Σκανδαλίδης στο ΕΘΝΟΣ: Ο Τσίπρας µπροστά στην ήττα θυµήθηκε την Κεντροαριστερά
Τα λαϊκοµετωπικά σχήµατα, µε τις υπογραφές και τις «Γέφυρες», έχουν ιστορικά και οριστικά ξεπεραστεί, τονίζει το κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ και εκτιµά ότι θα είναι µαζική η συµµετοχή στις διαδικασίες του Συνεδρίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
«Στόχος μας είναι να βάλουµε εµείς τους κανόνες των µετεκλογικών εξελίξεων» λέει για το Κίνηµα Αλλαγής ο Κώστας Σκανδαλίδης, εκτιµώντας ότι η σηµερινή συµµετοχή των µελών του κόµµατος στην προσυνεδριακή διαδικασία θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Το κορυφαίο στέλεχος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ µιλά για το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ και τα αναγκαία «έστω και µε καθυστέρηση βήµατα», για την αποχώρηση του Ποταµιού και της ∆ΗΜΑΡ, για το διακύβευµα των εκλογών και την «πολιτική ανατροπή». Ο υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας υποστηρίζει ότι ο Α. Τσίπρας θυµήθηκε τον προοδευτικό χώρο µπροστά στο φάσµα της βέβαιης ήττας και τον κατηγορεί ότι µε την ανοχή ή τη στήριξη του Κ. Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα σε διχαστικό κλίµα στις εκλογές. «Ποτέ δεν είναι αδιάφορες οι φυγόκεντρες δυνάµεις» λέει, σχολιάζοντας φράση της κυρίας Γεννηµατά, αποδοµεί τις «Γέφυρες» και δηλώνει ότι ήταν δώρο στο ΚΙΝΑΛ το «ρεσάλτο» Τσίπρα.
Κύριε Σκανδαλίδη, ως έµπειρος πολιτικός πόσες χιλιάδες µέλη θα προσέλθουν, πιστεύετε, σήµερα στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ για να εξασφαλίσουν την εκπροσώπησή τους στο Συνέδριο;
Υπάρχει µια πρώτη ένδειξη που άφοβα θα µπορούσε κανείς να τη θεωρήσει απόδειξη. Κατέθεσαν υποψηφιότητα για σύνεδροι 4.700 µέλη, 1.000 και πλέον περισσότερα από το Συνέδριο που ακολούθησε την εκλογή του προπερασµένου Νοεµβρίου. Αυτό από µόνο του διασφαλίζει συµµετοχή σήµερα αριθµού που ξεπερνά κατά πολύ τις 120.000. Και, βέβαια, µιλάµε για µέλη.
Και τι σηµαίνει αυτό κατά τη γνώµη σας;
Πολύ απλά η δυναµική που εµφανίστηκε τότε µπορεί συγκυριακά να γνώρισε µια κάποια κάµψη, επανέρχεται όµως τώρα µε ακόµη µεγαλύτερη ορµή. Και αυτό θεωρώ πως είναι απότοκο όλων των τελευταίων εξελίξεων.
Το Συνέδριο θα κριθεί πετυχηµένο αν;
Οι στόχοι είναι τρεις. Ο πρώτος, να δώσουµε τον λόγο και την απόφαση στη βάση της παράταξης, στους συνιδρυτές του Κινήµατος Αλλαγής, έστω και µε καθυστέρηση. Ο δεύτερος, το Συνέδριο αυτό να επικυρώσει τη στρατηγική µας, την αυτόνοµη πορεία µας, την ενότητα και τη µάχιµη παρουσία όλου του δυναµικού µας. Και ο τρίτος, στη βάση αυτής της πολιτικής να εκλεγούν δηµοκρατικά όλα τα όργανα από τη βάση ως τα κεντρικά, ώστε µε ενιαία δοµή και πλήρη διάταξη δυνάµεων να πορευτούµε στη µάχη των εκλογών.
Στόχος µας είναι να βάλουµε εµείς τους κανόνες των µετεκλογικών εξελίξεων. Και αυτό προϋποθέτει νίκη στις εκλογές
Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι µεταξύ του πρώτου και του δεύτερου Συνεδρίου αποχώρησαν το Ποτάµι και η ∆ΗΜΑΡ;
Η καθυστέρηση που µόλις ανέφερα προέκυψε ακριβώς από το ότι στο όνοµα του πολυκοµµατικού φορέα, όπως παραδέχτηκε και η Φώφη Γεννηµατά, έγιναν αναγκαστικά συµβιβασµοί και διευθετήσεις κορυφής που προς το παρόν µάς αποξένωσαν σ’ έναν βαθµό από τη βάση µας.
Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές τα κόµµατα παίρνουν θέση µάχης. Τι διακυβεύεται για εσάς;
Η ίδια η τύχη της χώρας. Η αίσθηση αδιεξόδου που υπάρχει παντού. Η έκθεση της Κοµισιόν ήρθε να ταράξει τα νερά της κυβερνητικής αυταρέσκειας και της φενάκης ότι αφήσαµε πίσω µας την εποχή των µνηµονίων και των ελέγχων. Η ανάγκη να υπάρξει πολιτική ανατροπή και πραγµατική προοδευτική διακυβέρνηση. Γιατί ούτε η παλινόρθωση της ∆εξιάς ούτε η συνέχιση του αριστερού λαϊκισµού αποτελούν λύση.
Για προοδευτική κυβέρνηση µιλά και ο πρωθυπουργός και απευθύνει προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάµεις για συµπαράταξη…
Εκ των υστέρων, και µπροστά στο φάσµα της βέβαιης ήττας, θυµήθηκε τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και την Κεντροαριστερά. Και αφού ακόµη και τώρα σε ακροδεξιές δυνάµεις στηρίζει την ευκαιριακή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Του διαφεύγει, όµως, ότι τα λαϊκοµετωπικά σχήµατα, µε τις υπογραφές και τις «Γέφυρες», έχουν ιστορικά και οριστικά ξεπεραστεί.
Είναι πολιτικά ορθή η στάση να ρίχνετε κάθε γέφυρα συνεννόησης µε τα άλλα κόµµατα;
Την πολιτική της εθνικής συνεννόησης και της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης την υπηρετήσαµε και την υπηρετούµε µε συνέπεια από την αρχή. Την αρνήθηκε ενώ είχε την ευκαιρία τουλάχιστον τρεις φορές ο Α. Τσίπρας και οδηγεί τη χώρα µε την ανοχή ή και τη στήριξη του K. Μητσοτάκη σε διχαστικό και πολωτικό κλίµα στις εκλογές. Πάλι εµείς εγκαλούµαστε γιατί ρίχνουµε κάθε γέφυρα συνεννόησης και όχι αυτοί που στήνουν «γέφυρες» χωρίς θεµέλια και έρµα για να εισβάλουν στον χώρο µας; Οχι µόνο δεν είναι δίκαιο, αλλά είναι και ανιστόρητο.
Ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνει ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να κάνει διάλογο για κυβερνητική συνεργασία στη βάση προγραµµατικών συγκλίσεων και εφόσον το κόµµα σας λάβει ισχυρή εντολή – αλλιώς να µείνει στην αντιπολίτευση. Σωστά;
∆εν το λέει µόνο ο Ν. Ανδρουλάκης. Το λέµε όλοι όσοι δίνουµε µάχη για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισµών και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κινήµατος Αλλαγής. Στόχος µας είναι να βάλουµε εµείς τους κανόνες των µετεκλογικών εξελίξεων. Και αυτό προϋποθέτει νίκη στις εκλογές. Αν ο λαός δεν µας εµπιστευθεί, ας κυβερνήσει ο Α. Τσίπρας µε τον Κ. Μητσοτάκη. Εξάλλου αυτήν τη συµβουλή δεν έδωσε ο πρωθυπουργός για το καλό της Ευρώπης στο SPD να κυβερνήσει µε τη Μέρκελ; Οµως δεν θα χρειαστεί, τον διαβεβαιώνω γι’ αυτό.
Υπάρχει, αλήθεια, κόµµα µε το οποίο θα µπορούσατε να ανταλλάξετε απόψεις;
Εδώ που φτάσαµε οι εξελίξεις είναι απλές. Ο λαός αποφασίζει να µη βγει αυτοδύναµη η Ν∆ και να χάσει ταυτόχρονα η οµάδα που κυβερνά µε τρόπο καταχρηστικό και χωρίς ουσιαστική νοµιµοποίηση τη χώρα. Και εµείς είµαστε εδώ µετά τις εκλογές όχι µόνο για να συζητήσουµε µε τους προοδευτικούς και δηµοκρατικούς πολίτες, ανεξάρτητα από το κόµµα που ψήφισαν, αλλά και να πρωτοστατήσουµε για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
Πότε «βλέπετε» εκλογές;
Προφανώς όποτε το αποφασίσει ο πρωθυπουργός. Μετρά, ξαναµετρά τις δηµοσκοπήσεις, ήρθε και η έκθεση της Κοµισιόν, τα δίνει όλα στις παροχές, προετοιµάζεται για κάθε ενδεχόµενο για τον Μάιο, σκέφτονται και συζητούν και τον Οκτώβριο. Κάποια στιγµή από τις δύο ηµεροµηνίες η ζυγαριά θα δείξει πότε θα θεωρήσει ότι τον συµφέρει καλύτερα.
Ενας φεύγει, χίλιοι έρχονται, λέει η κυρία Γεννηµατά. Αδιάφορες φυγόκεντρες δυνάµεις δηλαδή;
Ποτέ δεν είναι αδιάφορες οι φυγόκεντρες δυνάµεις. Ασφαλώς η Φ. Γεννηµατά εννοεί ότι στη συγκεκριµένη περίπτωση και µε βάση τις εξελίξεις που ακολούθησαν, καθώς και την απόφαση του Α. Τσίπρα να στήνει γέφυρες και να αναζητά πρόθυµους µε συναλλαγή και αλισβερίσι, η βάση της παράταξης συσπειρώνεται δυναµικά και αντιστέκεται στο ρεσάλτο. Μάλλον δώρο µάς έκανε µε την επιλογή του. ∆εν είναι µακριά από την πραγµατικότητα η φράση της προέδρου του Κινήµατος Αλλαγής.
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr