Μητσοτάκης: Μεταναστευτικό, όχι προσφυγικό το πρόβλημα - Μεγάλη αυστηροποίηση
Λίστα ασφαλών χωρών, ξεχωριστές δομές για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, σχολείο για τα παιδιά και πιο αυστηρά σύνορα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση για το μεταναστευτικό έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ωρα του πρωθυπουργού». Είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Αφγανοί και Πακιστανοί είναι το 50% όσων έρχονται, τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός. «Το ζήτημα το οποίο θίξατε είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα στην αρχή, απ' όσο όταν έχει γιγαντωθεί. Είναι τουλάχιστον παράδοξο να ασκείται κριτική απ’ αυτούς που πυροδότησαν το πρόβλημα, είτε από ανικανότητα είτε από ιδεοληψία. Σε εσάς (σ.σ.: Βαρουφάκη) καταλογίζω άλλα, όχι το πρόβλημα. Όλα αυτά δεν έγιναν ανεξάρτητα από την ιδεοληπτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.
Παρά τα τεράστια προβλήματα που κληροδοτήσαμε, όλα αυτά αρχίζουν και αλλάζουν. Εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα, επιταχύνεται η διαδικασία ασύλου και τα νησιά αποφορτίζονται, για να απαντήσω στην ερώτησή σας (σ.σ.: του Γιάνη Βαρουφάκη).
Κίνηση πρώτη: Καθιερώνεται και θα έρθει προς ψήφιση, νέο συμπαγές, αυστηρό και δίκαιο σύστημα ασύλου σε όσους το δικαιούνται. Με πιο γρήγορες διαδικασίες. Η μεγάλη τομή του σχεδίου νόμου είναι ότι αποκτά η χώρα έναν νόμο που διέπει τα όσα αφορούν στη διεθνή προστασία. Η απόφαση αυτή για την κωδικοποίηση, πέραν της προφανούς αναγκαιότητάς της, έχει και έναν συμβολισμό. Ο νομοθέτης αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα. Και είναι απάντηση σε όλους. Βάζουμε οριστικό τέλος στην αναρχία και την παραβατικότητα. Οσοι δεν συμμορφώνονται με αποφάσεις για μεταφορά σε άλλες δομές θα πηγαίνουν πίσω. Οσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες δεν θα μπαίνουν σε διαδικασία καταγραφής. Καταργούμε έναν εκ των τεσσάρων βαθμών κρίσης. Ευάλωτοι θα είναι μόνο όσοι αναφέρονται στην οδηγία. Διαμορφώνουμε κατάλογο ασφαλών χωρών και χωρών καταγωγής. Προβλέπουμε την αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων σε όλες τις διαδικασίες από την αίτηση μέχρι το δικαστήριο.
Κίνηση δεύτερη: Όλες οι κρατικές δομές συνεργάζονται πια με το σύστημα υγείας πρόνοιας και παιδείας. Προβλεπόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ένα από τα λίγα καλά που πήραμε, να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο. Οσοι γονείς αρνούνται θα έχουν διοικητικές κυρώσεις. Και, βέβαια, μεταβάλλουμε το πλαίσιο συνεργασίας με τις ΜΚΟ για να διαχωρίσουμε την ήρα από το στάρι. Καθιερώνονται πιστοποίηση, έλεγχος, λογοδοσία.
Κίνηση τρίτη: Η χώρα θωρακίζεται. Περισσότερα παρατηρητήρια και δυνάμεις στον Εβρο και στα θαλάσσια σύνορα. Ενισχύουμε το Λιμενικό με επιπλέον πλωτά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Δημιουργούμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο».
Το άλλο σκέλος αφορά στην Τουρκία και στις υποχρεώσεις της. Το πρόβλημα υπάρχει και θα υπάρχει για όλη την Ευρώπη.
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ο Έλληνας που κατέκτησε την απάτητη κορυφή Νιά Κάνγκρι της Ινδίας - «Το προσπαθούσα 8 χρόνια»
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr