Άρση ασυλίας Πολάκη: «Μύλος» στη Βουλή με εκατέρωθεν πυρά κι αποχωρήσεις
Υπήρξε ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ του Πλεύρη και του Τζανακόπουλου, με ανταλλαγή εκατέρωθεν δηκτικών σχολίων για τις νομικές γνώσεις τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
«Μύλος» έγινε στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας της Βουλής που αποφάσισε να εισηγηθεί θετικά για την άρση ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να κάνει λόγο για «συνεδρίαση παρωδία» και «πρωτοφανή παραδικονομική διαδικασία» και το ΚΚΕ να βλέπει κίνδυνο ανακύκλωσης μιας απαράδεκτης συσκοτιστικής αντιπαράθεσης.
Η πλειοψηφία από την άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθείται η εισαγγελική περιγραφή που στις εν λόγω υποθέσεις υπέδειξε διαδικασία με βάση το άρθρο 62 και όχι το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. Το βέβαιο είναι ότι η συνέχεια θα δοθεί στην Ολομέλεια της Βουλής που θα εξετάσει το θέμα στις 31 Ιουλίου.
Η Επιτροπή, με οχτώ ψήφους υπέρ, δύο κατά και την αποχώρηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να εισηγηθεί υπέρ της άρσης ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη για την οποία θα αποφανθεί η Ολομέλεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά ζήτησε αναβολή της συζήτησης και να τηρηθεί το τριήμερο που ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει από την πρόσκληση του βουλευτή μέχρι τη συνεδρίαση, στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας. Ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία επειδή όπως εξήγησε, υπήρχε κίνδυνος να κηρυχθεί «ανέγκλητος» η υπόθεση. Αυτή αφορά δύο μηνύσεις σε βάρος του κ. Πολάκη που έχουν διαβιβαστεί από την Εισαγγελία κι έχουν ξεμείνει από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αναρμοδιότητας της Επιτροπής για εξέταση του θέματος που όπως υποστήριξε θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με τις διατάξεις του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.
Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ του Θανάση Πλεύρη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου με ανταλλαγή εκατέρωθεν δηκτικών σχολίων για τις νομικές γνώσεις τους.
Από την πρώτη στιγμή, ο προγραμματισμός για δυο υποθέσεις που αφορούν η μια σε μήνυση του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή και η δεύτερη σε εκείνη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα για την υποκλοπή της τηλεφωνικής συνομιλίας τους, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Πολάκη. Σε δήλωσή του υπαινίχθηκε μεθοδεύσεις και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει με τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών να συσταθεί επιτροπή για προκαταρκτική εξέταση εναντίον του.
Σύμφωνα με το άρθρο 83 παρ.3 του Κανονισμού της Βουλής: «Η Επιτροπή, αφού ακούσει τον Βουλευτή του οποίου ζητείται η άρση της ασυλίας, εφόσον αυτός το επιθυμεί και τον οποίο σε κάθε περίπτωση προσκαλεί προς τούτο ο Πρόεδρος της Επιτροπής τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της, ερευνά εάν η πράξη για την οποία ζητείται αυτή συνδέεται με την πολιτική ή κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Βουλευτή ή η δίωξη, η μήνυση ή η έγκληση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και σε αντίθετη περίπτωση εισηγείται την άρση της ασυλίας».
Από την Επιτροπή αποχώρησε τελικώς ο κ. Τζανακόπουλος επικαλούμενος θέμα αναρμοδιότητάς της. Κατά της άρσης ασυλίας ψήφισαν το ΚΚΕ και η ΜέΡΑ25.
Αργότερα ο κ. Τζανακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο πολιτικός πολιτισμός της ΝΔ είναι ο πολιτισμός της αυθαιρεσίας και της εκτροπής. Σε μία συνεδρίαση παρωδία της Επιτροπής Δεοντολογίας η ΝΔ και οι εκπρόσωποί της παραβίασαν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Επειδή φοβούνται να τηρήσουν το Σύνταγμα και να συστήσουν Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για να γίνει επί της μήνυσης του γνωστού διωκώμενου, κ. Πουλή αλλά και επί της υπόθεσης που αφορά τον κ. Στουρνάρα και την τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρώην αν. Υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη, αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ολομέλεια να άρει την ασυλία του κ. Πολάκη, ακολουθώντας μία πρωτοφανή παραδικονομική διαδικασία, σε σύγκρουση με την γνωμοδότηση του επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και την πάγια πρακτική του ελληνικού Κοινοβουλίου, που στηρίζεται σε σαφείς συνταγματικές διατάξεις. Μετέτρεψαν ζητήματα που αφορούν την πολιτική αντιπαράθεση και σχετίζονται με την υπουργική ιδιότητα του κ. Πολάκη σε ζητήματα προσωπικά, παρέκαμψαν κάθε ουσιαστική και διαδικαστική αντίρρηση που τέθηκε ενώπιόν τους, αποδεικνύοντας ότι είχαν προαποφασίσει τη στάση τους για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και ρεβανσισμού. Η ευθύνη του Προέδρου της Επιτροπής, κ. Αθανασίου για αυτή την παρωδία είναι προφανής και απαράγραπτη.
Η πολιτική δειλία της ΝΔ είναι πρωτοφανής. Αν θέλει να εκδικηθεί τον Παύλο Πολάκη για όσα έχει στο παρελθόν αποκαλύψει, να βρει το σθένος να το κάνει σε Ειδικό Δικαστήριο και όχι κρυπτόμενη. Για τους λόγους αυτούς αρνήθηκα να ψηφίσω σε μία διαδικασία που προσβάλλει τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής».
Επίσης ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης δήλωσε: «Το γεγονός ότι μια μέρα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων συγκαλείται η Επιτροπή Δεοντολογίας για ζητήματα που αφορούν την αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, του προέδρου του ΚΕΛΠΝΟ και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα, προειδοποιεί για ένα σοβαρό κίνδυνο. Τον κίνδυνο της ανακύκλωσης θεμάτων που είχαν αναδειχθεί την προηγούμενη περίοδο, στα πλαίσια μια απαράδεκτης αντιπαράθεσης που συσκότιζε την ουσία των προβλημάτων, πράγμα που σημαίνει τη συνέχιση ενός φαύλου κύκλου ο οποίος είχε -όπως γνωρίζουμε- έντονα στοιχεία αποπροσανατολισμού του λαού. Έτσι, ανεξάρτητα από την κριτική που έχει ασκήσει το ΚΚΕ στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη και στο ΣΥΡΙΖΑ για τοποθετήσεις και πρακτικές που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, η γνώμη του ΚΚΕ είναι ότι τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα και να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ανούσιων αντιπαραθέσεων και αποπροσανατολισμού».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr