Οι «φωτιές» και οι «πυροσβέσεις» της επόμενης μέρας για την κυβέρνηση
Το briefing που δεν επανηλθε, ο τεχνοκράτης Σκέρτσος και ο προβληματισμός για τον Χρυσοχοΐδη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων αποτελεί την κεντρική προτεραιότητα σε αυτή τη φάση, ωστόσο παράλληλα στην κυβέρνηση έχει φουντώσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Ένα πακέτο στήριξης μπαίνει σε εφαρμογή για τους πληγέντες, ενώ στόχος είναι να ακολουθηθούν fast track διαδικασίες.
Φωτιά: Έρχεται κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων
Παράλληλα θα ανακοινωθεί ένα ευρύ σχέδιο για την αντιμετώπιση των δραματικών επιπτώσεων της πυρκαγιάς αλλά και της κλιματικής αλλαγής για τα οποία θα αξιοποιηθούν και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως δεν πρόκειται για μία εύκολη κατάσταση, καθώς οι πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται δεν περιμένουν γενικές υποσχέσεις αλλά θέλουν συγκεκριμένες δράσεις. Μόλις ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση και των τελευταίων εστιών πυρκαγιάς θα ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοση ευθυνών, ενώ όλο και πιο πιθανόν είναι να επιταχυνθεί ο ανασχηματισμός σε μία προσπάθεια να σταλεί μήνυμα φυγής προς τα εμπρός.
Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση τονίζει πως παρά τα πολλαπλά μέτωπα των πυρκαγιών σώθηκαν ανθρώπινες ζωές και δεν είναι τυχαίο πως δόθηκε βαρύτητα σε ένα σχέδιο εκκενώσεων περιοχών. Το μήνυμα που εκπέμπεται - με σχετικές αναφορές από τον Πρωθυπουργό- είναι πως τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται.
Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο υπάρχει ανακούφιση για το ότι δεν χάθηκαν ζωές στην προσπάθεια διαφυγής από το πύρινο μέτωπο, καθώς είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από το Μάτι. Ωστόσο οι αντιδράσεις - που καταγράφουν και οι τηλεοπτικές κάμερες - από πολίτες που έχασαν την περιουσία τους δείχνουν πως η κοινή γνώμη απαιτεί δραστικά μέτρα. Άλλωστε σχετικές αναφορές γίνονται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου το θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών κυριαρχεί.
Το κλίμα αυτό φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο η σχετική συζήτηση δεν μπορεί να ανοίξει επισήμως παρά μόνο αφού κριθεί η μάχη στα πύρινα μέτωπα. Δεν είναι τυχαίο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική. Αλλά όχι τώρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες τα κυβερνητικά στελέχη πήραν «μήνυμα» επιστροφής στην Αθήνα, ωστόσο σε αυτή τη φάση μπροστά βγαίνουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Η ενημέρωση γίνεται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ενώ δεν επανήλθε το briefing των δημοσιογράφων την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στα όσα έγιναν επί «γαλάζιας» διακυβέρνησης στο θέμα της πολιτικής προστασίας. Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει μπροστά ο κ. Σκέρτσος για να δώσει μια πιο τεχνοκρατική ανάλυση, καθώς κάτι ανάλογο έχει πράξει και για θέματα που σχετίζονται με την πανδημία.
Το ερώτημα είναι αν σε επόμενη φάση οι εξελίξεις στο μέτωπο των πυρκαγιών θα οδηγήσουν σε αλλαγές σε καίρια πόστα, με τα «φώτα» να στρέφονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επίσης θα εξεταστεί και ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο κρατικός μηχανισμός, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
Την ίδια στιγμή υπάρχει και θέμα με «γαλάζια» στελέχη στην τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως εκτός Αθηνών, που θα ήθελαν να σταλούν στις περιοχές τους περισσότερες δυνάμεις (π.χ. εναέριες) για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Πάντως το ζήτημα αυτό έχει πάρει περισσότερο εσωτερικές διαστάσεις και στην Πειραιώς εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει συνέχεια όταν αντιμετωπιστούν οι εστίες της φωτιάς.
Πέντε άξονες
Όσον αφορά στο κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, αυτό θα ξεδιπλωθεί σε πέντε βασικούς άξονες:
1.Ανακοίνωση ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων στήριξης για τους πολίτες που είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες ανακοινώσεις με φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις για τους πυρόπληκτους.
2. Δρομολόγηση γρήγορων διαδικασιών για την καταβολή των αποζημιώσεων, με έμφαση και στην ταχεία καταγραφή των ζημιών.
3. Αναδάσωση των περιοχών που έχουν καεί
4. Υλοποίηση - με αξιοποίηση και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης- αντιπυρικών αλλά και αντιπλημμυρικών έργων
5.Αναζήτηση πρόσθετων ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα σε αυτό το θέμα αναμένεται να επιχειρηθεί και η δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου με χώρες του Νότου.
Φωτιά στην Εύβοια: Κοκκίνισε ο ουρανός από τις φλόγες - Καίγονται χωριά
Εύβοια: Βίντεο από το πιλοτήριο Canadair που «βουτάει» στη φωτιά
Eπίθεση σε δημοσιογράφους του OPEN: «Η φρασεολογία των δραστών παραπέμπει σε φασίστες»
Φωτιά στην Αττική: Ό,τι απέμεινε από τα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι - Εικόνες μετά την πυρκαγιά
Φωτιές: Καταγγελίες κατοίκων για πλιάτσικο στα καμμένα - Αρπάζουν ό,τι βρουν από τα σπίτια
Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία - Αναφορές για νεκρούς
Γερμανία: Η στιγμή που το αυτοκίνητο πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά
Νέο βίντεο μετά τη φονική παράσυρση της Ράνιας: Ο 33χρονος Γάλλος μπαίνει σε μαγαζί και λέει «σκότωσα τον πατέρα μου»
Δολοφονήθηκε ράπερ στη Σουηδία, την ώρα που έκανε live μετάδοση - Σοκαριστικό βίντεο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr