναι εμφανές ποιος κλιμακώνει την ένταση. Είναι εμφανές ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν μία κατάσταση έντασης. Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουν μία γενικευμένη στρατιωτική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες. Κατά πάσα πιθανότητα θέλουν να δημιουργήσουν ένα ελεγχόμενο "θερμό επεισόδιο" προκειμένου να μας αναγκάσουν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όλα τα θέματα ανοιχτά.
Οι δηλώσεις Οκτάει δημιουργούν σοβαρό θέμα για την Ελλάδα
«Η δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος είπε ότι θα γίνουν έρευνες και δυτικότερα του 28ου Μεσημβρινού δημιουργεί ένα σοβαρό θέμα για την Ελλάδα. Εκεί δεν μιλάμε για μία περιοχή που υπάρχει εκκρεμότητα με την Ελλάδα, αλλά για μία περιοχή που είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που έχει οριοθετηθεί με διεθνή σύμβαση. Εκεί η Ελλάδα νομιμοποιείται αδιαμφησβήτητα να κάνει χρήση επιχειρησιακών μέτρων για να αποτρέψει τις έρευνες. Είναι άλλο θέμα εάν θα το κάνει. Εκεί πια θα μιλάμε για μία κλιμάκωση που δεν θα αγγίζει απλά αλλά θα ξεπερνάει πια τις "κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει η Ελλάδα», καταλήγει ο διεθνολόγος.
Ακούστε το ηχητικό:
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr