Κατά της συζήτησης για τη Γενοκτονία των Ποντίων ο Μάνφρεντ Βέµπερ
Να απαντήσει αν συµφωνεί µε τις θέσεις του υποψηφίου του ΕΛΚ για την Κοµισιόν καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σε έλλειψη προγραµµατισµού αποδίδουν οι περισσότεροι Ελληνες ευρωβουλευτές την απουσία τους από την Ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την κατάθεση πρότασης για συζήτηση περί της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που υπέβαλε τη ∆ευτέρα ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς εκ µέρους της πολιτικής οµάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθµιστών (ECR).
Το γεγονός, ωστόσο, ότι κατά της συζήτησης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας τάχθηκε ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κοµισιόν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, Μάνφρεντ Βέµπερ, προκάλεσε την αντίδραση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησαν εξηγήσεις από τη Ν∆. «Ο Μάνφρεντ Βέµπερ και το ΕΛΚ απέρριψαν τη συζήτηση στην Ευρωβουλή της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Οταν λείπουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από ψηφοφορίες είναι σκάνδαλο, όταν λείπουν οι της Ν∆ είναι ∆ευτέρα... Συµφωνεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε Βέµπερ-ΕΛΚ;» αναρωτήθηκε µέσω Τwitter o εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βασίλης Κατσαρδής, ο οποίος, πάντως, ξεκαθαρίζει στο προφίλ του ότι εκφράζει προσωπικές του απόψεις. Σε σχέση, πάντως, µε την απουσία πολλών Ελλήνων ευρωβουλευτών από την Ολοµέλεια κατά τη συγκεκριµένη συζήτηση, τονίζεται ότι η πρόταση του ECR δεν ήταν προγραµµατισµένη.
Σηµειώνεται ότι παρόντες ήταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Χουντής από τη ΛΑΕ, ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης από το ΚΚΕ, ο ανεξάρτητος πλέον Ελευθέριος Συναδινός και οι δύο χρυσαυγίτες. Ολοι τους υπερψήφισαν την πρόταση, η οποία τελικά δεν «πέρασε» µε 199 κατά, 79 υπέρ και 18 λευκά. Προηγουµένως, ο Νότης Μαριάς είχε ζητήσει να προστεθεί στην ηµερήσια διάταξη η «Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που έλαβε χώρα το διάστηµα 1914-1923» και να εκδοθεί ψήφισµα.
Επιπλέον, είχε ζητήσει να γίνει ονοµαστική ψηφοφορία για το αίτηµα αυτό, καλώντας τους συναδέλφους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «να στηρίξουν αυτήν την πρόταση ως ένα ιστορικό χρέος, ιδίως φέτος, που συµπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
Πέραν της οµάδας του Ν. Μαριά, η πολυπληθέστερη οµάδα που στήριξε το αίτηµα ήταν η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE). Οι ευρωβουλευτές των υπόλοιπων οµάδων ψήφισαν στην πλειοψηφία τους αρνητικά. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, ο λόγος ήταν ότι η πρόταση δεν ήταν προγραµµατισµένη και δεν είχε ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία. Ισχύει, επίσης, ότι η ∆ευτέρα είναι µια «δύσκολη» µέρα για πολλούς ευρωβουλευτές που έρχονται από τις χώρες τους και συνεπώς δεν είναι πάντα εύκολο να είναι παρόντες στην αρχή των συζητήσεων της Ολοµέλειας.
Από την πλευρά της, η Εύα Καϊλή της Ελιάς κατηγορεί τον Νότη Μαριά για fake news και υπονόµευση της εθνικής προσπάθειας. «Ο Μαριάς πούλησε πατριωτισµό, θυσιάζοντας την εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε για ένα κοινό ψήφισµα όλων των παρατάξεων, κατεβάζοντας εκτός ηµερησίας ένα πρόχειρο δικό του» αναφέρει σε δελτίο Τύπου η ευρωβουλευτής.
Προ των πυλών η νέα κακοκαιρία: Ουκρανική εισβολή με χιονοκαταιγίδες στην Αττική - Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά
Ελληνοτουρκικά: Πως «διαβάζει» η Αθήνα τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή: Τι … φέρνει το 2025 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Φωτιά στην Αυστραλία: Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την εξέλιξη της πυρκαγιάς
Τρεις λόγοι για τους οποίους τα Χριστούγεννα καταστρέφουν περιβαλλοντικά τον πλανήτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr