Live: Η συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση
Πριν την ψηφοφορία θα διεξαχθεί και ο δεύτερος γύρος συζήτησης των προωθούμενων προτάσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Mε τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με τη δεύτερη και τελική ψηφοφορία που ουσιαστικά θα διαμορφώσει το πλαίσιο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Σε ψηφοφορία θα τεθούν όλες οι αναθεωρητέες διατάξεις που είχαν εγκριθεί με πάνω από 151 ψήφους, από τη Βουλή, στις 14 Φεβρουαρίου.
Στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα ανοίξει κατάλογος ομιλητών, αλλά λαμβάνουν το λόγο μόνο οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποί τους, μέλη του προεδρείου της Επιτροπής Αναθεώρησης και υπουργοί, ενώ μετά τη μία το μεσημέρι αναμένεται να μιλήσουν και πολιτικοί αρχηγοί.
Αυτό που θα αποφασιστεί μέσω της ονομαστικής ψηφοφορίας θα είναι ποιες διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας, μεταξύ εκείνων που υπερψηφίστηκαν έστω οριακά κατά την πρώτη φάση, στις 14 Φεβρουαρίου, θα παραπεμφθούν τελικώς προς αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή. Με δεδομένο αυτό το διακύβευμα, αναμενόταν έτσι κι αλλιώς πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα διασταυρώσουν εκ νέου τα ξίφη τους σχετικά με την ερμηνεία του άρθρου 110 που αφορά στη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Αναθεωρητικής Βουλής από την Προτείνουσα παρούσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερθεματίζει στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η ΝΔ υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο, στάση με την οποία συντάσσεται και το ΚΙΝΑΛ.
Στη δεύτερη αυτή ψηφοφορία, οι βουλευτές θα ψηφίσουν συνολικά επί των 32 προτάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των 4 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, καθώς και των επτά συμπληρωματικών προτάσεων μεμονωμένων βουλευτών, που είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων. Σε περίπτωση που μία αναθεωρητέα διάταξη δεν συγκεντρώσει και στη δεύτερη σημερινή ψηφοφορία τουλάχιστον 151 ψήφους, απορρίπτεται και δεν θα πάει προς συζήτηση στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή.
Πολλές είναι οι διατάξεις που περιλαμβάνονται σε αυτές τις προτάσεις και για τις οποίες υπάρχει ουσιαστική διάσταση απόψεων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε επίπεδο διατάξεων, κατά την πρώτη ψηφοφορία 33 εγκρίθηκαν με ψήφους από 151-179 ενώ 15 διατάξεις, (οι έξι αφορούσαν κατάργηση μεταβατικών άρθρων), έλαβαν πάνω από 200 ψήφους.
Σε επίπεδο προτάσεων, από τις 36 που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασαν οι 4, ενώ από τις 59 που είχε προτείνει η ΝΔ υπερψηφίστηκαν μόνο οι 4. Χαρακτηριστική ήταν η ευρεία πλειοψηφία (221 ψήφων) με την οποία εγκρίθηκε το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής (το στήριξε και η ΝΔ).
Πολιτικά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το άρθρο 32, κυρίως λόγω του ότι κατέπεσε στην πρώτη ψηφοφορία το άμεσα σχετιζόμενο άρθρο 30 που αφορά στην απευθείας εκλογή του ΠτΔ από το λαό, με αποτέλεσμα να μείνει ανοιχτό το περιθώριο για σειρά ερμηνειών και σεναρίων. Επίσης, η τύχη του άρθρου 3 για το αποκαλούμενο «ουδετερόθρησκο» του Κράτους, θεωρείται εξίσου μεγάλης σημασίας. Η οριακή πλειοψηφία των 151 ψήφων και οι διαρροές ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη διαδικασία, δεν επιτρέπουν να σχηματιστεί προκαταβολικά καθαρή εικόνα.
Βέβαιο είναι, ότι μόνο όσες διατάξεις συγκεντρώσουν εκ νέου σήμερα 151 και περισσότερες ψήφους θα μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή. Μάλιστα αν τώρα εξασφαλίσουν πάνω από 180 ψήφους, στην επόμενη Βουλή θα είναι αρκετή η απλή πλειοψηφία 151 ψήφων, για την αναθεώρησή τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά – «Έθεσε εαυτόν για δεύτερη φορά εκτός της ΝΔ»
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Πούτιν: «Για άλλη μια φορά χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο»
Στο κενό η έρευνα για την τραγωδία των Τεμπών: Έδωσαν λάθος βίντεο από τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας
Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία: Το FDP είχε σχεδιάσει την έξοδό του από τον κυβερνητικό συνασπισμό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr