Κυβέρνηση: Το δύσκολο φθινόπωρο - Προσφυγικό, πανδημία και οικονομία τα βασικά «μέτωπα»
Ρευστό τοπίο, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για ένα δύσκολο φθινόπωρο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ένα εκρηκτικό μείγμα καλείται να διαχειριστεί μέσα στο φθινόπωρο η κυβέρνηση, καθώς μία σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής ζητούν λύση. Καμπανάκι έχει χτυπήσει για την πορεία της πανδημίας, ενώ δεδομένο είναι πως η «εύθραυστη» λόγω COVID οικονομία δεν μπορεί να επιστρέψει σε καραντίνα. Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν - με τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ - θα δημιουργήσουν νέες προσφυγικές ροές και γεννάται το ερώτημα αν θα επιχειρηθεί εκ νέου εργαλειοποίηση του θέματος από την Άγκυρα.
Πρόκειται για ένα ρευστό τοπίο, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για ένα δύσκολο φθινόπωρο και τη μάχη να δίνεται σε πολλά μέτωπα. Το πιο πρόσφατο μέτωπο δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό, καθώς -μετά από μια σχετικά ήρεμη περίοδο - το θέμα επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.
Νέα δεδομένα στο Αφγανιστάν
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τα νέα δεδομένα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση. Το κρίσιμο στοίχημα σε αυτή τη φάση είναι όλες οι χώρες της Ε.Ε. να δεχθούν πρόσφυγες και να μην περιοριστούν σε γενικόλογες αναφορές, μεταθέτοντας την ευθύνη στις χώρες υποδοχής.
Από εκεί και πέρα κρίσιμη είναι η στάση που θα τηρήσει η Άγκυρα το επόμενο διάστημα και το κατά πόσο θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να αποκομίσει ευρωπαϊκά ανταλλάγματα. Πάντως έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση αναμένεται να υπάρξει στήριξη στην Τουρκία για να μετριαστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε χθες πως η χώρα του θέλει να εργαστεί από κοινού με το Πακιστάν για μια σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν προκειμένου να ανακόψει συρροή προσφύγων από την χώρα χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του.
Η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των Αφγανών που θα θελήσουν να φύγουν από την χώρα τους λόγω των εξελίξεων (οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500.000). Είναι ενδεικτική η χθεσινή ανάρτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου, που μιλά για ήττα της Δύσης και σημειώνει «εγρήγορση για την Ελλάδα. Σε περίπου ένα μήνα θα είναι αισθητός ο πρώτος μεταναστευτικός αντίκτυπος στην ευρύτερη περιοχή μας».
Πανδημία και μέτρα
Το δεύτερο μέτωπο που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση δεν είναι άλλο από την πανδημία και μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα «τρέξουν» το φθινόπωρο. Οι ανακοινώσεις αυτές θα αφορούν στον αριθμό των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους (ήδη έχει γίνει γνωστό ότι οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν δύο τεστ εβδομαδιαίως) αλλά και τον τρόπο λειτουργίας κλειστών χώρων σε εστίαση, διασκέδαση κ.α. (που αναμένεται να λειτουργήσουν αμιγώς για εμβολιασμένους).
Υπενθυμίζεται πως σήμερα λήγει η προθεσμία που είχε δοθεί στο προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων για να εμβολιαστούν και όσοι δεν το έχουν πράξει θα μπουν σε αναστολή (εκτός αν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι υγείας). Σειρά θα πάρει το υγειονομικό προσωπικό - με τη σχετική προθεσμία να λήγει την 1η Σεπτεμβρίου - ενώ το κατά πόσο ανάλογα μέτρα θα επεκταθούν σε άλλους κλάδους εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας.
Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων το τελευταίο δίμηνο αλλά και η υποχώρηση του ρυθμού των εμβολιασμών- ενδεχομένως και λόγω της θερινής ραστώνης - έχουν σημάνει συναγερμό. Δεδομένο είναι πως δεν θα έχει χτιστεί τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο, ενώ οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για περαιτέρω άνοδο των κρουσμάτων το Σεπτέμβριο όταν οι εκδρομείς του Αυγούστου θα επιστρέψουν στο κλεινόν άστυ.
Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση προχωρά βήμα - βήμα, καθώς ακόμα δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας (αν και καταγράφεται μια αύξηση των διασωληνωμένων). Πάντως το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε λουκέτα και σε απώλεια θέσεων εργασίας.
Αισιόδοξα μηνύματα από τον τουρισμό
Τα μέχρι τώρα στοιχεία από την πορεία του τουρισμού είναι αισιόδοξα και το Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χαθεί το θετικό momentum για την οικονομία. Άλλωστε στόχος είναι το Σεπτέμβριο από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις, με έμφαση στη μεσαία τάξη.
Σε αυτή τη φάση βαρύτητα δίνεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη στήριξη των πυροπλήκτων και η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 18 Αυγούστου. Στόχος είναι μέσα στο μήνα να ξεκινήσει η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων, ενώ έχουν ήδη γίνει 1.725 αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο.
Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Σταύρο Μπένο, που έχει τεθεί επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας. Παράλληλα αναμένεται την Πέμπτη ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου να κάνει το πρώτο briefing στους δημοσιογράφους.
Αφγανιστάν: Η επόμενη ημέρα μετά την κατάληψη από τους Ταλιμπάν - Σκηνές χάους σε Καμπούλ
Αφγανιστάν: Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν έκανε παρέμβαση στο BBC - Δεν απέρριψε εκτελέσεις
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr