Τριμερής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου: Τα μηνύματα σε Τουρκία
Αθήνα, Κάιρο και Λευκωσία επαναβεβαίωσαν τις στενές τους σχέσεις, υπογράφοντας μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης μέσω καλωδίου από την Αίγυπτο με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σαφή μηνύματα στην Τουρκία έστειλαν οι ηγέτες Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου κατά τη διάρκεια της 9ης τριμερούς Συνόδου που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα.
Αθήνα, Κάιρο και Λευκωσία επαναβεβαίωσαν τις στενές τους σχέσεις, υπογράφοντας μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης μέσω καλωδίου από την Αίγυπτο με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα.
«Από την πλευρά της η Ελλάδα δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις της. Θωρακίζει την άμυνα της με συμφωνίες πάντα υπό το φως του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το μήνυμα αποφασιστικότητας που έστειλε ο πρωθυπουργός αλλά και οι ηγέτες της Αιγύπτου και της Κύπρου είχε αποδέκτη την Τουρκία.
Η 9η τριμερής σύνοδος κορυφής ολοκληρώθηκε στην Αθήνα και πέραν της πολυεπίπεδης συνεργασίας, οι αναφορές των ηγετών στις Τουρκικές πρακτικές ήταν σαφείς.
«Δείξαμε το δρόμο για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας και καλής γειτονίας μακριά από λογικές επιβολής, μονομερούς αυθαιρεσίας, πολιτικής κανονιοφόρων και απειλών πολέμου», διαμήνυσε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεσή τους. Ο φιλόδοξος στόχος όμως που περιέγραψε ο πρόεδρος της Αιγύπτου είναι ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Αίγυπτο για υγροποίηση, για να φτάνει με πλοία στην Ελλάδα για διανομή.
Οι αναφορές Σίσι στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων με βάση τη διεθνή Νομιμότητα αφορούσαν και πάλι την Τουρκία
«Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε ώστε να υπάρξει η ίδρυση ενός αγωγού μεταφοράς από το οικόπεδο Αφροδίτη, πράγμα το οποίο συνάδει με τις μεγάλες φιλοδοξίες για την ίδρυση ενός φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την αξιοποίηση των αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες που συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο το οποίο σέβεται την κυριαρχία όλων των χωρών επί των φυσικών τους πόρων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φατάχ Αλ Σίσι.
Η παρενόχληση του ερευνητικού NAUTICAL GEO, οι εργασίες στα Βαρώσια αλλά και η εκχώρηση κατεχόμενου Κυπριακού εδάφους στο Ριζοκάρπασο για κατασκευή τουρκικής ναυτικής βάσης ήταν τα σημεία που καυτηρίασε ο προεδρος της Κύπρου, δηλώνοντας: «μια αναθεωρητική πολιτική που θέλει η «γαλάζια πατρίδα» όπως ισχυρίζεται ο κ. Ερντογάν, να ελέγχει όχι μόνο την περιοχή αλλά και πέραν αυτής».
Από τις συζητήσεις των ηγετών δεν έλειψαν τα τεκταινόμεντα σε Συρία και Λιβύη.
Κορονοϊός: 3.739 κρούσματα σήμερα, 29 θάνατοι, 356 διασωληνωμένοι
Rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε ιδιωτικό τομέα - Το ΦΕΚ με τα μέτρα
Τραγωδία στην Κρήτη: Πέθανε από πνιγμό μπροστά στα εγγόνια του
Μπαχτσελί: Ύπουλη και κρυφή η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας - Οι ΗΠΑ πολιορκούν την Τουρκία
Νέα σελίδα στον πόλεμο της Ουκρανίας: Η Ρωσία θα απαντά πλέον σε κάθε χτύπημα του Κιέβου
Στήριξη Έλον Μασκ στη γερμανική Ακροδεξιά: «Μόνο το AfD μπορεί να σώσει τη χώρα»
Χρήστος Μάστορας: «Έχω πολλά κοινά στοιχεία με τον Στέλιο Καζαντζίδη»
«Λευκή» προειδοποίηση Μαρουσάκη: Χριστούγεννα με τις σωστές καιρικές συνθήκες φέτος
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr