Ελληνοτουρκικά: Επανεκκίνηση διερευνητικών επαφών - Τα μηνύματα της Αθήνας και η «στριμωγμένη» Άγκυρα
oι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας ετοιμάζονται για τον 63o γύρο των διερευνητικών επαφών - Ψηλά στην ατζέντα το μεταναστευτικό - Συμμαχίες αναζητά η Τουρκία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Μία παρτίδα… πόκερ για δυνατούς παίκτες θυμίζουν τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η συμφωνία με τη Γαλλία αποτελεί το δυνατό χαρτί της Αθήνας και η Άγκυρα αναζητά τρόπο να περιορίσει τις «απώλειες». Πάντως οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν έχουν καταρρεύσει και έτσι την επόμενη εβδομάδα - πιθανότατα την Τρίτη- οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας ετοιμάζονται για τον 63o γύρο των διερευνητικών επαφών.
Ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά, ωστόσο γίνεται ένα βήμα για την βελτίωση του κλίματος καθώς έχουν μεσολαβήσει έξι μήνες από την τελευταία συνάντηση. Να σημειωθεί πως από την ελληνική πλευρά αναμένεται και αυτή τη φορά να δώσει το παρών ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν στα υπόλοιπα πρόσωπα.
Την ίδια στιγμή ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά μεν συμμάχους στη διεθνή σκηνή - χθες βρέθηκε στη Ρωσία - αλλά δεν δείχνει διατεθειμένος να χαμηλώσει τους τόνους. Επισήμως αποφεύγονται τα σχόλια για την ελληνογαλλική συμφωνία, με την Άγκυρα να συνεχίζει πάντως την εμπρηστική ρητορική αλλά και τις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου.
Από την πλευρά της η Αθήνα εκπέμπει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Ως προς την Τουρκία αυτό που επισημαίνεται είναι πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε πολλά θέματα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει τρόπος επίλυσης αυτών των διαφορών μέσω διαλόγου. Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών, ωστόσο σημειώνει πως «θα υπερασπιστούμε τα εδάφη μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και για να το πράξουμε χρειαζόμαστε μια ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που επισημαίνεται είναι πως η συμφωνία με την Γαλλία ενισχύει το υφιστάμενο πλέγμα συμμαχιών της Ελλάδας, ενώ παράλληλα λειτουργεί συμπληρωματικά στο NATO (δίχως να υπονομεύει ή να υποβαθμίζει την ευρω-ατλαντική συμμαχία). Ωστόσο υπάρχει ένα θέμα: το NATO δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν το Άρθρο 5 περί συλλογικής ασφάλειας -που ορίζει ότι η επίθεση εναντίον ενός μέλους ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων- εφαρμόζεται σε περίπτωση που ο επιτιθέμενος αποτελεί μέρος της Συμμαχίας. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο Athens Democracy Forum πως «υποχρέωση μου είναι να υπερασπιστώ τη χώρα μου και να συγκροτήσω τις απαραίτητες συμμαχίες, πέρα και πάνω από τις ρυθμίσεις ασφαλείας που έχουμε ήδη. Έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι έχουμε την δυνατότητα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Αλλά, ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προσθέτουμε πόρους στη διατλαντική μας συμμαχία» .
Όσον αγορά στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση μιλά για πενταετή διάρκεια (υπενθυμίζεται πως από το State Department) είχε γίνει αναφορά σε επ´ αόριστον συμφωνία). Στις 14 του μήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στις ΗΠΑ και θα συναντήσει τον αμερικανό ομόλογο του Αντονι Μπλίνκεν, οπότε και - εκτός απροόπτου- θα μπουν οι τελευταίες «πινελιές».
Ψηλά στην ατζέντα το μεταναστευτικό
Τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας στο μεταναστευτικό παρακολουθεί η Αθήνα, που δεν θέλει να αναβιώσουν μνήμες του 2015. Ο πρωθυπουργός σήμερα θα επισκεφθεί τη Σάμο και το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και θα στείλει «μηνύματα» προς την Άγκυρα.
Στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως ο αριθμός των ατόμων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί σχεδόν κατά 90% μέσα σε δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε συνέντευξη του στο ethnos.gr είχε υπογραμμίσει πως οι διαμένοντες στα νησιά δεν ξεπερνούν τους 5000, ενώ συνολικά σε όλη τη χώρα είναι 42.000 (δηλαδή καταγράφεται μια μείωση 49% σε σχέση με τις αρχές του 2020).
Ωστόσο αυτό που τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως πρέπει η Τουρκία να κάνει περαιτέρω βήματα και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Για παράδειγμα να κάνει μια κίνηση και να δεχτεί τις επανεισδοχές ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί (υπολογίζεται πως πρόκειται για 2000 ακόμα που είναι στα νησιά).
Παράλληλα ο πρωθυπουργός στο Athens Democracy Forum μίλησε χθες και για έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες χώρες θεωρούν ότι αυτό δεν αποτελεί ούτε στο ελάχιστο δικό τους πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα σημείωσε πως είναι άδικο το γεγονός πως οι ανατολικές χώρες ρίχνουν όλο το βάρος στα κράτη της πρώτης γραμμής και μίλησε για την ανάγκη αλληλεγγύης.
Συμμαχίες αναζητά η Τουρκία
Να αποφύγει τη διπλωματική απομόνωση επιδιώκει η Άγκυρα, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει την εμπρηστική ρητορική. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ κάθε άλλο παρά ρόδινες είναι, με τον Τούρκο πρόεδρο να μην καταφέρνει να συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν στο ταξίδι που έκανε στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τώρα αναμένει να γίνει συνάντηση στη Ρώμη, όπου στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος G20.
Στο μεταξύ ο τούρκος πρόεδρος συνεχίζει το άνοιγμα στην Ρωσία και χθες συναντήθηκε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο Σότσι. Δίνοντας ένα στίγμα των επόμενων κινήσεων του είπε πως η Τουρκία - μετά και τους S 400 - εξετάζει περαιτέρω κοινά βήματα με την Ρωσία στην αμυντική βιομηχανία, σε τομείς που περιλαμβάνουν τα μαχητικά αεροπλάνα και τα υποβρύχια. Μάλιστα ανέφερε πως στη συνάντηση πρότεινε να δουλέψουν οι δύο χώρες για την κατασκευή άλλων δύο πυρηνικών εργοστασίων.
Την ίδια στιγμή το φιλοευρωπαϊκό κουστούμι που επιχείρησε να φορέσει ο κ. Ερντογάν μάλλον αποδείχθηκε στενό. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου υπήρξαν … μαθήματα στην Ευρώπη πως δεν την συμφέρει «να αγνοεί τις καλοπροαίρετες θέσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και για το προσφυγικό στηρίζοντας τις μονομερείς και εχθρικές ενέργειες της Ελλάδας και της Κύπρου».
Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Τι οδήγησε στην έκρηξη κρουσμάτων – Τι λέει ο Καπραβέλος στο ethnos.gr
Καιρός: Φθινοπωρινό σκηνικό με βροχές και καταιγίδες – Πέφτει η θερμοκρασία
Σοβαρό τροχαίο στον Κηφισό – Μετ’ εμποδίων η κυκλοφορία
Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr