ΚΙΝΑΛ: Η διαγραφή Θεοχαρόπουλου & ο εμφύλιος των Παπανδρέου
?ιεγράφη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επειδή τάσσεται µε το «ναι»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Καταλύτης ραγδαίων εξελίξεων στην Κεντροαριστερά αποδεικνύεται η Συµφωνία των Πρεσπών, αφού σε τροχιά «ανατροπών» και ανακατατάξεων εισέρχεται µετά το Ποτάµι και το Κίνηµα Αλλαγής.
Η «διαγραφή» του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Οµάδα της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, ο «εµφύλιος» των Παπανδρέου, η οιονεί διάσπαση της ∆ΗΜΑΡ και η αιφνιδιαστική απόφαση της Φώφης Γεννηµατά να συγκαλέσει έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του Κινήµατος Αλλαγής τον Μάρτιο δεν είναι παρά τα πρώτα δείγµατα για τον νέο κύκλο σκληρών «ενδοοικογενειακών» συγκρούσεων, που ξεκινά στην Κεντροαριστερά και µάλιστα στο… παρά πέντε των κρίσιµων εκλογικών αναµετρήσεων.
Από το βράδυ της περασµένης Πέµπτης -όταν η κυρία Γεννηµατά προανήγγειλε επί της ουσίας τη «διαγραφή» του αρχηγού της ∆ΗΜΑΡ- άρχισε στην πραγµατικότητα να ξετυλίγεται ταχύτατα το «κουβάρι». Η µεν Χαριλάου Τρικούπη προεξόφλησε στις αναλύσεις της το «ναι» στις «Πρέσπες» του Θανάση Θεοχαρόπουλου, όπως και τη «διαγραφή» του, εφόσον, όπως έλεγαν στελέχη, δικαιωθούν οι προβλέψεις τους. Η δε ∆ΗΜΑΡ «προεξόφλησε» επίσης τον… µίνι διχασµό της Κεντρικής Επιτροπής – όπερ και εγένετο, αφού το τελικό αποτέλεσµα ήταν 29 υπέρ της Συµφωνίας, 22 υπέρ της «αποχής» και 2 ψήφοι πήγαν στο λευκό και στο άκυρο.
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι στο διάστηµα που µεσολάβησε έγιναν ένθεν κακείθεν προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσµα και να πειστεί ο Θ. Θεοχαρόπουλος να κάνει πρώτο το βήµα υπέρ µιας συµβιβαστικής λύσης, όπως θα ήταν η «αποχή» από την ψηφοφορία στη Βουλή. Τελικά ο αρχηγός της ∆ΗΜΑΡ προτίµησε να επιµείνει στην απόφασή του, την οποία και περιέγραψε στην Κεντρική Επιτροπή.
Αιχµές κατά Γεννηµατά
«Οι διαφορετικές προσεγγίσεις, και µάλιστα σε εθνικά θέµατα, δεν µπορεί να αντιµετωπίζονται υπό την απειλή συνεπειών» τόνισε µε την οµιλία του στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ ο κ. Θεοχαρόπουλος, αφήνοντας σαφείς αιχµές εναντίον της προέδρου του ΚΙΝΑΛ µε την εξής επισήµανση: «Δεν είναι δυνατόν να µη γίνονται σεβαστές οι θέσεις των κοµµάτων που συγκροτούν το Κίνηµα Αλλαγής, ειδικά απ’ όσους υποστήριξαν τη διατήρηση της πολυκοµµατικότητας».
Μάλιστα στη συνέχεια ο κ. Θεοχαρόπουλος επικαλέστηκε σαφή θέση υπέρ της επίλυσης του «Μακεδονικού» του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος µε τη συνέντευξή του στην «Εφηµερίδα των Συντακτών» άναψε νέες φωτιές αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ αλλά και «εµφύλιο» στους Παπανδρέου. Και αυτό διότι ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Παπανδρέου, έσπευσε να ταχθεί «απέναντι» στην άποψή του και «δίπλα» σε εκείνη της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας: «Εχω σοβαρές επιφυλάξεις µε τις προβλέψεις της Συµφωνίας των Πρεσπών και άρα συµµερίζοµαι πλήρως τους χειρισµούς της Φώφης Γεννηµατά και τις αποφάσεις των οργάνων του ΚΙΝΑΛ για τη µη υπερψήφισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο».
«Εµφύλιος» των Παπανδρέου, µε τον Γιώργο να είναι υπέρ της έγκρισης και τον Νίκο υπέρ της απόρριψης
Τόσο η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, όσο και το κόµµα του Γιώργου Παπανδρέου προτίµησαν να κρατήσουν χαµηλούς τόνους και να εκτονώσουν την ένταση, έµπειρα στελέχη ωστόσο υπογράµµιζαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε πίσω προτίθεται να κάνει από τις πολιτικές του θέσεις -και ειδικά για το «Μακεδονικό»- ούτε και να κινηθεί αγνοώντας τις προφανείς σκοπιµότητες περί εργαλειοποίησης της Συµφωνίας από την κυβερνητική πλευρά.
Οµως η απόφαση της κυρίας Γεννηµατά να ανακοινώσει έκτακτο Συνέδριο, µε στόχο τη µετεξέλιξη του πολυκοµµατικού σε ενιαίο φορέα, µπορεί να σηµάνει ένα νέο
σκληρό «µπρα ντε φερ» της Χαριλάου Τρικούπη µε το κόµµα Παπανδρέου -το οποίο εντάχθηκε στο ΚΙΝΑΛ µετά τη συµφωνία για τη διατήρηση της κοµµατικής οντότητας του ΚΙ∆ΗΣΟ.
Επιστροφή του... ΠΑΣΟΚ
Αλλα έµπειρα στελέχη εκτιµούν ότι η πορεία προς το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ θα αποκτήσει χαρακτηριστικά... επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στις επάλξεις µέσω του ενιαίου φορέα, καθώς ως βασικός πυλώνας του ΚΙΝΑΛ διαθέτει σαφώς µεγαλύτερη δυναµική και απήχηση στην οργανωµένη βάση. Υπέρ της µετεξέλιξης του ΚΙΝΑΛ σε ενιαίο φορέα τάσσεται και η ∆ΗΜΑΡ, που θα συζητήσει άµεσα τα της πορείας της µετά τη διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου, ο οποίος, σύµφωνα µε το ΚΙΝΑΛ, µε τη στάση του υπέρ της υπερψήφισης της Συµφωνίας «εξ αντικειµένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασµούς του και δεν µπορεί να γίνει αποδεκτή». «Η στάση της ∆ΗΜΑΡ υπηρετεί µόνο τα εθνικά συµφέροντα. Οι προοδευτικοί κεντροαριστεροί πολίτες µπορούν να κρίνουν. Κρίµα» σχολίασε αµέσως µετά η ∆ΗΜΑΡ.
Η «επόµενη µέρα» αρχίζει σε κάθε περίπτωση για το ΚΙΝΑΛ µε την οργάνωση του Συνεδρίου τον Μάρτιο, η διεξαγωγή του οποίου εδράζεται στην προϋπόθεση συγκατάθεσης των κοµµάτων που το απαρτίζουν να αυτοδιαλυθούν και να εκλέξουν από κοινού τα στελέχη των νέων οργάνων. Θα συµφωνήσουν να βάλουν «λουκέτο» (κατ’ αρχάς) το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙ∆ΗΣΟ και η ∆ΗΜΑΡ για να ιδρύσουν στη συνέχεια τον νέο ενιαίο φορέα; Πρόκειται για το ερώτηµα που προκαλεί από χθες το βράδυ λεπτοµερείς αναλύσεις µεταξύ στελεχών του ΚΙΝΑΛ...
Στο Ποτάµι, εν τω µεταξύ, το αλαλούµ συνεχίζεται. Παρότι οι κ. Αµυράς και Ψαριανός είχαν συνταχθεί µε την απόφαση του Πολιτικού Συµβουλίου της περασµένης Πέµπτης να παραµείνουν εντός της ΚΟ και να ψηφίσουν κατά συνείδηση, χθες αιφνιδίασαν προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την αποχώρησή τους από το κόµµα του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει αυτήν την εξέλιξη.
Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr