Μαρία Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Κανένα περιστατικό έμφυλης βίας ατιμώρητο
Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα μιλά στο ethnos.gr για τα μέτρα στήριξης των γυναικών ώστε κανένα περιστατικό έμφυλης βίας να μη μένει ατιμώρητο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Στα μέτρα στήριξης των γυναικών που έχουν υποστεί παρενόχληση ή κακοποίηση και στις σχεδιαζόμενες αλλαγές ώστε κανένα περιστατικό να μη μένει ατιμώρητο αναφέρεται σε συνέντευξη της στο ethnos.gr η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.
Όπως σημειώνει στην εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 μπορούν να απευθύνονται για συμβουλές τόσο τα ίδια τα θύματα, όσο και πρόσωπα από το κοντινό τους περιβάλλον που θέλουν να λάβουν οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας.
Η υφυπουργός εστιάζει στις νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων παρενόχλησης στους χώρους εργασίας αλλά και σε ευνοϊκές αλλαγές όσον αφορά στις γονικές άδειες. Παράλληλα αναφέρεται σε μια σειρά δράσεων που μπαίνουν σε ισχύ για τη στήριξη των εργαζόμενων γυναικών που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, μεταξύ των οποίων είναι και οι «Νταντάδες της Γειτονιάς».
Προστασία των γυναικών από την έμφυλη βία
- Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διαδοχικά κρούσματα βίας εις βάρος γυναικών. Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά και η πρόσφατη επίθεση σε καθαρίστρια στα Πετράλωνα ανοίγουν μια ευρύτερη συζήτηση για το πως μπορεί η πολιτεία να προλάβει ανάλογα περιστατικά. Υπάρχουν δομές που μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία; Θα υπάρξουν αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για την αυστηρότερη τιμωρία των δραστών;
Ο κύκλος της έμφυλης βίας, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει έρθει στο προσκήνιο με τον δραματικότερο τρόπο, είναι στο χέρι όλων μας να σπάσει. Απέναντι σε κάθε μορφή παρενόχλησης ή κακοποίησης, κοινωνία και πολιτεία οφείλουν να δρουν συμπληρωματικά, δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο πλέγμα πρόληψης, έγκαιρων καταγγελιών και αυστηρών ποινών για τους θύτες. Σήμερα, το Δίκτυο της ΓΓΔΟΠΙΦ περιλαμβάνει Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παρέχουν σε γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής και νομικής στήριξης, καθώς και Ξενώνες Φιλοξενίας, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους.
Η Πολιτεία έχει δημιουργήσει επίσης την εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και το e-mail [email protected], στα οποία μπορούν να απευθυνθούν για συμβουλές τόσο τα ίδια τα θύματα, όσο και πρόσωπα από το κοντινό τους περιβάλλον, που επιθυμούν να ενημερωθούν ή να λάβουν οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας. Στο ίδιο πλαίσιο, από την ελληνική κυβέρνηση δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα https://metoogreece.gr/, όπου συγκεντρώνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας, καθώς και οι δράσεις καταπολέμησής τους.
Σε ό,τι αφορά τον Ποινικό Κώδικα, δεδομένης της ανάγκης για αναμόρφωσή του, έχει ήδη συσταθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία εξετάζει τις απαιτούμενες διορθωτικές παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανένα περιστατικό δεν θα μένει ατιμώρητο.
Μέτρα για την αντιμετώπιση παρενόχλησης σε χώρους εργασίας
- Το κίνημα του #metoo έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες γυναίκες να καταγγείλουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης. Η συζήτηση αυτή - ξεκινώντας από καταγγελίες που έγιναν στο χώρο του θεάτρου - άνοιξε για τα καλά και στη χώρα μας. Πρόσφατα ψηφίστηκαν από τη Βουλή διατάξεις για την αντιμετώπιση φαινομένων παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Τι ακριβώς προβλέπει το νέο πλαίσιο και πως τελικά θα αντιμετωπιστούν ανάλογα περιστατικά και από εργοδότες;
Η προστασία γυναικών και ανδρών από τη βία και την παρενόχληση στον χώρο της εργασίας βρέθηκε στον πυρήνα των διατάξεων του εργασιακού νόμου, με τον οποίο άλλωστε κυρώθηκε και η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Με τον νέο εργασιακό νόμο, επίσης, προστατεύουμε όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος, ενώ η απαγόρευση της βίας και της παρενόχλησης δεν περιορίζεται στον φυσικό χώρο παροχής της εργασίας, αλλά καταλαμβάνει όλους τους χώρους εντός των οποίων μπορούν να εκδηλωθούν τέτοιες συμπεριφορές, όπως μετακινήσεις, επαγγελματικά ταξίδια ή επικοινωνίες που γίνονται κατά τη διάρκεια της εργασίας ή στα πλαίσια αυτής.
Παράλληλα, ενισχύονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών, οι οποίοι οφείλουν να προλαμβάνουν, να σταματούν και να αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης. Όταν ο δράστης, δε, είναι ο εργοδότης, προβλέπεται η άμεση επιβολή προστίμων και κυρώσεων έως και διακοπή της λειτουργίας σε περίπτωση υποτροπής. Μάλιστα για να μην φοβούνται οι εργαζόμενοι να καταγγέλλουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης, καθιερώνεται η απαγόρευση απόλυσης, αντιποίνων και δυσμενούς μεταχείρισης όχι μόνο των θιγομένων, αλλά και των καταγγελλόντων και των μαρτύρων.
To Συνέδριο Γονιμότητας και τα μέτρα στήριξης για τις γυναίκες
- Οι αντιδράσεις που υπήρξαν πρόσφατα για το «συνέδριο γονιμότητας» - το οποίο τελικά ακυρώθηκε- αποτέλεσαν έναυσμα για μια γενικότερη συζήτηση αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια εργαζόμενη γυναίκα. Ποια μέτρα στήριξης λαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, ώστε όσες γυναίκες το επιθυμούν να μπορούν να συνδυάζουν ευκολότερα την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή;
Η συμφιλίωση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, για πρώτη φορά στη χώρα, φεύγει από τη σφαίρα των ευχολογίων και κατοχυρώνεται μέσα από συγκεκριμένα μέτρα. Με το νέο εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, στηρίζουμε τις οικογένειες, εισάγουμε ρυθμίσεις που συμβάλλουν στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, που προστατεύουν τους γονείς από απολύσεις που σχετίζονται με τη χρήση προνομίων τους (πχ λήψη άδειας), αλλά και που αποδυναμώνουν τυχόν αντικίνητρα για την πρόσληψη των γυναικών.
Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται τόσο η άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές, η προστασία του νέου πατέρα από απόλυση για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού, η γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα και μάλιστα με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες, καθώς και οι άδειες φροντιστών και η επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας για 6 μήνες και στην υιοθεσία παιδιού.
Ταυτόχρονα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να στηρίξει τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς». Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς» εργαζόμενοι γονείς, μονογονείς ή και ανάδοχοι γονείς θα λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση για τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως δυόμισι ετών, είτε εντός της οικείας τους, είτε στο σπίτι κάποιου εκ των πιστοποιημένων παιδαγωγών-φροντιστών.
Με τα παραπάνω μέτρα στηρίζουμε τις γυναίκες που θέλουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους ή παράλληλα με τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους και ενισχύουμε τη γυναικεία απασχόληση.
Παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας υπάρχουν εργοδότες που επιλέγουν να αμείβουν τις γυναίκες - που έχουν τα ίδια προσόντα με τους άντρες συναδέλφους τους - με χαμηλότερους μισθούς. Πως μπορούν να εξαλειφθούν ή έστω να περιοριστούν οι ανισότητες και τα στερεότυπα στην αγορά εργασίας;
Οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται πολλές διακρίσεις στον εργασιακό χώρο, σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής τους πορείας. Έρχονται αντιμέτωπες με προκαταλήψεις και στερεότυπα τόσο κατά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας όσο και κατά την προσπάθειά τους για επαγγελματική ανέλιξη σε ανώτερες θέσεις. Εμείς οργανώνουμε ένα δίκτυο δράσεων που ενδυναμώνουν τη γυναικεία παρουσία και συμμετοχή στους επαγγελματικούς χώρους.
Υλοποιούμε το έργο SHARE για την παροχή Σήματος Ισότητας στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών για τα στελέχη τους ανεξαρτήτως φύλου. Παράλληλα προχωράμε στη δημιουργία του «Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες #GIL4W» που αναμένεται να βελτιώσει τη θέση των γυναικών στην επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία και στοχεύει στη συνεργασία κυβερνητικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και φορέων της αγοράς. Και δεν σταματάμε εδώ, αλλά προγραμματίζουμε κι άλλες δράσεις που ευνοούν την ισότιμη προώθηση των γυναικών και των ανδρών στην εργασία.
- Η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί φέτος σχεδόν 8 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πώς μπορεί αυτά τα χρήματα να συμβάλουν στον ουσιαστικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και να οδηγήσουν στην δημιουργία νέων -αλλά και καλά αμειβομένων- θέσεων εργασίας;
Tα χρήματα που αναμένεται να λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να αποτελέσουν μία σημαντική “ένεση” στην μετά Covid εποχή, αλλά και κινητήριο δύναμη για τον ουσιαστικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμάται ότι τα κονδύλια αυτά θα οδηγήσουν στη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα -σε ορίζοντα εξαετίας- θα προσθέσουν 7 μονάδες στο ΑΕΠ.
Στο Σχέδιο Ανάκαμψης εξάλλου περιλαμβάνεται σειρά δράσεων για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, τις ιδιωτικές επενδύσεις και την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Ιδιαίτερα, δε, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, προγραμματίζεται επίσης μέρος των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης να διατεθούν για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, για τη γυναικεία συμμετοχή στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, καθώς και για την επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε θέματα διαφορετικότητας.
3+2 προνόμια για εμβολιασμένους: Διασκέδαση 2 ταχυτήτων, QR code στα μαγαζιά
Μετάλλαξη Δέλτα: Κρούσματα σε εφήβους στην Ελλάδα, στο τραπέζι ο εμβολιασμός 15 – 18 ετών
Καιρός - ΕΜΥ: Καύσωνας με καταιγίδες την Κυριακή, πότε θα δροσίσει
ΔΝΤ: Γιατί έρχονται αυξήσεις 25% στις τιμές των τροφίμων
Το αντίο ενός θρύλου! Ανακοίνωσε ότι σταματάει το μπάσκετ ο Βασίλης Σπανούλης
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr