Προκλητικός ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών από τις Βρυξέλλες
Κατηγόρησε την Ελλάδα για την κρίση στο προσφυγικό και την Κυπριακή Δημοκρατία ότι κρατάει «όμηρο» την ΕΕ. Υποστήριξε ότι τα νησιά μπορεί να μην έχουν ΑΟΖ. «Δεν μπορείτε να καθορίσετε τα σύνορά σας υπογράφοντας συμφωνίες με γειτονικές χώρες, θα πρέπει να συμμετέχει και η Τουρκία», διεμήνυσε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, πρέσβης Φαρούκ Καϊμακτσί, βρέθηκε την Παρασκευή (13 Σεπτεμβρίου) στις Βρυξέλλες για σειρά επαφών.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ πήρε μέρος, ως επικεφαλής τουρκικής αποστολής, σε μια «Συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου» που περιστράφηκε γύρω από μια ευρεία ατζέντα θεμάτων όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν: η διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η οικονομική συνεργασία συμπεριλαμβανομένων των προενταξιακών κονδυλίων, η διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, αλλά και θέματα όπως η συνεργασία στο μέτωπο της μετανάστευση.
Από την ευρωπαϊκή πλευρά, στη «Συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου» πήραν μέρος ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Ζαν Κριστόφ Μπελιάρ, και ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγμάτευσης για τη Διεύρυνση, Κρίστιαν Ντάνιελσον.
Ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ πήρε, όμως, μέρος και σε ένα breakfast policy briefing του «European Policy Centre» και του «Foreign Economic Relations Board», με θέμα «την υπέρβαση του διλήμματος αξιοπιστίας στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».
Από το βήμα της εκεί ομιλίας του, ο κ. Καϊμακτσί δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μεν ανοιχτή στις επιστροφές παράτυπων μεταναστών και Σύρων από την Ελλάδα, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, αλλά «το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν προχωράει σε αρκετές επιστροφές και αυτό στέλνει λάθος μήνυμα». Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, «περίπου 60.000 άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά μετά τις 18 Μαρτίου του 2016» από τους οποίους όμως «μόλις 1.900 έχουν επιστραφεί». «Για εμάς δεν είναι πρόβλημα. Εάν η Ελλάδα δεν θέλει να τους επιστρέψει, δεν υπάρχει θέμα, αλλά έτσι στέλνει λάθος μήνυμα στους Σύρους πρόσφυγες», υποστήριξε ο κ. Καϊμακτσί ο οποίος μάλιστα επέκρινε και την κίνηση της Ελλάδας να μεταφέρει τους αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα υποστηρίζοντας ότι και αυτή ως κίνηση «στέλνει άλλο ένα λάθος μήνυμα στους Σύρους».
Αναφορικά με όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και την ΑΟΖ της Κύπρου, ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ υπερασπίστηκε τις πειρατικές κινήσεις της Άγκυρας ως «νόμιμες» και «σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο». Ο ίδιος έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπέρ της Κύπρου θα μπορούσε ακόμη και να αποτελέσει «το τέλος της ΕΕ».
«Είναι λάθος η ΕΕ να υποστηρίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρόκειται για κακώς νοούμενη αλληλεγγύη στους κόλπους της ΕΕ. Εάν αυτή είναι η προσέγγιση της ΕΕ, φίλοι μου, αυτό είναι το τέλος της ΕΕ… Αυτή είναι λάθος προσέγγιση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καϊμακτσί. «Αντί να γίνονται τακτικές υψηλού επιπέδου συναντήσεις και συνομιλίες σε θέματα ενέργειας, μεταφορών, οικονομίας κ.ά, όπως και Σύνοδοι ΕΕ – Τουρκίας, η ΕΕ δυστυχώς προτίμησε να καταστεί όμηρος της ελληνοκυπριακής θέσης», συνέχισε ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ αναφερόμενος στις κυρώσεις που είχε αποφασίσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τον περασμένο Ιούλιο ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρώσεις στο πλαίσιο των οποίων οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να αναστείλουν μέχρι νεωτέρας και τις όποιες περαιτέρω συνεδριάσεις τού υψηλού επιπέδου διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας.
Συνεχίζοντας, ο κ. Καϊμακτσί υποστήριξε
- ότι η ΕΕ έκανε το 2004 λάθος που προχώρησε στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας
- ότι η Τουρκία μπορεί να αναλάβει τη μέσω αγωγών μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη («Η Τουρκία έχει ήδη δίκτυο αγωγών. Το να βυθίσουν τους σωλήνες, θα κοστίσει 10 δισεκατομμύρια. Αλλά αν η ΕΕ έχει τόσα χρήματα για ξόδεμα, καλώς»)
- ότι τα νησιά μπορεί και να μην έχουν την ίδια υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και χωρικά ύδατα με την ηπειρωτική χώρα
- ότι η Μεσόγειος δεν περιορίζεται μόνο στις χώρες που έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες («Δεν μπορείτε να καθορίσετε τα σύνορά σας υπογράφοντας συμφωνίες με γειτονικές χώρες, θα πρέπει να συμμετέχει και η Τουρκία»)
- και ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα και δικαιοδοσία στο θέμα των θαλασσίων συνόρων («Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ρυθμιστεί από τις ίδιες τις χώρες, τις οποίες αφορά»)
Κατά τα λοιπά, ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ ζήτησε «κάποια ευελιξία» από την ΕΕ στο θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) που αποτελεί ζητούμενο για την Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι «εάν υπάρξει απελευθέρωση σε ό,τι αφορά τη βίζα, περίπου 10 εκατομμύρια Τούρκοι θα ταξιδέψουν στην ΕΕ και θα επενδύσουν πολλά χρήματα στην οικονομία της». Ο ίδιος εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι με την επερχόμενη νέα Κομισιόν υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «η Τουρκία θα αισθανθεί πιο άνετα ως υποψήφια χώρα».
Πρόγνωση Μαρουσάκη για κακοκαιρία Alexandros: Πού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες – Νέο 112 για Δωδεκάνησα, Ανατολικό Αιγαίο
Παραίτηση Γενικού Διευθυντή από το ΥΠΕΞ, με αιχμές για τα ελληνοτουρκικά - Τι απαντάνε διπλωματικές πηγές
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Παραλύει χώρα - Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ, τα αιτήματα των εργαζόμενων
Σοκ για τη Λιόν: Προσωρινός υποβιβασμός στη League 2 και απαγόρευση μεταγραφών!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr