Κορονοϊός: Ο φόβος για COVID - χειμώνα, η επιστροφή Τσιόδρα και ο «μέσος δρόμος»
Στασιμότητα σε εμβολιασμούς, αύξηση κρουσμάτων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η σταδιακή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών έχει σημάνει «συναγερμό» στην κυβέρνηση, που δεν θέλει να αναβιώσουν μνήμες από τον περσινό χειμώνα στο COVID μέτωπο. Χθες υπήρξε επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια να αυξηθούν οι «τελματωμένοι» εμβολιαστικοί ρυθμοί (με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα).
Στασιμότητα σε εμβολιασμούς, αύξηση κρουσμάτων
To τελευταίο διάστημα καταγράφεται στασιμότητα στους νέους εμβολιασμούς - λιγότερο από 8000 άτομα κάνουν κάθε ημέρα την πρώτη δόση - με αποτέλεσμα να παραμένει μακριά ο στόχος για την επίτευξη τείχους ανοσίας. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιστροφή στους κλειστούς χώρους λόγω της αλλαγής του καιρού.
Καμπανάκι έχει χτυπήσει και για το ό,τι η Ελλάδα είναι πέντε μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον εμβολιασμό. Στην κυβέρνηση αναζητούνται τρόποι για να βελτιωθεί το ποσοστό αυτό και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (π.χ. Ευρυτανία, Κιλκίς, Δυτική Αττική, Πιερία, Δράμα, Φωκίδα, Ηλεία, Σέρρες, Πέλλα, Ξάνθη και Φλώρινα).
Η στρατηγική που εφαρμόζεται προβλέπει επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους και ένα αυστηρότερο πλέγμα μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Οι αποφάσεις λαμβάνονται βήμα - βήμα, με την κυβέρνηση να μιλά για τον «μέσο δρόμο» στην μάχη ενάντια στην πανδημία.
Το ενδεχόμενο νέων μέτρων παραμένει στο τραπέζι αν «ξεφύγει» ο αριθμός των κρουσμάτων, ωστόσο σε αυτή τη χρονική συγκυρία βάρος δίνεται στην εκστρατεία πειθούς. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως το εμβόλιο σώζει ζωές, κάτι που υπογράμμισε χθες και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Αυτό που τονίζεται είναι πως - σύμφωνα με τα στοιχεία - οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν από 13 έως 20 φορές περισσότερες πιθανότητες (ανάλογα με την ηλικία τους πάντα) να νοσήσουν βαριά σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους. Με τον πρωθυπουργό να σημειώνει χαρακτηριστικά στη Βουλή πως η πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος εμβολιασμένος σοβαρά είναι περίπου η ίδια πιθανότητα με την εποχική γρίπη.
Στόχος της κυβέρνησης είναι τους επόμενους μήνες 500.000 έως και ένα εκατομμύριο πολίτες να κάνουν το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Βαρύτητα δίνεται κυρίως στο να πειστούν οι ανεμβολίαστοι που είναι άνω των 60 ετών (καθώς κινδυνεύουν περισσότερο) αλλά και οι νέοι κάτω των 25 ετών (καθώς έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού).
Πάντως ικανοποίηση επικρατεί για τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών το 74,79% έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις η έχει νοσήσει. Μάλιστα σε ορισμένα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εννέα στους δέκα φοιτητές έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει. Ποσοστό που στους καθηγητές αγγίζει το 92% και στο συνολικό προσωπικό το 89%.
Τα «ναι» και «όχι» της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας
«Όχι» σε νέους περιορισμούς στην οικονομική και κοινωνική ζωή των εμβολιασμένων λέει η κυβέρνηση, με τα καθολικά lockdown να ανήκουν στο παρελθόν. Ωστόσο ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να σφίξει περαιτέρω ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους, αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων (πλέον ξεπερνούν τις 3000 καθημερινά).
Να σημειωθεί πως με πρόσφατη υπουργική απόφαση οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δεν διενεργούν εβδομαδιαίο rapid test - το οποίο γίνεται με δικά τους έξοδα - θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 300 ευρώ (600 ευρώ αν είναι υποχρεωμένοι σε δύο τεστ). Ωστόσο δεν έχουν υποχρέωση για τα rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορoνοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν Πιστοποιητικό Νόσησης).
Επίσης εξετάζεται η διενέργεια δύο εβδομαδιαίων rapid test από ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε ευαίσθητους τομείς (π.χ. σε παιδικούς σταθμούς). Αντιθέτως σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν προχωρά η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε μεγάλες ομάδες του δημοσίου.
Τέλος στον ευαίσθητο τομέα της υγείας αυτό που τονίζει η κυβέρνηση είναι πως υπάρχουν επαρκή κρεβάτια για ασθενείς, οι οποίοι ενδεχομένως θα χρειαστούν αυξημένη φροντίδα. Ωστόσο επισημαίνεται πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να έχουμε ξανά ένα «μονοθεματικό σύστημα υγείας Covid» όπως έγινε το δύσκολο 2020.
Δεδομένο πάντως θεωρείται πως οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι, καθώς ήδη άλλες χώρες μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα (το οποίο αναμένεται να φτάσει και στην χώρα μας). Για παράδειγμα η Ρουμανία με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 34% αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα της νόσου το οποίο συνοδεύεται από απώλειες, που ξεπερνούν τους 500 ανθρώπους ανά ημέρα.
Γιώργος Παπανδρέου για πρόεδρος ΚΙΝΑΛ: Χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή
«Φώναζε βοήθεια» - Η οικογενειακή τραγωδία πίσω από τη δολοφονία στο Αιγάλεω
Δακτύλιος 2021 στην Αθήνα: Όσα αλλάζουν από 25 Οκτωβρίου - Όλο το ΦΕΚ
Τουρκία: Ο Ερντογάν αύξησε μόνος του τον μισθό του
Αναδρομικά συνταξιούχων: Ταφόπλακα από Ελεγκτικό Συνέδριο για τα δώρα
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr