Ιστορική τομή το νέο υπουργείο: Τι σημαίνει ο διαχωρισμός Αστυνομίας με Πυροσβεστική
Πώς σχολιάζουν στελέχη της Πυροσβεστικής και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι τη νέα εποχή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Έξι ημέρες μετά από την πυροδότηση πολιτικής θύελλας λόγω της άρνησης του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη να αναλάβει ως υπουργός της Νέας Δημοκρατίας στο νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πρώην Επιτρόπος Χρήστος Στυλιανίδης ανακοινώθηκε σήμερα ότι θα αναλάβει τα ηνία ενώ στη θέση του υφυπουργού θα βρίσκεται ο πτέραρχος ε.α. Ευάγγελος Τουρνάς.
Η απόφαση δημιουργίας του συγκεκριμένου υπουργείου αποτελεί μία ιστορική τομή για τη χώρα μας, αφού για πρώτη φορά η Πυροσβεστική Υπηρεσία διαχωρίζεται σε επίπεδο υπουργείου από την Αστυνομία
Όπως σχολιάζουν στο ethnos.gr ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής «από το 2009 μέχρι σήμερα τη μία ήμασταν στο Υπουργείο Εσωτερικών, την άλλη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που μετά ονομάστηκε ξανά ως Προστασίας του Πολίτη και τούμπαλιν. Αυτό βέβαια συμβαίνει τα τελευταία πολλά χρόνια και πριν το 2009, αλλά πάντα ήμασταν μαζί με την Αστυνομία». Πιο αναλυτικά, το 2009 η Πυροσβεστική «έφυγε» από το Υπουργείο Εσωτερικών και μέχρι το 2014 η διαχείρισή της ήταν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο είχε ιδρυθεί στις 7 Οκτωβρίου 2009 επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ με υπουργό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος μετά τον ανασχηματισμό παρέδωσε την... σκυτάλη στον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.
«Η Πυροσβεστική ήταν... μπαλάκι»
Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές του Διαδικτύου, το 2009 το συγκεκριμένο υπουργείο είχε απορροφήσει υπηρεσίες που αποσπάστηκαν από τα Υπουργεία Εσωτερικών (Γενικές Γραμματείες Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας) και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και Λιμενικό Σώμα). Στις 27 Ιανουαρίου 2015, όμως, καταργήθηκε και συγχωνεύθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στις αρμοδιότητες του Υπουργείου περιλαμβάνονταν η εσωτερική ασφάλεια, η καταπολέμηση του εγκλήματος, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η ασφάλεια των συνόρων και η διαχείριση της μη νόμιμης μετανάστευσης. Στο ίδιο Υπουργείο υπάγονταν η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Μετά από σχεδόν τρία χρόνια, το 2018, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανασυστάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργό τον Παναγιώτη Σκουρλέτη. Από σήμερα και για πρώτη φορά στην ιστορία της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, οι δύο Υπηρεσίες διαχωρίζονται οριστικά.
«Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τουλάχιστον τα τελευταία 12 χρόνια η Πυροσβεστική ήταν κάτι σαν… μπαλάκι σε υπουργεία και σε έναν βαθμό αυτό αποδιοργάνωνε τις όποιες προσπάθειες να γίνει μία Υπηρεσία - πρότυπο. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, πάντοτε όλοι μας δίναμε και θα δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν σημαντικά πράγματα προς το καλό», λένε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής.
Υπαρχηγός Πυροσβεστικής: «Δεν νοείται να βρίσκονται Πυροσβεστική και Αστυνομία σε διαφορετικά Υπουργεία»
Εντούτοις, της απόψεως ότι Αστυνομία και Πυροσβεστική δεν νοείται να βρίσκονται σε διαφορετικά υπουργεία υπεραμύνεται ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός Ειδικός Ερευνητής και Δικαστικός Πραγματογνώμονας Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Όπως τονίζει στο ethnos.gr «με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του ανασχηματισμού και την σύσταση του νέου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο οποίο θα υπάγεται πλέον το Πυροσβεστικό Σώμα είναι η πρώτη φορά από συστάσεως της υπηρεσίας που διαχωρίζεται η Αστυνομία με την Πυροσβεστική και αυτονομείται υπό την Πολιτική Προστασία. Αυτή η κίνηση έχει και τα θετικά και τα αρνητικά της».
«Στα θετικά είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός υπουργείου που διαχειρίζεται τις φυσικές καταστροφές. Και η Πυροσβεστική αποτελεί τον κυριότερο επιχειρηματικό βραχίονα της πολιτικής προστασίας. Όμως, πολιτική προστασία χωρίς την συνύπαρξη και της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι από τις κυριότερες δυνάμεις της, δεν νοείται», συνεχίζει. Και υπογραμμίζει: «Επίσης, σημαντικές δυνάμεις της πολιτικής προστασίας αποτελούν τόσο η δασική υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και η ΕΜΥ. Κατά τη γνώμη μου οι αναγκαίοι φορείς πολιτικής προστασίας, μαζί με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, πρέπει να συνυπάρχουν σε ένα υπουργείο και όχι σε πολλά διαφορετικά, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρξει ενιαία πολιτική στα ζητήματα πολιτικής προστασίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστάθηκε για πρώτη φορά το 1995 σε εμβρυώδη κατάσταση και ανασυγκροτήθηκε το 2002. Έχει, λοιπόν, ζωή 26 ετών και η κλιματική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα μας εδώ και 50 χρόνια».
Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι: Το νέο υπουργείο θα λύσει πολλές παθογένειες του παρελθόντος
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πυροσβεστών εκτιμούν, ωστόσο, ότι το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο οποίο περνά πια και αυτονομείται η Πυροσβεστική θα λύσει πολλές παθογένειες του παρελθόντος. Όπως δηλώνει στο ethnos.gr ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος: «Τα προηγούμενα πολλά χρόνια είναι γεγονός ότι ήμασταν μονίμως σε δεύτερη μοίρα από την Αστυνομία, γιατί ο κάθε υπουργός έδινε περισσότερη σημασία στο κομμάτι της Αστυνομίας, παρά σε αυτό της Πυροσβεστικής».
«Ήδη, τα τελευταία δύο χρόνια με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχουν βελτιωθεί σημαντικά στο κομμάτι των οικονομικών. Όπως ανακοίνωσε πριν από το καλοκαίρι και τις καταστροφικές πυρκαγιές ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς έχουν εγκριθεί 1,7 δισ. ευρώ για αλλάξει το ένα τρίτο του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων. Αυτή τη στιγμή, 30% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι ηλικίας άνω των 35 ετών και πολλά από αυτά έχουν γράψει εκατοντάδες χιλιόμετρα. Και για την αλλαγή του εναέριου στόλου έχει εγκριθεί εδώ και λίγους μήνες, παράλληλα, κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», προσθέτει.
Και καταλήγει: «Ως συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι η δουλειά μας είναι να ζητάμε καινούργια μέσα τόσο ατομικής προστασίας (φόρμες, εξοπλισμό), αλλά και καινούργια πυροσβεστικά οχήματα και πιο εξελιγμένα εναέρια μέσα. Πιστεύω ότι ένα νέο υπουργείο στο οποίο η Πυροσβεστική θα είναι προτεραιότητα θα βοηθήσει στο να ακούγονται και να επιλύονται άμεσα τα προβλήματά μας. Το κάθε τί νέο φοβίζει, ας ελπίσουμε ότι όλοι μας θα δουλέψουμε για το καλό της χώρας και οι Έλληνες πυροσβέστες θα θωρακιστούμε με τα μέσα που πρέπει και έχουν ανάγκη να είναι εξοπλισμένοι. Είναι ένα πάγιο αίτημά μας και διαχρονικό και ευελπιστούμε ότι με αυτή την κίνηση του νέου υπουργείου η καινούργια αντιπυρική περίοδος (Μάιος 2022-Οκτώβριος 2023) θα μας βρει θωρακισμένους και δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες».
«Μαϊμού» εμβολιασμοί στην Καρδίτσα: Πόσοι έχουν ταυτοποιηθεί – Τι ψάχνουν οι αρχές
Εμβόλιο: Προ των πυλών και η τρίτη δόση – Ποιοι θα την κάνουν – Τι είπε ο Σκέρτσος
Καιρός: Νέα επιδείνωση από την Τετάρτη – Πρόγνωση Μαρουσάκη
Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr