Το ΠΑΣΟΚ διχάζει το ΚΙΝΑΛ - H «Βαβέλ» της κεντροαριστεράς
Οι αναταράξεις για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τα µηνύµατα µετά το Κορακοχώρι και ο στόχος της Φώφης Γεννηµατά να µη δηµιουργηθεί νέο κύµα εσωστρέφειας - Τι λένε στο «Έθνος» οι Παύλος Γερουλάνος, Νίκος Ανδρουλάκης και Θόδωρος Μαργαρίτης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Μια νέα... Βαβέλ φαίνεται ότι απειλεί το Κίνηµα Αλλαγής, καθώς µέσα σε ελάχιστο χρόνο από τις πρόσφατες κάλπες εµφανίζονται στελέχη να αµφισβητούν ευθέως τη στρατηγική στόχευση της ηγεσίας. Η «απειλή» δεν µοιάζει και δεν συνδέεται προς το παρόν µε τη συγκρότηση ενός µπλοκ «αντιφρονούντων».
Ωστόσο, µια ετερόκλητη οµάδα στελεχών ασκεί, δηµοσίως ή παρασκηνιακά, αυστηρή κριτική µε αφετηρία το εκλογικό αποτέλεσµα του ΚΙΝΑΛ και -µε φόντο το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ- ζητά από τη Φώφη Γεννηµατά να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ισχυροποίηση της παράταξης στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στελέχη όπως ο Παύλος Γερουλάνος προκαλούν τη συζήτηση για την ενδυνάµωση του ρόλου του ΠΑΣΟΚ και διεκδικούν ρόλο µε «όχηµα» το προσεχές συνέδριο. Αλλοι «παίκτες» του κόµµατος κρατούν προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά τους, αλλά διαµηνύουν µέσω συνεργατών τους ότι δεν θα σταθούν απαθείς ή αδιάφοροι µπροστά σε κρίσιµους σταθµούς. Επικοινωνιακά «φάλτσα» -όπως συνέβη µε τη διαδικτυακή αφίσα- προκαλούν περαιτέρω ένταση και νέο κύµα αντιδράσεων, µε βασικό αποδέκτη τη Χαριλάου Τρικούπη.
Μπορεί το επιτελείο της κυρίας Γεννηµατά να έσπευσε να υποβαθµίσει το ζήτηµα ως δευτερεύουσας σηµασίας, όµως έµπειρο στέλεχος βλέποντας την αφίσα µε την υψωµένη γροθιά σε µαυροκόκκινο φόντο σηµείωνε ότι δεν επρόκειτο στην πραγµατικότητα για την άστοχη επιλογή ενός γραφίστα – ενός ανθρώπου που απλώς πάτησε το κουµπί για να εκτοξευτεί στο ∆ιαδίκτυο. Το στέλεχος αυτό πιστεύει ότι η «θολούρα» που επικρατεί µετά τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ προκαλεί σύγχυση και αµηχανία, που αναστέλλουν κάθε προσπάθεια πολιτικής και επικοινωνιακής αντεπίθεσης του ΚΙΝΑΛ.
Η αλήθεια είναι ότι η Φώφη Γεννηµατά επιχείρησε µε το συνέδριο του περασµένου Μαρτίου να αποσαφηνίσει πλήρως το «στίγµα» του ΚΙΝΑΛ. Στελέχη του Κινήµατος, όµως, της χρεώνουν αδικαιολόγητες στροφές γύρω από το «κεντρικό µήνυµα» κατά την προεκλογική περίοδο. Και κατηγορούν εµµέσως πλην σαφώς την κυρία Γεννηµατά ότι έλαβε αποφάσεις για κινήσεις υψηλού ρίσκου. Μια κίνηση που υπενθυµίζουν αφορά στη σύγκρουση µε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λίγο µετά τις ευρωεκλογές και µία ηµέρα πριν από τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Υποστηρικτές, µάλιστα, του κ. Βενιζέλου τονίζουν µε νόηµα ότι η προειδοποίησή του για τη µετατροπή του κόµµατος σε ένα ΚΚΕ του Κέντρου είναι σήµερα επίκαιρη όσο ποτέ.
«Θα μας βρουν απέναντι»
Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, πάντως, φέρεται αποφασισµένη να ακυρώσει ένα νέο κύµα εσωστρέφειας, ασκώντας τεκµηριωµένη και µαχητική αντιπολίτευση – «θα µας βρουν απέναντι, µέσα και έξω από τη Βουλή» επιµένει µε ανακοινώσεις της η Χαριλάου Τρικούπη, προαναγγέλλοντας... σκληρό ροκ εναντίον της κυβέρνησης για πιθανές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. ∆ίνει, δε, συγκεκριµένες απαντήσεις και προτρέπει τα στελέχη της «να δουν καθαρά το πραγµατικό πεδίο της σύγκρουσης: µε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζουν να στοχοποιούν την προοδευτική παράταξη».
Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, µιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στο Μέγαρο Μαξίµου και στην Κουµουνδούρου και ταυτόχρονα φροντίζουν να υπογραµµίσουν την πολιτική βούληση της ηγεσίας για την περιφρούρηση της ενότητας και την ισχυροποίηση του ΚΙΝΑΛ στο κέντρο του πολιτικού συστήµατος. «Παρακολουθούµε µε ενδιαφέρον τα δορυφορικά επικοινωνιακά συστήµατα του Μεγάρου Μαξίµου και της Κουµουνδούρου να αξιοποιούν τις πολιτικές αδυναµίες µερικών στελεχών και να στοχοποιούν την παράταξή µας, αποκαλύπτοντας βέβαια τις προθέσεις τους» επισηµαίνουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη και συνεχίζουν στους ίδιους επιθετικούς τόνους:
«Τα µεγάλα προβλήµατα του ΣΥΡΙΖΑ και τα συγκεκαλυµµένα προς το παρόν προβλήµατα της Νέας ∆ηµοκρατίας δεν προκαλούν -γιατί άραγε;- το ενδιαφέρον των δορυφορικών συστηµάτων...». Οπως συµπληρώνουν οι κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη: «Υπάρχει η συµπαγής Κοινοβουλευτική Οµάδα και αρραγές µέτωπο, και µε αυτό προχωράµε. Εχουµε πάντα σεβασµό στις διαφορετικές απόψεις και πάντα επιδιώκουµε τη σύνθεση – κάτι που θα πετύχουµε και αυτήν τη φορά».
- Ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος δήλωσε µέσω του «Εθνους της Κυριακής» ότι θα θέσει υποψηφιότητα υπό προϋποθέσεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επιµένει ότι «το συνέδριο πρέπει να καταλήξει σε στρατηγική, θέσεις και καταστατικό». Μετά την υποψηφιότητά του για τον ∆ήµο Αθηναίων, ο κ. Γερουλάνος ξεκινά έναν νέο κύκλο επαφών µε τους πολίτες, ενώ επιχειρεί να αφήσει δυνατό αποτύπωµα στο κόµµα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Αυτό που ζητάω είναι δηµοκρατία στο ΠΑΣΟΚ. Κανένα συνέδριο δεν αποφάσισε να καταργηθεί η δηµοκρατική λειτουργία του, το καταστατικό του. Κανένα. Κι από την άλλη να κουνάµε τα σηµαιάκια του και να διοργανώνουµε επετείους. Μιλάµε για την απόλυτη απαξίωση. Τι άλλο να πω για να καταλάβουν ότι έτσι ανοίγουν το δρόµο για πλήρη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά;”, ισχυρίζεται ο κ. Γερουλάνος για τον οποίο οι ...άσπονδοι φίλοι του λένε ότι διεκδικεί ρόλο χωρίς συµµάχους, είτε στην κοινοβουλευτική οµάδα, είτε στο κόµµα.
- Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, η νέα διάρθρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πιο ελκυστική, όπως φαίνεται σε τούτη τη φάση. Ναι µεν έθεσε από την προεκλογική περίοδο ψηλά τον πήχη, δηλώνοντας ότι το ΚΙΝΑΛ δεν µπορεί παρά να στοχεύει σε διψήφιο ποσοστό, εντούτοις µετεκλογικά δείχνει ότι αποφεύγει τις µετωπικές συγκρούσεις µε την ηγεσία. «Τώρα επιλέγει ψύχραιµη στάση και περιµένει την κατάλληλη στιγµή» εκτιµούν στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγµατα στο ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής δηλώνει ότι «η συζήτηση στο εσωτερικό του Κινήµατος Αλλαγής, µε τον τρόπο που ανοίγεται, είναι ξεπερασµένη µετά το αποτέλεσµα των τελευταίων εκλογών». Και εξηγεί ότι «κανείς δεν περίµενε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από µια επιζήµια πενταετή διακυβέρνηση της χώρας, θα έπαιρνε ένα τόσο µεγάλο ποσοστό, και µαζί µε τη Ν∆ διαµορφώνει έναν νέο δικοµµατισµό που πιέζει ακόµη περισσότερο την παράταξή µας». Τι προτείνει; «Η συζήτηση πρέπει να γίνει επί της ουσίας για τις µεγάλες αλλαγές που χρειάζονται ώστε η δηµοκρατική παράταξη, µε ριζοσπαστικό λόγο, ξεκάθαρες θέσεις και πρόσωπα που εµπνέουν εµπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, να ανασυνταχθεί, µε προτεραιότητά µας αυτή η παράταξη να πρωταγωνιστήσει». Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης θα τοποθετηθεί εφ’ όλης της ύλης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ στο τέλος του µήνα.
Αυστηρή κριτική
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αν και στη Βουλή πλέον, αποφεύγει -συστηµατικά, διαπιστώνουν κάποιοι- να δηµιουργήσει µε τις δηµόσιες παρεµβάσεις του «σύννεφα» στις σχέσεις του µε τη Φώφη Γεννηµατά. «Ενότητα και δράση» απαντά σε όσους θέτουν εύλογα ερωτήµατα. Στελέχη του κόµµατος του οποίου ηγείται ο κ. Παπανδρέου (του ΚΙ∆ΗΣΟ) λένε ότι, αν και «είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ από άλλους στο σηµερινό ΠΑΣΟΚ», δεν µπορούν σήµερα να συµµετάσχουν σε µια συζήτηση που άνοιξε έτσι όπως άνοιξε... Μάλιστα, παρότι ασκούν αυστηρή κριτική στη Χαριλάου Τρικούπη για τα πισωγυρίσµατα της προεκλογικής ρητορικής, αποδίδουν σε «προσωπικές φιλοδοξίες» τις κινήσεις που διακρίνονται από τελευταίες πρωτοβουλίες στελεχών, όπως του Παύλου Γερουλάνου. Σε καµία περίπτωση δεν θα έπρεπε να υποτιµηθεί το γεγονός ότι ουδείς από το ΚΙ∆ΗΣΟ στήριξε τις απόψεις που κατέθεσε πρόσφατα για το ΠΑΣΟΚ ο αδελφός του αρχηγού τους και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Νίκος Παπανδρέου...
Τον ευθύβολο λόγο για να απαντήσει στα ερωτήµατα της συγκυρίας επιλέγει -εν αντιθέσει µε άλλους- ο Θόδωρος Μαργαρίτης. Ο επικεφαλής της Ανανεωτικής Αριστεράς και µέλος του Πολιτικού Συµβουλίου του ΚΙΝΑΛ δηλώνει χωρίς περιστροφές στο «Εθνος της Κυριακής»: «Ας είµαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές. Το ΚΙΝΑΛ έχει ως βασικό πυρήνα το ΠΑΣΟΚ, που στη διαδροµή του µέσα από τη µνηµονιακή περιπέτεια ηττήθηκε. Από το 2015, όµως, στην πράξη έχει κάνει σηµαντικά βήµατα ανάκαµψης της Κεντροαριστεράς µέσα από µια πρωτοβουλία µε στόχο την ανασυγκρότηση του ευρύτερου σοσιαλδηµοκρατικού χώρου. Σε αυτή την κατεύθυνση η διαδροµή είναι απολύτως ευκρινής. Το 2015 µε τη ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη, το 2017 µε εκλογή επικεφαλής από τη βάση και εντολή για νέο κόµµα, το 2018 µε το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ και το 2019 στο έκτακτο συνέδριο µε εκλογή αντιπροσώπων και εκλογή καθοδηγητικών οργάνων. Πρόκειται, δηλαδή, για µια πορεία στην οποία συνενώνεται το ΠΑΣΟΚ µε δυνάµεις της Ανανεωτικής Αριστεράς και του Προοδευτικού Κέντρου, σε µια δηµιουργική µετεξέλιξη της δηµοκρατικής παράταξης. Εποµένως αναφερόµαστε σε έναν νέο φορέα του χώρου που επιδιώκει να εκφράσει τις ανάγκες της εποχής, τα νέα ακροατήρια, τις νέες ηλικίες». Και καταλήγει: «Θα ήταν λάθος στη διάρκεια αυτής της πορείας -που παρουσιάζει, µάλιστα, αυξητικές καταγραφές από τις κάλπες- να ξεκινήσει ένας κύκλος εσωστρέφειας».
Στο παζλ µπαίνει και το... Κορακοχώρι, παρότι η κορυφαία συνάντηση Σηµίτη, Βενιζέλου, Αλιβιζάτου -που έχουν αφήσει το στίγµα τους, µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο στον χώρο της Κεντροαριστεράς- εξελίχθηκε µε τη... µέθοδο του προσεκτικού εκσυγχρονιστή: άρχισε και ολοκληρώθηκε χωρίς να ξεφύγει από τις... σελίδες του βιβλίου του Γ. Βούλγαρη. Χωρίς να στείλει ιδιαίτερα µηνύµατα. «Είχε πολιτικό περιεχόµενο που υπερβαίνει τη συγκυρία» σηµείωσε για την εκδήλωση, µιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στα πανεπιστηµιακά του καθήκοντα, γνωρίζοντας ότι διατηρεί πολιτικούς φίλους που επιθυµούν στον κατάλληλο χρόνο την επαναδραστηριοποίησή του στο πολιτικό σκηνικό. Στην παρούσα φάση αρνείται την ενασχόλησή του µε τα δρώµενα στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Αναδεικνύει, πάντως, την άποψή του για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Αναµφίβολα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις τους δύο αυτούς µήνες, έχει κινηθεί µε γρήγορους ρυθµούς. Εχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους. Εχουν γίνει, φυσικά, και αστοχίες και λάθη, διότι αυτά είναι αναπόφευκτα»…
Μαστίγιο και καρότο από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Χωρίς επιστροφή θεωρείται πλέον, τόσο για τη Ν∆ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο δρόµος για τη διεκδίκηση του χώρου, την πολιτική ηγεµονία του οποίου διατηρούσε επί δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ. Η επιχείρηση λεηλασίας του ΚΙΝΑΛ, για την οποία κατηγορούσε προεκλογικά τους πολιτικούς αντιπάλους της η Φώφη Γεννηµατά, φαίνεται ότι αποκτά -όχι µόνο για τους πολιτικούς αναλυτές- ιδιαίτερο ενδιαφέρον και µετεκλογικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας εξασφαλίσει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που του επιτρέπει να βαδίζει χωρίς να ανησυχεί επί του παρόντος για εσωτερικές αναταράξεις, φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά εγκαταλείπει τη στρατηγική διείσδυσης και «κατάληψης» της κεντρογενούς δεξαµενής ψηφοφόρων. Είτε προωθώντας από τις πρώτες ηµέρες της κυβέρνησης πολιτικές που σύµφωνα µε πρόσφατο γκάλοπ «ικανοποιούν» τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, είτε αξιοποιώντας στην κυβερνητική δοµή και λειτουργία στελέχη µε περγαµηνές και ξεχωριστό στίγµα από το ΠΑΣΟΚ. ∆εν είναι µόνο ο Μ. Χρυσοχοΐδης ή ο Κ. Πιερρακάκης που ανέλαβαν κορυφαία πόστα στη νέα κυβέρνηση. Είναι και µεσαία στελέχη µε διακριτή πορεία υπό τη στέγη του άλλοτε κραταιού κόµµατος – όπως η Αννα Στρατινάκη, η οποία, µε την ιδιότητα σήµερα της γενικής γραµµατέως Εργασίας, δέχεται τα πυρά του ΚΙΝΑΛ για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Κρας Τεστ
Είναι πασιφανές ότι η ηγεσία της κυβέρνησης θα προχωρήσει επίσης στην αλλαγή του εκλογικού νόµου, χωρίς να υπολογίσει απαραίτητα τις δυνάµεις του ΚΙΝΑΛ και παρότι διεκδικεί ρητορικά συναινετική κατάληξη. Με την πάροδο του χρόνου θα ήθελε -σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις- να χτίσει συµµαχίες και να εντάξει στο ίδιο κάδρο και άλλες προσωπικότητες µε τα χαρακτηριστικά της Α. ∆ιαµαντοπούλου, του Γ. Φλωρίδη, του Ε. Βενιζέλου κ.ά. Η προεδρική εκλογή θα είναι αναµφίβολα ένα πρώτο κρας τεστ για την ανάπτυξη των στόχων Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουµουνδούρου µε την προτροπή του Αλέξη Τσίπρα επιδιώκει την οικοδόµηση συµµαχιών µε το ΚΙΝΑΛ, ενώ κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ επιµένουν ότι η ρητή διατύπωση της πρόσκλησης διαλόγου των προοδευτικών δυνάµεων δεν θα αργήσει. Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση και αξιωµατική αντιπολίτευση παρακολουθούν στενά την έντονη κινητικότητα στο ΚΙΝΑΛ και δεν αποκλείουν εξελίξεις µε αφορµή τον εσωτερικό διάλογο για τη στρατηγική του κόµµατος.
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr