Το καυτό διήμερο στη Βουλή: Σκληρές κουβέντες, υψηλοί τόνοι, περιβάλλον πόλωσης
Μια διπολική ισορροπία ανάµεσα στο πραγµατικό βάρος της ψήφου εµπιστοσύνης και στην τοποθέτηση επί της Συµφωνίας των Πρεσπών ανέδειξε το διήµερο στη Βουλή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολούθησε το αίτηµα του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εµπιστοσύνης υπερέβη πράγµατι «τις ανάγκες µιας κοινοβουλευτικής αριθµητικής» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αναδεικνύοντας µε τον πλέον παραστατικό τρόπο τη δυναµική αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.
Σκληρές κουβέντες, προδιαγεγραµµένες µάχες χαρακωµάτων στις κοµµατικές γραµµές, επικοινωνιακοί χαρακτηρισµοί, προβλεπόµενα υψηλοί τόνοι έδωσαν τον σφυγµό σε ένα διήµερο κοινοβουλευτικής συζήτησης, το πολιτικό νόηµα της οποίας παρέπαιε σε µια διπολική ισορροπία ανάµεσα στο πραγµατικό βάρος της ψήφου εµπιστοσύνης και στην τοποθέτηση επί της επίµαχης Συµφωνίας των Πρεσπών.
Στις οµιλίες τους οι δύο βασικοί µονοµάχοι συντήρησαν την πολιτική ένταση µεταξύ τους, καθώς φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι οι συνθήκες πόλωσης ευνοούν και τους δύο, ενώ αντίστοιχα αποδυναµώνουν τα µικρότερα κόµµατα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να αναδείξει την ασυνέπεια των µεµονωµένων βουλευτών, που αν και τάσσονται εναντίον της Συµφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο αποφάσισαν να δώσουν ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.
Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι και ανέδειξε στη δική του οµιλία τις αντιφάσεις και τις ασυνέπειες της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καταλογίζοντάς της νευρική αντίδραση ελλείψει επιχειρηµάτων.
«∆εκατρείς κυβερνήσεις στην Ευρώπη κυβερνούν µε κόµµατα που δεν έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή» αντέτεινε στον κ. Μητσοτάκη, εγκαλώντας τον για την προσπάθεια της παράταξής του να ερµηνεύει κατά περίπτωση το Σύνταγµα και τον Κανονισµό της Βουλής. «Πελατειακό κράτος, θεσµική απαξίωση, διαπλοκή, όσα είπατε εδώ, κ. Τσίπρα», ανέφερε απευθυνόµενη στον πρωθυπουργό η επικεφαλής της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, Φώφη Γεννηµατά, «µου θυµίζουν το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», κατηγορώντας µάλιστα την κυβέρνηση ότι χρησιµοποίησε τα παραθεσµικά συστήµατα της παλαιάς ∆εξιάς.
Μιλώντας νωρίτερα πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, είπε ότι «δεν υπάρχει δηµοκρατία όταν αγνοείται ο ελληνικός λαός που θέλει κατά τεράστια πλειοψηφία να µην περάσει η Συµφωνία των Πρεσπών». Τόνισε, δε, χαρακτηριστικά ότι αυτή η Συµφωνία και να κυρωθεί θα ακυρωθεί στην πράξη.
Η µεγάλη... σχολή
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει µεγάλη σχολή µε τις κωλοτούµπες και έχει επηρεάσει και τους αντιπάλους του» είπε ο επικεφαλής του Ποταµιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Ανεβαίνοντας στο βήµα ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καµµένος, είπε ότι αυτή η πρόταση ψήφου εµπιστοσύνης δεν έχει να κάνει µε τον απολογισµό του κυβερνητικού έργου, συνδέοντάς την άµεσα µε την έγκριση της Συµφωνίας των Πρεσπών και τεκµηριώνοντας σε αυτήν τη βάση την απόφασή του να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήµα. Κάλεσε, µάλιστα, τον πρωθυπουργό να σταµατήσει τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να προκηρύξει δηµοψήφισµα προκειµένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για τη Συµφωνία των Πρεσπών. Στην τοποθέτησή του κατά την πρώτη µέρα της συζήτησης, ο πρωθυπουργός είχε ξεχωρίσει τη στάση τού µέχρι χθες κυβερνητικού του εταίρου από τη στάση όσων «προσποιούνται, κοροϊδεύουν, αλλάζουν τη θέση τους, µε µοναδικό γνώµονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική».
«Καταψηφίζουµε την κυβέρνηση που εξαπατά τον λαό µε υποσχέσεις για τις καλύτερες µέρες που έρχονται στη δήθεν µεταµνηµονιακή εποχή» είπε ξεκάθαρα ο γενικός γραµµατέας της ΚΕ του ΚΚΕ, ∆ηµήτρης Κουτσούµπας.
Ξεχωριστό βάρος είχε η αναφορά της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ολγας Γεροβασίλη, σε ενορχηστρωµένες απειλές κατά βουλευτών που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν τη Συµφωνία των Πρεσπών. «Κάποτε ήταν το τρίκυκλο του Γκοτζαµάνη. Τώρα έχουµε Γκοτζαµάνηδες των sms και της τεχνολογίας. Αυτές οι παρακρατικές πρακτικές δεν βρίσκουν δρόµο να περάσουν. Η Αστυνοµία και η ∆ικαιοσύνη έχουν ήδη στα χέρια τους και άτοµα και στοιχεία» είπε η κυρία Γεροβασίλη.
Ο Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια για Νέα Αριστερά
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr