Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν για Αφγανιστάν: Στο επίκεντρο το προσφυγικό
Επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κρίση στο Αφγανιστάν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής 20 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κρίση στο Αφγανιστάν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση. Η Αθήνα επικεντρώνεται στη δήλωση που έκανε την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν, που σχολίασε πως δε θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα που έχει αναλάβει μεγάλο βάρος καθώς αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. -και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία- όπως επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.
Μισή ώρα κράτησε η επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν
Στη συνομιλία που διήρκησε περίπου 30 λεπτά και έγινε σε θετικό κλίμα, οι δύο ηγέτες φέρεται ότι συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες άμεσης γειτονίας με το Αφγανιστάν με σκοπό να μην απομακρυνθούν οι πρόσφυγες πολύ μακριά από τις εστίες τους.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν και για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς και οι δύο χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με ακραία καιρικά φαινόμενα.
Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά – είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ, σημείωναν επίσης κυβερνητικές πηγές.
Οικονόμου: Η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση στις πύλες εισόδου
Την ίδια στιγμή η Αθήνα παραμένει σε συνεχή επαφή με την Ευρώπη και τονίζει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μία ενιαία γραμμή στο θέμα του προσφυγικού.
Η κυβέρνηση τονίζει ότι θέλει να αποτραπεί με κάθε τρόπο η εργαλειοποίηση για δεύτερη φορά του μεταναστευτικού από την Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο για προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν και τόνισε ότι η κυβέρνηση ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή στάση, καθώς και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η ΕΕ δε θα ανεχτεί την εργαλειοποίηση του οποιοδήποτε ζητήματος.
«Οι δυνάμεις αποτροπής είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου. Δεν θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015, ούτε σε πύλες εισόδου, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές ούτε στους αστικούς ιστούς… Η Ελλάδα δεν θα ξαναυπάρξει ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.
Σε ετοιμότητα η Αθήνα - Στήνει τείχη στον Έβρο
Την ίδια στιγμή, σε απόλυτη επαγρύπνηση βρίσκεται η Αθήνα στήνοντας τείχη άμυνας και οργανώνοντας τις κινήσεις της στο επιχειρησιακό πεδίο, με τη θωράκιση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της απέναντι στον κίνδυνο μιας επαπειλούμενης προσφυγικής κρίσης. Μάλιστα σήμερα, Παρασκευή οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνοδευόμενοι από τους αρχηγούς του στρατού Κωνσταντίνο Φλώρο και της Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκη, βρέθηκαν σε φυλάκια και μονάδες στον Έβρο και επιθεώρησαν την κατάσταση στη μεθόριο.
Σε φάση ολοκλήρωσης είναι ο φράχτης που κατασκευάζεται στο Έβρο σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όπως μετέδωσε το ethnos.gr, το έργο μήκους 27 χιλιομέτρων έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ σύντομα θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις.
Ο χαρακτήρας του έργου είναι αμυντικός, αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) 5 μέτρων. Το πάνω μέρος του φράχτη (1,25 μ.) είναι λεία λαμαρίνα με αντι-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές με αγκαθωτή κοντσερτίνα. Το κιγκλίδωμα στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνονται σε 6 μέτρα βάθος καθώς οι περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα.
Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν: Τι θα ζητήσει η Αθήνα - Συναγερμός στον Έβρο
Κορονοϊός - Μέτρα: Μόνο εμβολιασμένοι σε εσωτερικούς χώρους και σκέψεις για μάσκες παντού
Μαγιορκίνης: Εικόνες – σοκ από τις βλάβες στους πνεύμονες υγιών ανηλίκων
Κορονοϊός: 768 κρούσματα σε Αττική, 376 σε Θεσσαλονίκη, 340 σε Κρήτη - Η κατανομή
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr