Ντουάιτ Αϊζενχάουερ: Ποιος ήταν αυτός που έδωσε το όνομα στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο
Πώς προέκυψε το όνομά του εντυπωσιακού αεροπλανοφόρου που βρίσκεται στη βάση της Σούδας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Το αεροπλανοφόρο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών «Aϊζενχάουερ» που είναι ελλιμενισμένο στη ναυτική βάση της Σούδας κατέλαβε μεγάλο χώρο στην επικαιρότητα της ημέρας και αυτονόητα καθώς το πρωί της Τρίτης, 23 Μαρτίου, το επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου και τον υποδέχθηκαν ο διοικητής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική, Ναύαρχος Robert Burke και ο Υποναύαρχος Scott Robertson, διοικητής της ομάδας κρούσης της οποίας ηγείται το Άιζενχάουερ.
Από ποιον πήρε ωστόσο το όνομά του το εντυπωσιακό αεροπλανοφόρο; Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως ο άνθρωπος στον οποίο οφείλει την ονομασία του είναι μια από τις σημαντικότερες πρωτίστως πολιτικές και δευτερευόντως στρατιωτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας των ΗΠΑ, ένα όνομα άμεσα συνδεδεμένο με την εποχή του λεγόμενου «Ψυχρού Πολέμου», η οποία ξεπρόβαλε με τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Διαβάστε επίσης: Στο εντυπωσιακό αεροπλανοφόρο Αιζενχάουερ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Το who is who του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ
Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (14 Οκτωβρίου 1890 - 28 Μαρτίου 1969) υπήρξε ο 34ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1953 μέχρι το 1961. Πριν γίνει «Πλανητάρχης» ήταν στρατηγός του αμερικάνικου στρατού, που υπηρέτησε τόσο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και τον Νοέμβριο του 1942, όπου και αναδείχθηκαν τα πολιτικά του προσόντα καθώς η παρουσία του ήταν καθοριστική για την διπλωματική ισορροπία που απαιτούσε ο πόλεμος μεταξύ των συμμάχων και ειδικά της Αγγλίας και όπου οι προστριβές με τον στρατηγό Μπέρναρντ Μοντγκόμερι ήταν αρκετά συχνές στο παρασκήνιο.
Το 1948 παραιτήθηκε από τον στρατό και το 1950 ανέλαβε την αρχηγία του ΝΑΤΟ. Το 1952 έθεσε υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα με την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών και κέρδισε άνετα τις εκλογές αφού στα μάτια της αμερικάνικης κοινωνίας ήταν ένας ζωντανός μύθος και η εποχή εκείνη έντονα καθορισμένη από τον ψυχρό πόλεμο και την αντιπαλότητα με την Σοβιετική Ένωση, γεγονός που έκανε την κοινή γνώμη να θεωρεί ότι η άνοδος ενός στρατιωτικού στο ανώτατο αξίωμα της χώρας ήταν μια ιδανική εξέλιξη.
Ο Αϊζενχάουερ επανεκλέχτηκε στην προεδρία το 1956. Η δεύτερη τετραετία του συνοδεύτηκε από την όξυνση του ψυχροπολεμικού κλίματος και το ρίσκο ακόμα και πρόκλησης πολέμου με την Σοβιετική Ένωση. Ταυτόχρονα ωστόσο, η οκταετία του παραμένει εποχή ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης. Το 1961, με την λήξη της θητείας του, αποχώρησε από την ενεργό πολιτική δράση. Τον Ιανουάριο του 1969, είδε τον προστατευόμενό του και επί μια οκταετία αντιπρόεδρό του, Ρίτσαρντ Νίξον να ορκίζεται πρόεδρος. Στις 28 Μαρτίου του 1969, ο Αϊζενχάουερ απεβίωσε στην Ουάσινγκτον από καρδιακό επεισόδιο, σε ηλικία 78 ετών.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ
«Αυτή την εβδομάδα καθώς εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σκεφτόμαστε τους δεσμούς που μας ενώνουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεσμοί, οι οποίοι δεν είναι μόνο κοινωνικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, είναι πρωτίστως δεσμοί αξιακοί. Ενθυμούμαστε ότι ο Αδαμάντιος Κοραής αλληλογραφούσε πολύ συχνά με τον Thomas Jefferson. Η στρατιωτική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών - Ελλάδος βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα», ήταν τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο μεγαλοπρεπές αεροπλανοφόρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από το πλήρωμα για τις ποικίλες επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους και για τον χειρισμό του. «Θα ήθελα να τονίσω πόσο μεγάλη τιμή είναι για μένα προσωπικά, αλλά και για την εθνική μας αποστολή που έχουμε μαζί μας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και το επιτελείο του, από την Ομάδα Εθνικής Ασφάλειας, στο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, στη βάση της Σούδας, σήμερα.
Η βάση αποτελεί σημείο αναφοράς της Αμυντικής μας συνεργασίας. Η στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα είναι απαραίτητη για την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζω ακόμα την απόφαση του Προέδρου Biden αλλά και την προσωπική του δέσμευση να προάγουμε την σχέση αυτή σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, κατά τον χαιρετισμό του ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός περπάτησε στο κατάστρωμα και στον διάδρομο απονήωσης και προσνήωσης, όπου βρίσκονταν «παρατεταγμένα» μαχητικά αεροπλάνα F/A-18. Ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροπλανοφόρου, τον οπλισμό του και τους μηχανισμούς που διαθέτει για την ασφαλή απονήωση και προσνήωση αεροσκαφών που κινούνται με εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες. Σημειώθηκε επίσης η εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ, με κορωνίδα τη Σούδα, για την προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.
Αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του ανέφερε: «Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι, σήμερα, στη Σούδα επισκεπτόμενος το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower. H στρατιωτική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών - Ελλάδος βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Η βάση της Σούδας είναι η μόνη η οποία μπορεί να φιλοξενήσει Αμερικανικά πλοία αυτού του μεγέθους καθώς η χώρα μας ενισχύει και επενδύει στην αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεών της, η στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Αυτή την εβδομάδα καθώς εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σκεφτόμαστε τους δεσμούς που μας ενώνουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεσμοί οι οποίοι δεν είναι μόνο κοινωνικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, είναι πρωτίστως δεσμοί αξιακοί. Ενθυμούμαστε ότι ο Αδαμάντιος Κοραής αλληλογραφούσε πολύ συχνά με τον Thomas Jefferson. Και δεν ξεχνάμε, βέβαια, ότι στην 22η στροφή του Ύμνου στην Ελευθερία υπάρχει αναφορά του Διονύσιου Σολωμού στη «Γη του Βάσιγκτον». Οι δεσμοί, λοιπόν, που ενώνουν τις δύο χώρες είναι περισσότερο ισχυροί παρά ποτέ και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Joe Biden, για το πολύ θερμό μήνυμα με το οποίο ο ίδιος χαιρέτησε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης». Μετά την ολοκλήρωση της περιήγησης, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, τον Αντιναύαρχο Burke, τον Υποναύαρχο Robertson και τον καπετάνιο Campagna.
Διαβάστε επίσης: Τζενγκίζ Ακτάρ στο ethnos.gr: «Δεν θα αντέξει ο Ταγίπ Ερντογάν μέχρι τον Δεκέμβριο»
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr