Υπόθεση Novartis: Η Βουλή αποφασίζει για Λοβέρδο
Δεν παραπέµπονται στην Ολοµέλεια οι υποθέσεις άρσης της ασυλίας Καµµένου - Πολάκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τρεις θετικές εισηγήσεις για άρσεις βουλευτικής ασυλίας από τη διαρκή Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας εισάγονται σήµερα στην Ολοµέλεια, µε τους προβολείς να πέφτουν σε εκείνη που αφορά την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis. Η Επιτροπή εισηγείται επίσης θετικά για την άρση ασυλίας του Μάριου Σαλµά σχετικά µε την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων και του Αριστείδη Φωκά ύστερα από προσφυγή ιδιώτη για ψευδή καταµήνυση.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στην Επιτροπή ∆εοντολογίας ότι επιθυµεί την άρση της ασυλίας του για να αποδείξει τη σκευωρία σε βάρος του. Την άρση ασυλίας του δήλωσε ότι επιθυµεί και ο Μάριος Σαλµάς, για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων, προκειµένου να αποδειχθεί, όπως είπε, «η σκευωρία η οποία στήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη». Κατά τη χθεσινή διαδικασία, το σκέλος που αφορούσε στην αίτηση άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ ολοκληρώθηκε σύντοµα. Μάλιστα η ακρόαση δεν διήρκεσε πάνω από δύο λεπτά.
Εχοντας κάνει σαφές ότι πρώτος ο ίδιος θα ψήφιζε την άρση της ασυλίας του, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε πως ό,τι έχει να πει θα το πει στη σηµερινή συνεδρίαση της Ολοµέλειας. Τόνισε επίσης πως δεν επιθυµεί να κάνει χρήση ούτε του άρθρου 62 (βουλευτική ασυλία) ούτε του άρθρου 86 του Συντάγµατος (περί ευθύνης υπουργών), αλλά θα επεδίωκε να αποφασίσει η Βουλή, «για να αποκαλυφθεί όλη η σκευωρία σε βάρος µου», όπως είπε ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας, σηµειώνοντας ότι δεν θα ακολουθήσει την οδό που έχουν επιλέξει άλλοι υπουργοί.
Διπλό «όχι»
Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία της Επιτροπής ∆εοντολογίας εισηγείται να µην κινηθεί η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας για τον Παύλο Πολάκη, σε βάρος του οποίου είχε καταθέσει µήνυση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης για συκοφαντική δυσφήµηση. Οµοίως, να µην κινηθεί η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας για τον Πάνο Καµµένο, σε βάρος του οποίου είχε καταθέσει µήνυση ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης.
Και οι δύο αυτές υποθέσεις κρίθηκε ότι αφορούν την περίοδο που ασκούσαν υπουργικά καθήκοντα και άρα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες του άρθρου 86 του Συντάγµατος περί ευθύνης υπουργών. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι, για να προχωρήσουν οι υποθέσεις για τον Π. Πολάκη και τον Π. Καµµένο, πρέπει να συγκεντρωθούν υπογραφές για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καµµένος, µε υπόµνηµα που κατέθεσε στην Επιτροπή, ζήτησε ο ίδιος να µετατραπεί σε υπουργική η δικογραφία που τον αφορά. Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής ∆εοντολογίας, ο βουλευτής της Ν∆ Γιώργος Γεωργαντάς είπε ότι ο Παύλος Πολάκης, ενώπιον της Επιτροπής, δήλωσε πως το επόµενο διάστηµα «θα ακολουθήσει και για τον κ. Γεωργιάδη αυτό που γίνεται για τον Ανδρέα Λοβέρδο», φράση που ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, χαρακτήρισε «αναγγελία ποινικής δίωξης».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr